Medi ambient - Espais naturals - 13/03/2024 09:00 h. - Dulce Valero

El projecte 'Llegim el riu' de ciència ciutadana arriba a les conques del Besòs i la Tordera

Des de la seva posada en marxa a finals de 2021, més de 400 persones de 23 municipis han participat en la iniciativa i s’han executat més d’una trentena d’accions.

'Llegim el riu', el programa de ciència ciutadana impulsat per la Diputació de Barcelona per afavorir el coneixement dels ecosistemes fluvials i la col·laboració ciutadana en la seva protecció, arriba en la seva tercera edició a les conques del Besòs i la Tordera.

En concret el programa s’estén aquest 2024 a 12 municipis: Barberà del Vallès, Bigues i Riells, Les Franqueses del Vallès, Malgrat de Mar, Martorelles, Montmeló, Montornès del Vallès, Sant Adrià de Besòs, Sant Celoni, Santa Coloma de Gramenet, Santa Eulàlia de Ronçana i Tordera.

Cadascun d’aquests municipis s’ha compromès a treballar en tàndem, l’equip de treball local format com a mínim per una persona de la biblioteca local i una altra de l’àrea de medi ambient de l’ajuntament, requisit per poder participar en aquest projecte.

D’aquesta manera, durant l'any es promouran a aquests municipis accions que impliquin la ciutadania en el coneixement i conservació d’aquests ecosistemes, a partir de l'impuls d’espais d’innovació social creats a les biblioteques municipals.

En el treball de camp es segueix el mètode de RiuNet, una eina educativa interactiva per a la diagnosi de l’estat hidrològic i ecològic d’un riu. Alhora, és un projecte de ciència ciutadana ja que proporciona dades científiques al grup de recerca FEHM-Lab de la Universitat de Barcelona (UB) i compta amb la col·laboració de l’associació Hàbitats i la Fundació Rivus.

Així, el grup local, ciutadania, biblioteca, ajuntament, universitat i entitats, participen en un procés de cocreació, on es recullen propostes de millora per al riu i els seus ecosistemes. Llegim el riu complementarà així projectes ja existents de ciència ciutadana i coneixement del riu liderats des del món local.

Més d’una trentena d’accions executades

'Llegim el riu' és un projecte transversal de la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments i les biblioteques municipals.

Des de la seva posada en marxa a finals de 2021 a la conca del riu Llobregat, més de 400 persones de 23 municipis han participat a la iniciativa.

Els grups locals han definit en aquest temps més de 64 accions per millorar el riu, com recollides de deixalles, campanyes de sensibilització, tallers o accions de conservació, entre d’altres. D’aquestes, ja s’han executat més de 30.

A més, s’han creat recursos educatius com el joc de cartes bestioles que parlen, que permet l’aprenentatge dels macroinvertebrats que es troben en els rius; el catàleg L’abc del riu o la Bitxo-Teca, un kit format per tubs de macroinvertebrats, una guia per ajudar a classificar-los i identificar-los, làmines i consells de seguretat disponible a les biblioteques que participen del programa. 

Una altra acció és l’arribada dels expositors 'El racó del riu' a les biblioteques dels 12 tàndems actius a la conca del riu Llobregat: a Abrera, Gironella, Navarcles, Pallejà, Puig-reig, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç de Castellet, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Pere de Riudebitlles. Amb 'El racó del riu' es poden agrupar els diferents recursos del programa així com un petit fons bibliogràfic sobre els rius i l’aigua.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 6 “Aigua neta i sanejament”, número 13 “Acció climàtica” i número 14 “Vida submarina”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

El projecte vol afavorir el coneixement dels ecosistemes fluvials i la col·laboració ciutadana en la seva protecció. Foto: Diputació de Barcelona Una de les accions és l’arribada dels expositors 'El racó del riu' a les biblioteques dels 12 tàndems actius a la conca del riu Llobregat. Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.