01/06/2016 14:12 h. - Susana Burgos

La qualitat i la solidesa dels projectes, punts forts de l'emprenedoria catalana

L'emprenedoria a Catalunya guanya en qualitat, tant en els motius que justifiquen els projectes emprenedors com pel que fa al seu índex de supervivència i consolidació. Aquesta és la principal conclusió de l'últim Global Entrepeneurship Monitor (GEM) - Catalunya 2015, promogut per la Diputació de Barcelona -a través de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local- i pel Departament d'Empresa i Coneixement, a través del Programa Catalunya Emprèn. 

Aquest matí, en el marc del Saló BizBarcelona, s'ha fet l'acte de presentació de l'informe GEM, que ha comptat amb la presència del vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio; el director de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans, Ricard Gomà, i el director del GEM Catalunya i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carlos Guallarte.

Durant l'acte, el també responsable de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació, Marc Castells, ha valorat molt positivament el fet que l'informe identifica «una reducció del nombre d'empreses que tanquen a la demarcació de Barcelona». Sobre això, Castells ha destacat que «gràcies al projecte Reempresa, s'han salvat 300 empreses i 1.000 llocs de treball».

Per la seva banda, el secretari d'Empresa i Competitivitat ha agraït un «treball que ens permet comparar-nos amb d'altres regions». En aquest sentit, Aregio ha constatat que «la tendència és positiva» i ha refermat el compromís de la Generalitat amb l'emprenedoria.

L'informe GEM l'han elaborat conjuntament l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el departament d'Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sota la direcció de Carlos Guallarte i en el marc de l'Observatori de la Petita i Mitjana Empresa. El GEM és un projecte internacional en què hi participen 62 països de tot el món.

La TEA femenina s'incrementa

L'índex d'activitat emprenedora (TEA, segons les seves sigles en anglès) mostra que el 6,1 % de la població adulta de la demarcació de Barcelona estava involucrada en activitats emprenedores en fase inicial (tant projectes naixents com nous). Una dada que ha disminuït respecte l'any passat, que era del 7,3%. No obstant la TEA femenina s'incrementa i s'equipara més a la masculina, amb un 5,7%. Els indicadors qualitatius de l'emprenedoria també mostren una millora i, en aquest sentit, és pertinent destacar el suport proper que tenen al seu abast les persones que decideixen emprendre. 

L'informe GEM també destaca que l'usuari, tal com ha apuntat Marc Castells, percep «l'atomització dels serveis de suport a la persona emprenedora. Des de la Diputació, volem disminuir aquesta percepció, així que prenem nota i ens proposem millorar-la. De fet, ja hi estem treballant». Per tant, el GEM desvetlla unes dades que obliguen les administracions, segons el vicepresident , «a adaptar de manera continuada els seus programes i a seguir apostant per les polítiques de foment de l'emprenedoria, de suport a la creació de les empreses, consolidació i creixement empresarial».

Dades de l'Infome

Pel que fa a Barcelona, la seva tendència va en línia amb la catalana. És a dir, major pes de la qualitat de l'emprenedoria per sobre de la quantitat, en tant que també ha vist reduïda la taxa d'emprenedoria per necessitat en favor de la que s'impulsa per oportunitat. La TEA de Barcelona se situa l'any 2015 en el 6,1%, amb una proporció gairebé idèntica a la catalana en emprenedoria per necessitat/emprenedoria per oportunitat (1,2% i 4,9%, respectivament). En quant a la solidesa de projectes, les dades de Barcelona són també molt positives. En primer lloc, les iniciatives de més de 3,5 anys representen el 9,67% de la població adulta. Pel que fa a abandonaments i tancaments, els registres barcelonins són fins i tot millors que els catalans: la taxa d'abandonament és 0.95% (-44% vs 2014) i la de tancaments 0,34% (-57% vs 2014).

Nivell català

La TEA mostra que el 6,42% de la població adulta catalana estava involucrada en activitats emprenedores en fase inicial. Desglossant el percentatge, la motivació d'emprenedoria per oportunitat –qui emprèn ho fa perquè té una idea i sap com materialitzar-la i treure-hi rèdits- se situa en el 5,2%, bastant per sobre del nivell espanyol (4,2%) i molt a prop dels registres europeus (5,8%). Pel que fa a la motivada per necessitat –qui emprèn ho fa perquè no troba feina per compte d'altri-, ha baixat 6,6 punts des del 2012, i s'ha situat en l'1,2%: per primera vegada en els últims cinc anys, per sota dels valors espanyols i europeus (1,4% i 1,5% respectivament). En conjunt, això fa que la relació entre ambdues taxes (4.49) situï Catalunya en línia amb les economies basades en la innovació i per sobre de les mitjanes europea (3.98) i espanyola (2.96).

A aquesta dada positiva s'hi suma la solidesa dels projectes emprenedors a Catalunya. En aquest capítol, les iniciatives empresarials consolidades (de més de 3 anys i mig) representen el 10% de la població adulta de Catalunya i assoleixen així dels seus nivells més alts. De fet, l'any 2015 es van superar en més de tres punts percentuals els valors europeus (6,53%) i dels països basats en la innovació (6,77%). A aquesta dada s'hi han d'afegir dues dinàmiques constants des del 2012: la de decreixement de les persones que abandonen els seus projectes (2,49% el 2012; 1,75% el 2013, 1,48% el 2014 i 1% el 2015), i la de la gran davallada de tancaments (des de l'1,90% el 2012 fins el 0,45% el 2015).

L'estudi també fa una radiografia de l'emprenedor català. L'any 2015 la mitjana d'edat d'emprenedors potencial, naixents, nous i en fase inicial se situava al voltant dels 38-39 anys. L'edat dels consolidats, en canvi, pujava 10 anys fins arribar als 48.

Nota: Enllaç estudi GEM

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.