22/04/2024 12:00 h. - Servei de Premsa

El 25 d’abril es presenta el llibre guanyador del vuitè Premi Rafael Patxot i Jubert

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) acollirà aquest dijous, 25 d’abril, a les 18 h la presentació de l’obra guanyadora de la vuitena edició del Premi Rafael Patxot i Jubert, El crit de les muntanyes. Un viatge lingüístic al Capcir, el Conflent i l’Alta Cerdanya, de l'escriptor, documentalista, periodista i filòsof Eugeni Casanova Solanes. El guardó, convocat per l’IEC, amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, està dotat amb 5.000 euros i la publicació del treball guanyador.

Eugeni Casanova Solanes (Lleida, 1958) és llicenciat en Ciències de la Informació (UAB) i en Filosofia (UB), i doctor en Llengua i Literatura Catalanes (UAB). Ha treballat en diaris i publicacions com l’AvuiEl Periódico de CatalunyaLa Vanguardia i Tiempo, així com a la Cadena SER i Televisió Espanyola. També ha estat codirector del documental Catalunya Nord, la llengua enyorada, el qual va guanyar el premi al millor documental del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) de 2020.

Entre la seva obra, publicada per Pagès Editors, hi ha L’os del Pirineu. Crònica d'un extermini, (1997), Viatge a les entranyes de la llengua. De la riquesa a l'agonia del català (2003); Els parlars del Pirineu. Un viatge lingüístic per totes les valls del sud de la serralada (2012), o Els gitanos catalans de França. Llengua, cultura i itineraris de la gran diàspora (2016), entre d’altres.

El Premi Rafael Patxot i Jubert va ser instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona. A la Llibreria de la Diputació estan disponibles les obres guanyadores, dins de la col·lecció Premi Rafael Patxot i Jubert.

Rafael Patxot, mecenes cultural

Nascut a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials, Rafael Patxot i Jubert va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Figura polièdrica i d'interessos ben variats, Rafael Patxot va ser també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya. L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.

Per conèixer més profundament la figura de Rafael Patxot, a més de consultar la pàgina web Univers Patxot, es pot visitar Masia Mariona, seu del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

 

El Premi Rafael Patxot i Jubert, que compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Portada de l'obra guanyadora. Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.