15/07/2024 12:50 h. - Andrea Cosialls
El Parc Natural del Montseny instal·la dipòsits de recollida d’aigües pluvials a la Casanova de Sant Miquel i a la Rectoria de Vallcàrquera
La instal·lació s’ha fet amb el finançament de la Unió Europea a través dels fons Next Generation de les Reserves de la Biosfera i ha tingut un cost de 67.544,62 euros.
Dos equipaments del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny han estrenat dipòsits de recollida d’aigües pluvials. Es tracta de la Casanova de Sant Miquel, a Aiguafreda, que funciona com a alberg rural, i la Rectoria de Vallcàrquera, a Figaró-Montmany, una escola de natura i casa de colònies gestionada per Aprèn Serveis Ambientals. Les obres han durat dos mesos i han estat executades per Tehorsa.
Aquestes actuacions per a la recollida i reutilització d’aigües pluvials formen part del projecte "Actuacions de conservació i millora de la biodiversitat de la Reserva de la Biosfera del Montseny per incrementar la resiliència dels ecosistemes davant dels efecte del canvi climàtic" que recull el Pla de Conservació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. L’objectiu és donar resposta als principals reptes i amenaces que planteja el canvi climàtic, especialment en relació amb la disponibilitat de recursos hídrics i la connectivitat dels hàbitats aquàtics, la gestió i manteniment dels elements boreoalpins i eurosiberians d’interès i l’eliminació d’espècies exòtiques.
Amb el projecte Life Tritó Montseny, el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ja va començar a optimitzar la recollida d’aigua de torrents amb la finalitat de reduir-ne l’extracció d’aigua que afecta l’hàbitat de l’amfibi, espècie endèmica en perill crític d’extinció. Ara, amb la instal·lació dels dipòsits es vol promoure l’adaptació al canvi climàtic amb l'acumulació d’aigua de la pluja per emmagatzemar-la i fer-la servir en moments de sequera o mancança i, alhora, evitar la reducció dels cabals dels torrents.
A la Casanova de Sant Miquel s’ha instal·lat un dipòsit soterrat que acumula l’aigua de les cobertes, amb una capacitat de 20.000 litres. Aquest dipòsit disposa d’un sistema de bombeig que puja l’aigua a un segon dipòsit existent d’uns 30.000 litres de capacitat. L’aigua acumulada es destinarà al manteniment dels voltants de la casa i al reg d’un petit hort, i contribuirà a l'estalvi en el consum d’aigua de boca de la casa que ha passat per un sistema de cloració.
Aquesta actuació, conjuntament amb les modificacions en la concessió d’aigües de la font de Saní realitzades l’any 2022, ha permès desmantellar completament el sistema de captació d’aquesta font, proveïdora fins ara de l’aigua de la casa, i alliberar el cabal a la llera natural.
Pel que fa a la Rectoria de Vallcàrquera, a banda del nou dipòsit d’acumulació, s’han instal·lat noves canals i baixants en la façana est de la casa per a la recuperació de la totalitat de les aigües de coberta. La capacitat del dipòsit soterrat és de 20.000 litres, destinant les aigües acumulades al manteniment dels voltants de la casa, de neteja i reg d’horts i fruiters.
Un bé que no calia guardar
Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny fa segles que els habitants modelen el paisatge utilitzant els recursos naturals, com ara l’aigua. L’aigua és un patrimoni natural que els habitants de les masies del Montseny històricament han extret dels torrents i fonts properes, de manera que no han hagut de recollir mai aigua procedent de la pluja.
A finals del segle passat, els científics ja advertien dels efectes del canvi climàtic; un dels que ja estan patint al Montseny és la manca d’aigua, ja que el règim de pluges està canviant i la demanda d’aigua s’ha incrementat significativament, provocant que hi hagi menys aigua disponible en torrents i fonts. La manca d’aigua pot posar en perill tant la fauna com la flora de l’espai natural, així com les activitats econòmiques de la ramaderia al massís.
Per això, des del Parc Natural cal prendre mesures d’adaptació al canvi climàtic per mantenir els cabals dels rius i torrents. En aquest sentit, cal acumular aigua quan plou i ser-ne més eficients amb l'ús. Per això, es demana responsabilitat a tothom, de manera personal, per contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic, que tots siguem responsables amb l’ús de l’aigua, utilitzem realment la que necessitem i de forma eficient.
Aquesta actuació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.