03/04/2024 09:00 h. - Beatriu Sanchís

El Museu d’Art de Cerdanyola acull “Cossos que parlen”, la nova exposició itinerant de la Diputació de Barcelona sobre la representació del cos femení

A partir d’una quarantena d’autores, l’exposició “Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2022” explora la representació del cos femení des de principis del segle XX fins l’actualitat.

La mostra, que està organitzada per la Diputació de Barcelona i el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, es podrà veure del 5 d’abril al 23 de juny al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès, per seguir posteriorment la itinerància per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Més de cent anys d’il·lustració i còmic d’autoria femenina

La selecció d’obres planteja un recorregut que demostra com l'estereotip patriarcal ha sotmès les dones a rols de gènere i ha abusat del seu cos com reclam comercial. L’exposició posa de relleu com al llarg d’aquest viatge la representació femenina ha carregat amb aquest llast fins que les autores han pogut expressar-se lliurement en favor de l'alliberament i l'empoderament de la dona.

La curadora de la mostra, Marika Vila, és llicenciada en Humanitats, Màster en Estudis de Dona i Doctora en Construcció i Representació de les Identitats Culturals de Gènere per la Universitat de Barcelona. Vila, que va iniciar-se en la professió d’historietista i il·lustradora als anys 70, és coneguda per les seves historietes per a públic adult amb un alt grau de compromís social.

Cinc àmbits, cinc contextos

L’exposició s’estructura en cinc àmbits lligats al context i els canvis socials, i un sisè espai dedicat a les artistes digitals amb autores emergents, que encaren la diversitat des de les noves tecnologies, les xarxes socials, l’autoedició o l’autopublicació en línia.

Catàleg i recursos d’accessibilitat

L’exposició s’acompanya d’un catàleg que recull els continguts exposats, el detall de les obres exhibides i els textos de la seva comissària. La publicació es pot adquirir a la Llibreria de la Diputació.

“Cossos que parlen” és una exposició inclusiva que incorpora l'experiència sensorial per millorar la percepció a través dels sentits i que posa els continguts a l'abast dels visitants amb dificultats d'accessibilitat. El programa La Mirada Tàctil, la Diputació de Barcelona, n’ha adaptat els continguts, en col·laboració amb de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, FESOCA, i l’ONCE, a Barcelona.

La comunitat amb ceguesa o dificultat visual, disposa de reproduccions en relleu  d’algunes obres i la seva descripció, amb macrocaràcter i escriptura Braille. Per a la comunitat sorda signant i oralista, es presenten codis QR vinculats al canal de La Mirada Tàctil a la plataforma YouTube, on es poden visionar tots els continguts de la mostra en llengua de signes i subtitulat.

Activitats complementàries

Durant la seva estada al Museu d'Art de Cerdanyola, l’exposició organitza tres activitats vinculades: el taller d’introducció al còmic “Dibuixades i diverses”, a càrrec de la il·lustradora i autora de còmic, Raquel Gu, (diumenge 14 d’abril, a les 11.30 h); la visita guiada a càrrec de Marika Vila, comissària de l’exposició i il·lustradora i autora de còmic (diumenge 12 de maig, a les 12h) i la visita dinamitzada per a tots els públics, a càrrec de Fragment, serveis culturals (diumenge 26 de maig, a les 12h).

A més, també s’organitza l’activitat escolar “Còmic i feminisme. Desdibuixem els estereotips” adreçada a públic escolar de cicle superior de primària i grups d’ESO (interessats contactar amb el museu al telèfon 935 914 130).

Itinerància per la Xarxa de Museus Locals

Després de l’estada a Cerdanyola del Vallès, la mostra visitarà el Museu Abelló de Mollet del Vallès (del 4 de juliol al 29 de setembre de 2024) i l’Espai Muxart de Martorell (del 4 d'octubre de 2024 al 12 de gener de 2025). Posteriorment, “Cossos que parlen” seguirà la itinerància per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals, com el Museu de Sant Boi de Llobregat i el Museu Tèxtil de Terrassa.

Web de l’exposició
https://www.diba.cat/web/opc/-/cossos-que-parlen

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Exposició cossos que parlen. 'Con altura ¡Rosi!' de Jenifer Espinosa Badia 2020 Cossos que parlen. La Mirada Tàctil Exposició cossos que parlen. Portada D'ací d'allà 1921 de Laura Albèniz Exposició Cossos que parlen. 'Tan' d'Ana Penyas 2016

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.