04/06/2024 10:30 h. - Servei de Premsa

Arenys de Mar, Manresa i Mataró s’afegeixen el juny a «I tu? Què has fet per la victòria?», l’exposició compartida sobre la memòria de la rereguarda de la Guerra Civil

  • Els museus d’Arenys Mar, Manresa i Mataró presenten les seves instal·lacions sobre l’acollida de desplaçats per la Guerra Civil i la indústria de guerra.
  • La mostra exposa documents, fotografies i objectes provinents d’un total de 19 museus locals i els arxius municipals, que els aniran mostrant al llarg del present any.

La mobilització a Catalunya per fer front al cop d’estat del 1936 és el tema central de l’exposició «I tu? Què has fet per la victòria?» de la Diputació de Barcelona que va arrencar el mes de març i que aquest mes de juny incorpora tres municipis més: Arenys de Mar, Manresa i Mataró.

Organitzada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola- Museu de Ca n’Oliver, l’exposició s’estructura en tres àmbits: la creació de xarxes assistencials per acollir persones ferides i refugiades, la transformació de fàbriques per produir material bèl·lic i les col·lectivitzacions de la producció agrària.

19 municipis participants

Aquest mes de juny l’exposició es desplega al Museu d’Arenys Mar, el Museu de Manresa i el Museu de Mataró. Del 7 de juny al 29 de setembre, el Museu d’Arenys Mar presenta la instal·lació “Bombes: per terra, mar i aire” en què es relata com alguns tallers i fàbriques del municipi es van dedicar a fer material de guerra, fet que va provocar que, especialment les factories, fossin objectiu dels bombardejos de les aviacions italiana i alemanya, els dies previs a l’entrada de les tropes nacionals a Barcelona.

A Manresa, la mostra dedica el mòdul “Els refugiats: l’altra cara de la Guerra Civil a Manresa” a l’esforç de la ciutat per acollir prop de 3.000 persones que fugien de les tropes franquistes. Del 20 de juny al 29 de setembre s’hi exposa documentació i objectes relacionats amb l’allotjament, manutenció i ajuda de serveis de beneficència i famílies acollidores. Destaquen les fotografies de la basílica de la Seu convertida en un gran alberg d’acollida per a famílies procedents d’Andalusia, Madrid, el País Valencià, l’Aragó, Astúries i el País Basc.

L’acollida de desplaçats també és el tema central de la instal·lació que presenta el Museu de Mataró, del 21 de juny al 13 d'octubre. Segons la documentació municipal del gener de 1939, fins a tres mil cinc-centes persones es van acollir a la ciutat en un context d’economia de guerra i amb un cost econòmic extraordinari. La documentació exposada es refereix als espais habilitats com a dispensaris mèdics i farmacèutics, la creació d’una maternitat, les cuines comunals i la xarxa d’allotjaments en edificis públics i cases particulars.

Actualment l’exposició «I tu? Què has fet per la victòria?» també es pot veure en onze museus més: el Museu de l'Hospitalet - L'Harmonia; el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat; el Museu del Ter a Manlleu; el Centre d'Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona; el Museu Arqueològic de L'Esquerda de Roda de Ter; el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt; el Museu d'Història de Cerdanyola - Museu de Ca n'Oliver; el Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet; el Museu d'Història de Sabadell i l’Arxiu Municipal de Sant Adrià Isabel Rojas Castroverde.

A l’agost s’hi sumarà Castellbisbal; i per acabar, a l’octubre, la mostra arribarà a Santa Coloma Gramenet.

Exposició presencial i virtual

Cada museu participant presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial en unes dates determinades i que es complementa a través del web  https://www.diba.cat/web/exposicions/-/i-tu-que-has-fet-per-la-victoria amb el detall sobre els materials exposats i tota la documentació recollida en el conjunt de la mostra. 

Memòria en Xarxa

Aquesta mostra compartida s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa, dedicat als museus locals com a dipositaris del patrimoni memorial i que fins a la data ha presentat tres exposicions: «1939 L'abans i el després» , amb motiu del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil (2019); «Visca la República!» pels 90 anys de la proclamació de la Segona República (2021); i «L'escola, llum de llibertat!» dedicada a la reforma de l'ensenyament promoguda per la Segona República (2023).

Relació de museus, en ordre d'exposició

Museu d’Arenys de Mar

“Bombes per terra, mar i aire”

Del 7 de juny al 29 de setembre

Museu de Manresa

“Els refugiats: l’altra cara de la Guerra Civil a Manresa”

Del 20 de juny al 29 de setembre

Museu de Mataró. Can Serra

“La solidaritat de Mataró amb els refugiats durant la Guerra Civil, 1936-1939”

Del 21 de juny al 13 d'octubre

Museu del Ter a Manlleu 

“La indústria de guerra a Manlleu”

Fins al 24 juny

Museu Arxiu de Vilassar de Dalt

“Vilassar poble d’acollida de refugiats (1936-1939)”

Fins al 24 de juny

Centre d'Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona

“Els refugiats i refugiades de guerra a Tona durant la Guerra Civil espanyola”

Fins al 27 de juny

Museu d'Història de Sabadell

“Ciutat refugi. Sabadell, 1936-1939”

Fins al 30 de juny

Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa

“Fabricació de teixits per uniformes a l’empresa tèxtil Sala y Badrinas”

Fins al 21 de juliol

Museu Arqueològic de L'Esquerda de Roda de Ter

“Roda de Ter, 1936-1939. L’acolliment de refugiats com a deure de solidaritat”

Fins al 28 de juliol

Museu de la Pagesia de Castellbisbal

“Economia de subsistència”

Del 16 d'agost al 28 de desembre

Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat

“Les fàbriques de material de guerra a Cornellà de Llobregat durant la Guerra Civil Espanyola”

Fins al 20 d’octubre

Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet

“Infants de Madrid refugiats a Gramenet del Besòs”

Del 22 d’octubre al 22 de desembre

Museu de l'Hospitalet. L'Harmonia

“L’Hospitalet acull refugiats i desplaçats”

Fins al 3 de novembre

Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet

“Ripollet i l’acollida de refugiats”

Fins al 18 de novembre

Museu d'Història de la Immigració de Sant Adrià. Arxiu Municipal de Sant Adrià Isabel Rojas Castroverde

“La col·lectivitat de camperols de pla de Besòs”

Fins al 20 de desembre

Museu d'Història de Cerdanyola - Museu de Ca n'Oliver

“Cerdanyola, un lloc de refugi”

Fins al 20 de desembre

Aquesta exposició de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Harry Spiegel, brigadista austríac hospitalitzat a l’hospital de les brigades internacionals de Mataró (Salesians), tocant la guitarra envoltat de nens refugiats, c. 1937. Foto: Museu de Mataró Cartell de l’artista manresà Anselm Corrons i Perramon per a la Llar de l’Infant de l’any 1936. Foto: Museu de Manresa Taller de can Palomer, dedicat a la fabricació de material de guerra (1936-1939). Foto: Museu d’Arenys de Mar

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.