Turisme - Espais naturals - 12/09/2024 12:30 h. - Núria Peláez

Comencen les actuacions per fomentar el turisme sostenible de sol i platja al Delta del Llobregat

La Diputació de Barcelona ha presentat aquest dijous el calendari i primeres actuacions del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) Costa Barcelona Delta Llobregat, un projecte dotat amb 2 milions d’euros de fons Next Generation per fomentar un turisme sostenible de sol i platja al Delta del Llobregat. Aquest projecte s’executarà fins al març de 2026 i preveu, entre d’altres accions, la restauració dels paisatges dunars, l’adequació d’itineraris  turístics no motoritzats que uneixin la zona de platja amb els nuclis urbans o l’impuls del turisme blau.

El PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat està liderat per la Diputació de Barcelona i hi participen l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, i els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

Les primeres actuacions que s’estan posant en marxa i que s’enllestiran a final d’any són la restauració de les dunes, la construcció d’un mirador dels flamencs a El Prat de Llobregat, l’estudi de planificació de la mobilitat sostenible a la zona del Delta del Llobregat i l’estudi sobre l’impuls del turisme blau a la zona de la Costa Barcelona Delta Llobregat.

“El projecte PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat posa el focus en les destinacions de costa i la necessitat de connectar el litoral amb el gran patrimoni natural i cultural que tenim uns kilòmetres endins, afavorint la descentralització, la desconcentració i la desestacionalització dels fluxos turístics, a més de preparar i adaptar els ecosistemes als efectes del canvi climàtic”, ha destacat la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, durant una visita a la zona de les actuacions. Garrido ha subratllat també que aquest projecte suposa "una nova forma de treball col·laboratiu" amb els municipis.

 

Les actuacions del projecte

L’objectiu del projecte PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat és transformar l’oferta turística del litoral pròxim al Delta del Llobregat cap a un model de turisme sostenible a través de la millora del capital natural i la seva adaptació al canvi climàtic; l’impuls d’una mobilitat sostenible i més eficient energèticament, que potenciï els fluxos del litoral cap a l’interior; la innovació en els sistemes d’informació i comunicació amb les persones visitants; i el desenvolupament de productes complementaris al sol i platja, com el turisme blau, que contribueixin a desestacionalitzar i diversificar territorialment el turisme, millorant la competitivitat de la destinació.

El calendari previst d’actuacions és el següent:

Desembre 2024:

  • Accions de restauració dels paisatges dunars, sensibilització sobre els efectes del canvi climàtic amb dues aules de natura on es faran sessions amb escoles i altres públics, i construcció d’un mirador d’aus a El Prat.

Desembre 2025:

  • Adequació d’itineraris litoral – interior que afavoreixin la mobilitat sostenible i contribueixin a la descongestió, descentralització i diversificació dels fluxos turístics. El 2024 s’enllestirà un estudi per a la planificació d'itineraris no motoritzats a la zona del Delta Llobregat, i durant 2025 obres d'adequació d'itineraris ja existents per part dels ajuntaments implicats. En el cas de Sant Boi, per exemple, es faran actuacions de millora del camí per garantir la seva accessibilitat els 365 dies de l'any i evitar així que quedi intransitable a causa dels fangs i llims acumulats en períodes de crescuda del riu per fortes pluges
  • Impuls del turisme blau. El 2024 s’enllestirà un estudi per a l'impuls del turisme blau identificant actius que ja existeixen, dificultats i necessitats, anàlisi de la normativa i pla d'accions. En una segona fase, durant 2025 i primer trimestre de 2026, es portaran a terme les accions, amb la voluntat d'implicar també als residents, i no només als visitants.

Març 2026:

  • Xarxa de comunicació i gestió turística: es farà a Castelldefels una prova pilot per ubicar pantalles informatives en punts d'alta afluència turística i millorar la gestió dels fluxos turístics aportant informació sobre capacitat i ocupació dels aparcaments o l’estat de la mar, entre d’altres.

 

Fons europeus per fer més sostenible el turisme de la província

El PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat és un dels tres projectes que lidera la Diputació de Barcelona en el marc dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació per ajudar els municipis a avançar cap a un model de turisme sostenible, i que compten amb 9,4 milions d’euros dels fons europeus Next Generation i finançats per la Unió Europea.

Els altres dos són el PSTD Vies Blaves Barcelona: Via Blava Anoia Fase I, amb un pressupost de 5,3 milions d’euros, que té la finalitat de crear el nou producte turístic Via Blava a través de la construcció dels primers 19 quilòmetres i la seva promoció; i el PSTD Espais naturals i turisme sostenible: una oportunitat per a la província de Barcelona, que compta amb 2 milions d’euros del fons Next Generation per impulsar el turisme sostenible al Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Parc del Garraf, Parc d’Olèrdola, Parc del Foix i Parc de la Serralada Litoral en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible, per garantir una millor gestió dels fluxos de visitants que reverteixi positivament en la conservació d’aquests espais i en el desenvolupament sostenible del territori a nivell econòmic, social i mediambiental. 

Aquests són 3 dels 55 Plans Territorials de Sostenibilitat Turística de Catalunya 2021-2023, que coordina la Generalitat de Catalunya i que suposen 793 actuacions arreu del territori català amb un pressupost de més de 200 milions d'euros.

Les platges com a generador de riquesa

El PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat impulsa un nou enfocament de la gestió de l’espai turístic de les platges com a principal generador de riquesa en els municipis de costa, on la sostenibilitat i la millora de la competitivitat són els eixos fonamentals. El projecte promou la millora de l’experiència del visitant a partir de la posada en valor del capital natural del litoral, redistribueix i augmenta la riquesa (connectant les platges amb altres recursos turístics d’interès), crea activitats i productes nous vinculats a les característiques del territori que ajudin a la desestacionalització de l’oferta turística, i contribueix a la reducció de la saturació turística aplicant tecnologia innovadora i avançant en la gestió sostenible i intel·ligent de la destinació, no només orientant-se als visitants sinó també als residents de la zona.

Totes les accions del projecte es plantegen des d’una gestió coordinada per intervenir en una àrea de gran fragilitat i vulnerabilitat, orientant la destinació a la seva adaptació al canvi climàtic i a la implementació d’un procés transformador en la seva gestió turística situant com a eixos vertebradors la preservació de l’entorn, el compromís per la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social i la millora de la seva competitivitat.

Vídeo del projecte: https://www.youtube.com/watch?v=XdOLeLDy6pY

Aquest projecte respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic”, número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

Calendari de les principals actuacions. Imatge: Diputació de Barcelona Representants de les entitats implicades en el projecte, durant la presentació del calendari d'actuacions. Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona La diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido (al centre a la imatge), amb representants dels ajuntaments implicats en el projecte, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea. Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona El projecte inclou, entre d'altres actuacions, la restauració de paisatges dunars com els de la platja de Gavà. Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona El projecte inclou, entre d'altres actuacions, la restauració de paisatges dunars com els de la platja de Gavà. Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona El projecte inclou, entre d'altres actuacions, la restauració de paisatges dunars com els de la platja de Gavà. Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona La diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, durant la presentació del projecte. Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.