22/03/2024 13:00 h. - Núria Peláez

Creixen un 27,2% els turistes estrangers a les comarques de Barcelona

  • França és el principal país d’origen seguit per Regne Unit, que creix un 45%.
  • Els visitants domèstics pugen un 7,8% i destaca l’augment dels madrilenys (+55,2%).
  • El Maresme i el Baix Llobregat sumen més de la meitat de la demanda.
  • Són dades del 2023 a l’Entorn de Barcelona (província de Barcelona menys la comarca del Barcelonès), elaborades pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona.

A l’Entorn de Barcelona (província de Barcelona menys la comarca del Barcelonès), el turisme estranger va créixer l'any passat un 27,2% en nombre de viatgers i un 22% en nombre de pernoctacions, segons l’Informe Resum Anual 2023 de l’Activitat turística a l’Entorn de Barcelona, elaborat pel Laboratori de Turisme (LABturisme) de la Diputació de Barcelona.

Els turistes estrangers, que suposen ja el 50,6% del total, procedeixen principalment de França, Regne Unit (que creix un 45%) i Alemanya. En nombre d’arribades segueixen Estats Units i Itàlia, i en pernoctacions Països Baixos i Polònia. Aquest augment es va donar en tots els tipus d’establiments.

Per la seva banda, el turisme domèstic a l’Entorn de Barcelona va augmentar un 7,8% en nombre de viatgers i un 0,8% en nombre de pernoctacions el 2023. Aquest tipus de turisme s’incrementa en càmpings però baixa al turisme rural, i en els establiments hotelers creixen les arribades de turistes nacionals però baixa el nombre de pernoctacions. Aquests turistes domèstics procedeixen principalment de Catalunya, Comunitat de Madrid (que augmenta un 55,2%, el creixement més destacat), Comunitat Valenciana, Andalusia i País Basc.

La distribució comarcal de la demanda de l’Entorn de Barcelona es concentra especialment, com cada any, a les comarques del Maresme (33,6%) i el Baix Llobregat (20,3%). Les comarques amb menys pes en la demanda són el Moianès (0,5%), l’Anoia (0,9%) i l’Alt Penedès (1,1%).

Xifra rècord de viatgers

Sumant els establiments hotelers, els càmpings i el turisme rural, a l’Entorn de Barcelona es van superar el 2023, per primer cop, els 5 milions de viatgers. Aquesta xifra rècord de visitants va fer 14,5 milions de pernoctacions, igualant els resultats del 2019.

L’increment més notable de demanda es va registrar als establiments hotelers: els viatgers creixen més d’un 18% i les pernoctacions un 15%. Pel que fa als càmpings, creix un 13% el nombre de viatgers i un 9,5% el de pernoctacions. En els establiments de turisme rural hi ha una lleu caiguda del nombre de viatgers (inferior a l’1%) i una petita pujada en el nombre de pernoctacions (+2,5%). Pel que fa al temps d’estada mitjana, disminueix un 3,5% en establiments hotelers i càmpings i creix un 3% al turisme rural.

Creix l’oferta d’allotjament

L’oferta d’allotjament a l’Entorn de Barcelona compta amb 13.703 establiments i gairebé 190.000 places: el nombre d’establiments i places va créixer el 2023 en tots els tipus d’allotjament, menys les places en càmpings (-2,2%).

Com ja va passar el 2022, destaca especialment l’augment de l’11,4% en el nombre de llicències i places en habitatges d’ús turístic. Aquest tipus d’allotjament ocupen per primera vegada la primera posició amb el 35,4% del total de places de l’Entorn Barcelona, superant així el pes dels establiments hotelers (34,7%). Al Barcelonès i al conjunt de la Destinació Barcelona, en canvi, es mantenen en segona posició. Per la seva banda, els càmpings suposen un 23,2% del total de places a l’Entorn de Barcelona, el 3,1% són als establiments de turisme rural, el 2,1% als albergs juvenils i el 1,5% als apartaments.

Perfil i despesa del turista

El perfil de turistes que va visitar l’Entorn de Barcelona el 2023 manté un perfil semblant al d’anys anteriors. Es detecta, però, un petit descens del nombre de turistes que visiten els municipis de l’Entorn de Barcelona per motius professionals a favor dels que ho fan per motius personals o altres. D’altra banda, creix lleugerament l’ús del vehicle propi i de l’autocar per arribar a la destinació i baixa la contractació del viatge totalment per compte propi.

La despesa total del viatge dels turistes de l’Entorn de Barcelona baixa prop d’un 11% i se situa en 551 euros de mitjana. La despesa en destinació, però, creix un 3,5%, destacant l’augment de la partida d’entreteniment, oci i cultura.

La recaptació de la taxa turística a l’Entorn de Barcelona va créixer un 17,0% el 2023 i supera els 9,5 milions d’euros, la xifra més alta des que s’aplica aquesta taxa. Del total de la Destinació Barcelona, l’import recaptat a l’Entorn de Barcelona suposa un 16,4% del total i el Barcelonès un 83,6%. El Maresme, el Baix Llobregat i el Garraf són les comarques amb més recaptació.

L’ingrés per habitació disponible (RevPar) augmenta a totes les marques turístiques de la Destinació Barcelona: l’increment més important és a la marca Barcelona (19%), seguida per Costa Barcelona amb un increment del 14,5% i Pirineus i Paisatges Barcelona amb increments lleugerament superior al 7,5%.

El mercat laboral del sector

El nombre d’empreses vinculades al turisme a l’Entorn de Barcelona es va mantenir estable el 2023, amb 9.846 empreses, només 9 més que l’any anterior.

El nombre d’ocupats en el sector turístic va créixer un 3,8%, superant els 90.000 ocupats. D’aquests, uns 70.000 són assalariats (+5,1% en relació amb 2022) i uns 21.000 autònoms (-0,2%).

Les dades d’atur turístic a l’Entorn de Barcelona al 2023 es troben per sota de les del 2022 en gairebé tots els mesos. Si es fa una mitjana anual, l’atur turístic en aquesta zona ha disminuït en un 3,7%. L’any es va tancar amb 12.435 aturats en el sector turístic.

Consulta les dades d'oferta i demanda de cada comarca, que seran ampliades en informes específics de territori els propers dies.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

El Maresme (en la imatge, la platja de Sant Pol) concentra un terç de la demanda turística. Foto: Domènec Fernández/ Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.