Cultura - 01/03/2024 11:21 h. - Beatriu Sanchís

Finalitzen els dos anys d’itinerància de l’exposició “Història de les mans” de la Diputació de Barcelona

  • El proper diumenge 10 de març, l’exposició “Història de les mans” s’acomiada al Museu d’Art de Cerdanyola per tancar dos anys d’itinerància per 10 municipis
  • Fins arribar a Cerdanyola, 10.389 persones han visitat la mostra, des de la seva inauguració al Museu de Granollers, el març de 2022

 

Després de dos anys d’itinerància per 10 museus i sales d’exposicions, l’exposició “Història de les mans” s’acomiadarà el diumenge 10 de març al Museu d’Art de Cerdanyola, amb el reconeixement del públic per les 10.389 persones que han visitat la mostra, i de la crítica pel premi de l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA) atorgat l’any 2023 a la seva curadora, Alexandra Laudo.

La mostra es va presentar el març de 2022 fruit de la col·laboració entre el Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i els 10 municipis que l’han acollit, just després de la pandèmia de la Covid 19, quan es va posar de manifest la importància de la tactilitat després de mesos d’aïllament i restriccions sanitàries.

L’exposició ofereix una revisió d’aspectes destacats de la història cultural de les mans i de la nostra relació tàctil amb el món a partir del diàleg entre obres d’art contemporani d’artistes actuals i una selecció de peces del romànic, gòtic, renaixement, barroc i art modern procedents de la col·lecció del MNAC.

En paraules d’Alexandra Laudo, “les obres reunides ens conviden a pensar sobre les formes de comunicació, coneixement i producció que al llarg dels temps s’han articulat a través del contacte”.

Premi de l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA)

L’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) va reconèixer l’any 2023 la tasca d’Alexandra Laudo com a curadora d’”Història de les mans” per “la capacitat de la mostra de transitar per diferents moments històrics i evocar la capacitat expressiva i simbòlica de les mans i alhora convidar a la reflexió sobre les diferents dimensions de la gestualitat i en com ens relacionem físicament amb els objecte i la tecnologia.”

25 obres en nou àmbits

El diàleg que proposa Laudo s’articula en nou àmbits temàtics —Les mans, l’autoritat, el poder; Les mans, la lectoescriptura, la història; Les mans, el control, la determinació; Les mans, el treball, les cures; Les mans, els diners, el valor; Les mans, els pits, el martiri; Les mans, la medicina, el cos malalt; Les mans, el desig, el pecat i Les mans, els inicis, els finals—.

La comissària reuneix una selecció de 25 obres d’ artistes destacats com  Antoni Abad, Isabel Banal o Colita, enter d’altres. Així com obres anònimes dels segles XIII, XV, XVI i XVIII i monedes del segle XX. Durant la itinerància i amb l’objectiu d’enriquir el diàleg entre obres d’artistes contemporanis i obres de la col·lecció del MNAC, s’ha convidat també els espais expositius a incorporar una obra local o vinculada al municipi.

Servei educatiu, activitats vinculades

“Història de les mans” ha ofert un servei educatiu per als visitants per contextualitzar i aprofundir les temàtiques i els plantejaments de l’exposició. Aquest servei s’ha adreçat a públic adult, grups familiars i escolars i grups de persones amb Alzheimer i altres demències.

En total han estat 1.753 persones les que han seguit les 26 activitats vinculades a la mostra en aquests dos anys d’itinerància, amb propostes com les visites comentades, performances d’artistes, conferències, converses, projeccions, sessions de cinema, i tallers i visites dinamitzades per a famílies.

A Cerdanyola, la darrera activitat de la mostra tindrà lloc diumenge 10 de març, a les 12 h, amb un taller de frottage, a càrrec de l'artista Marc Larré, per a públic familiar.

La mostra és també accessible per a tot tipus de públics ja que ofereix un espai de documentació de lliure consulta pel visitant, l’edició del seu catàleg i disposa de diferents serveis d’accessibilitat

Itinerància per 10 municipis

El recorregut d’«Història de les mans» es va iniciar al Museu de Granollers i ha seguit pels següents espais: Museu d’Art de Sabadell,; Museu Abelló de Mollet del Vallès; Centre d’Art Contemporani la Sala de Vilanova i la Geltrú; Sala dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès; Centre Cultural el Casino de Manresa; Museu de l'Art de la Pell de Vic; Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell; Ca l'Arenas Centre d'Art del Museu de Mataró; i Museu d’Art de Cerdanyola.

25 anys del Programa d’Arts Visuals

El Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació de Barcelona es dedica, des de fa 25 anys, a posar en relació la creació contemporània i els públics. En aquest temps, entre altres iniciatives, s’han produït 19 exposicions site specific, a 19 municipis diferents, i 21 exposicions itinerants, que han aconseguit prop de 250 itineràncies. Tots aquests projectes expositius s’han organitzat amb institucions artístiques, artistes, comissaris i professionals de serveis educatius de referència, i han tingut més 320.000 visitants.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Exposició "Història de les mans". Frontal de Sant Climent de Taull. Foto: MNAC Exposició "Història de les mans". Lorenzale. Estudi de dues mans sostenint unes brides. Foto: MNAC Exposició "Història de les mans". Mans

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.