Medi ambient - 21/11/2024 12:35 h. - Mar Loire

La Diputació de Barcelona se suma a la petició d’un tractat de no proliferació de combustibles fòssils, a la COP29

En el marc de la 29a Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, la COP29, que se celebra a Bakú, la Diputació de Barcelona ha signat l’adhesió a la petició d’un tractat de no proliferació de combustibles fòssils, un document que ja compta amb la rúbrica de 14 estats nacionals, 120 ciutats, prop de 4.000 organitzacions i institucions i gairebé un milió de signants particulars.

La xarxa, d’àmbit mundial, fa una crida a l’acció urgent per abandonar el carbó, petroli i gas i accelerar una transició justa i global a les energies renovables. “Els combustibles fòssils són el principal causant del canvi climàtic i és imprescindible avançar decididament cap al seu abandonament. A la COP29, hem insistit en la urgència de la transició energètica i no podem amb una mà invertir per frenar l'emergència climàtica i amb l'altra seguir extraient petroli o gas com si no passés res”, ha assenyalat el diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra.

Els signants posen el focus a eliminar l’expansió de la producció de combustibles fòssils −no només en la reducció d’emissions− per complir els objectius climàtics. “La ciència i l'acadèmia ens indiquen, amb dades inqüestionables com les d'un recent estudi de la UB sobre els combustibles fòssils no extraïbles, que el marge s'ha esgotat. Cal aturar qualsevol nova extracció de combustibles fòssils i posar en qüestió la majoria de les que s'estan explotant en aquest moment”, ha subratllat Marc Serra.

Paper dels municipis

En el marc de la COP29, la Diputació de Barcelona també ha subratllat la importància dels municipis per accelerar la transició ecològica. En aquest sentit, Marc Serra ha reclamat un millor finançament per al món local per poder executar les polítiques mediambientals i donar resposta als reptes climàtics.

Marc Serra ha explicat bones pràctiques i mesures dels municipis i ciutats de la província, com és el cas de Barcelona, i ha abordat la necessitat de prioritzar els diferents usos de l’aigua i de millorar l’eficiència de la gestió per part dels grans consumidors.

Aquesta cimera, en la qual participa la Diputació de Barcelona, respon a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13 "Acció Climàtica". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS. 

M. Serra amb H. Singh, de la iniciativa per un tractat de no proliferació de combustibles fòssils, i M. Orta-Martínez, de la UB. Foto: Bru Aguiló / DIBA

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.