Material divulgatiu
Col·lecció de tres quaderns, un per a cada cicle d'educació primària, on de forma lúdica dos personatges, la Laura i l'Arnau, van introduint els continguts adreçats als diferents grups d'edat perquè els infants aprenguin el paper que juga l'alimentació i l'activitat física per gaudir s'una bona salut.
Receptaris de temporada
Els avenços de la indústria alimentària fan que tot l'any puguem disposar d'una gran varietat d'aliments. Tot i així, la utilització de productes frescos de temporada té una sèrie d'avantatges:
- Millor preu dels productes.
- Millor qualitat. Els aliments són més frescos i, per tant, se'n pot treure un major profit de les seves propietats, obtenint tot el seu valor nutritiu, olor, sabor i textura.
- Més ecològic. Evita la sobreexplotació del sòl perquè respecta els cicles naturals i les zones de producció. Necessita menys manipulació, transport i emmagatzematge, que redueix el cost energètic i, en conseqüència, la contaminació.
Els següents receptaris, un per a cada estació que, classificats per primers plats, segons plats i postres, pretenen fomentar una alimentació saludable tot gaudint dels productes de temporada.
- Receptes de primavera
- Recull 2012 [pdf, 757 kB]
- Recull 2009-2010 [pdf, 5,05 MB]
- Receptes d'estiu
- Recull 2012 [pdf, 225 kB]
- Recull 2009-2010 [pdf, 3,47 MB]
- Receptes de tardor
- Recull 2012 [pdf, 221 kB]
- Recull 2009-2010 [pdf, 4,24 MB]
- Receptes d'hivern
- Recull 2012 [pdf, 1,56 MB]
- Recull 2009-2010 [pdf, 4,65 MB]
Receptari de menús saludables amb plats típics de la cuina catalana
El receptari compta amb algunes de les receptes més tradicionals vinculades a celebracions i festivitats catalanes, amb les que s'han elaborat les combinacions de plats més adequades per aconseguir àpats saludables.
Enllaç al Receptari de menús saludables amb plats típics de la cuina catalana
Receptari de Cuina d'aprofitament d'aliments
El malbaratament alimentari provoca la pèrdua de milers de tones d'aliments. És per això que s'ha elaborat aquest quadern, on s'ofereixen consells per millorar la planificació de la compra i la conservació dels aliments. Així mateix, es proposen un seguit de receptes per aprendre a elaborar plats amb restes d'altres àpats i/o aprofitar parts d'aliments que habitualment desestimem.
Receptari "Cuina sense pares"
Receptes fàcils i saludables que trobareu també junt a moltes altres receptes, al web Cuina sense pares.
Enllaç al Receptari
Enllaç al web Cuina sense pares
Menja saludable
Conscients de la importància de fomentar hàbits alimentaris saludables i de promoure els productes de temporada i proximitat, trobareu per mesos productes de temporada, les seves propietats nutricionals i dues receptes.
Enllaç al recull d’aquests productes
La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Salut Pública, la Xarxa de Productes de la Terra i el Parc a la Taula, ha elaborat unes fitxes amb les propietats nutricionals de dotze productes de la terra singulars.
Aquestes fitxes tenen per objectiu recollir les característiques nutricionals, organolèptiques, productives i culturals d’aquests productes fortament arrelats al territori, destacar-ne els beneficis que aporten a la salut i promoure’n el consum.
Sopa de lletres
Aquest material didàctic permet treballar els conceptes bàsics de la seguretat alimentària perquè els infants de cicle inicial els incorporin en el seu àmbit, tant familiar com escolar.
- Públic: infants de cicle inicial d'educació primària (6 a 8 anys).
- Objectiu: començar a introduir conceptes sobre la seguretat dels aliments.
- Format: consta d'un quadern informatiu per a mestres i un quadern de treball per a infants.
Podeu descarregar-vos aquest material en format pdf:
- Quadern per a mestres [pdf, 351,39 kB]
- Conte i activitats didàctiques per a infants [pdf, 1,00 MB]
El drac Nyam-nyam
Material didàctic perquè els infants de cicle mitjà entenguin la salut alimentària com un concepte ampli que engloba tant aspectes nutricionals com de seguretat.
- Públic: infants de cicle mitjà d'educació primària (8 a 10 anys).
- Objectiu: treballar els conceptes bàsics de la seguretat alimentària: la higiene i la correcta preparació i conservació dels aliments; el seu valor nutritiu; l'existència de microbis beneficiosos i patògens i la importància de la temperatura en el seu creixement; els mètodes industrials de conservació més utilitzats i l'etiquetatge.
- Format: consta d'un quadern amb el conte i les activitats per a infants i un quadern informatiu per a mestres.
Podeu descarregar-vos aquest material en format pdf:
- Quadern per a mestres [pdf, 435,83 kB]
- Conte i activitats didàctiques per a infants [pdf, 5,39 MB]
Conté informació sobre perquè les fruites són imprescindibles per a la salut i cal menjar-ne cada dia, i alhora també ofereix consells per animar als infants a menjar-ne.
Enllaç a Pren fruita cada dia.
Recull de 10 consells bàsics que us ajudaran a gaudir d'una alimentació saludable, a l'objectiu que contribueixi a la prevenció de malalties i augmenti l'estat del benestar de la ciutadania.
Enllaç al Decàleg de l'alimentació saludable.