Turisme - 30/05/2024 11:00 h. - NURIA PELAEZ RODRIGUEZ

9 de cada 10 viatgers de turisme rural de les comarques de Barcelona preveuen fer escapades el 2024

Aquest tipus d’escapada és l'opció preferida per a caps de setmana i ponts a la província, amb una durada mitjana de 2,6 nits segons dades de l'Observatorio del Turismo Rural presentades aquest dijous al Cercle de Turisme de la Diputació de Barcelona. El turista rural gasta menys que la mitjana barcelonina en allotjament però més en la destinació.

Creix l’assiduïtat del turisme rural a les comarques de Barcelona: el 55% de viatgers de la demarcació que van fer turisme rural el 2023 en va fer 3 o més sortides d’aquest tipus, xifra 5 punts superior a la del 2022 (50%). Les perspectives són positives també per a 2024. El 91% de viatgers de la província de Barcelona que van fer turisme rural el 2023 preveu fer alguna escapada d’aquest tipus al llarg de 2024: el 63% preveu fer dues o tres escapades rurals fins a final d’any, i el 27% té previst fer-ne més de tres.

Són dades de l'Observatorio del Turismo Rural, presentat aquest dijous a la primera Jornada de Turisme rural, organitzada pel Cercle de Turisme de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració d’EscapadaRural. Durant la trobada, celebrat a Castellfollit del Boix (Bages), s’han debatut els principals reptes del sector a la província.

Les escapades rurals són l'opció preferida per a caps de setmana i ponts a la província de Barcelona, amb una durada mitjana de 2,6 nits. Tres de cada quatre viatgers que fa estades rurals a la província (74%) s’hi està entre 1 i 3 nits.

La despesa dels viatgers que practiquen turisme rural a Barcelona es va situar en 84 euros per persona i dia el 2023, un 2,4% més que l’any anterior. D'aquests, 30 són la despesa mitjana en allotjament per persona i nit i els restants 54 euros són la despesa mitjana per persona i dia en destí. Aquesta inversió va destinada principalment a restaurants, però també a la compra de productes locals i a activitats d'oci.

La despesa diària del turista rural és quasi idèntica a la del turista tipus de l’Entorn de Barcelona (83,9 euros segons dades de LABturisme, en base a l’Enquesta a turistes de Barcelona de 2023) però es reparteix de forma diferent, amb menys diners dedicats a allotjament (30 euros en el cas del turisme rural i 44,4 euros per a la resta) i més a la despesa en destinació (54 euros en el cas del turista rural versus 39,5).

D’altra banda, un 16,5% dels viatgers d’arreu de l’Estat que tenen previst fer turisme rural el 2024 a Espanya afirma que vol visitar Catalunya en alguna de les seves escapades, dels quals un 27% voldria visitar les comarques de Barcelona. La procedència dels viatgers rurals que volen visitar la província de Barcelona és principalment de Catalunya (67%), però també de la Comunitat de Madrid (10%) i de la Comunitat Valenciana (6%). La principal motivació dels que volen visitar la demarcació (28%) és l'interès per conèixer pobles i tradicions. El segon motiu més esmentat és que el turisme rural permet estar amb un grup nombrós (20%), i el tercer motiu és trobar una via de desconnexió de la rutina diària (14%).

Per la seva banda, les destinacions més esmentades pels viatgers rurals barcelonins per a visitar en les seves escapades rurals d'enguany són Girona, Osca, Astúries, Lleida i la mateixa Barcelona.

L'Observatorio del Turismo Rural està impulsat per EscapadaRural, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy i Netquest.

El Cercle de Turisme és la plataforma de serveis de màrqueting turístic que impulsa la Diputació de Barcelona per dinamitzar el sector turístic públic i privat de la província de Barcelona, amb l’objectiu d’assolir un posicionament adequat a escala nacional i internacional que garanteixi un turisme sostenible i responsable. Hi participen més de 400 empreses, ens públics i destinacions turístiques de la província.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

Imatge de Cal Ros, una casa de turisme rural de l'Anoia. Foto: Diputació de Barcelona Imatge de la jornada del Cercle de Turisme on s'ha presentat l'estudi. Foto: Diputació de Barcelona Imatge de la jornada del Cercle de Turisme on s'ha presentat l'estudi. Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.