Normativa de Seguretat alimentària

La relació de normes que s'exposa és extreta dels butlletins i diaris oficials que afecten a l'àmbit territorial de Catalunya i s'actualitza a mesura que es publiquen. També podeu consultar la base de dades de legislació de l’ACSA: https://legisali.uab.cat/

Disposicions generals

Normativa estatal

  • Llei 17/2011, de 5 de juliol, de seguretat alimentària i nutrició (BOE núm. 160, del 06/07/2011)
  • Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat. Títol II: 'de les competències de les administracions públiques', Capítol III: 'de les competències de les corporacions locals' (article 42) ;(BOE núm.102, del 29/04/1986).
  • Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local. Títol II: 'El Municipi', Capítol III: 'Competències' (articles del 25 al 28) (BOE núm. 80, del 03/04/1985).
  • Decret 2484/1967, de 21 de setembre, pel qual s'aprova el text del Codi Alimentari Espanyol (BOE núm. 248, del 17/10/1967).

Normativa autonòmica

  • Reglament d'Execució (UE) 2019/627 de la Comissió, de 15 de març 2019, pel qual s'estableixen disposicions pràctiques uniformes per a la realització de controls oficials dels productes d'origen animal destinats a consum humà, de conformitat amb el Reglament ( UE) 2017/625 de el Parlament Europeu i de Consell, i pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 2074/2005 de la Comissió pel que fa als controls oficials.
  • Reglament (UE) 2017/625 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de març de 2017, relatiu als controls i altres activitats oficials realitzats per garantir l'aplicació de la legislació sobre aliments i pinsos, i de les normes sobre salut i benestar dels animals, sanitat vegetal i productes fitosanitaris, i pel qual es modifiquen els Reglaments (CE) nº 999/2001, (CE) nº 396/2005, (CE) nº 1069/2009, (CE) nº 1107/2009, (UE) nº 1151/2012, (UE) nº 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031 del Parlament Europeu i del Consell, els Reglaments (CE) nº 1/2005 i (CE) nº 1099/2009 del Consell, i les directives 98/58 / CE, 1999/74 / CE, 2007/43 / CE de 2008/119 / CE i 2008/120 / CE del Consell, i pel qual es deroguen els Reglaments ( CE) nº 854/2004 i (CE) nº 882/2004 del Parlament Europeu i del Consell, les Directives 89/608 / CEE, 89/662 / CEE, 90/425 / CEE, 91/496 / CEE, 96/23 / CE, 96/93 / CE i 97/78 / CE del Consell i la Decisió 92/438 / CEE del Consell (Reglament sobre control és oficials).
  • Decret 24/2013, de 8 de gener, sobre l'acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris (DOGC núm. 6290, del 10/01/2013).
    Modificat per:
    • DECRET 254/2019, de 3 de desembre, pel qual es modifica el Decret 24/2013, de 8 de gener, sobre l'acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris.
  • Reial Decret 191/2011, de 18 de febrer , sobre Registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments (BOE núm. 57, del 08/03/2011).
  • Llei 7/1996, de 15 de gener, d'ordenació del comerç al detall. (BOE núm. 15, 17-1-96)

Disposicions sectorials: aliments i begudes

  • RD 1799/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula el procés d'elaboració i comercialització d'aigües preparades envasades per al consum humà. (BOE núm. 17, del 20/01/2011).
  • RD 1798/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula l'explotació i comercialització d'aigües minerals naturals i aigües de manantial envasades per al consum humà. (BOE núm. 16, del 19/01/2011).

Normativa sanitària específica:

Altres normes relacionades:

Inclou:

  • Elaboració i venda de menjars preparats al mateix local: Bar, Restaurant, Bar restaurant.
  • Elaboració i venda de llegums cuits al mateix local.
  • Venda de menjars preparats.
  • Establiments de temporada.
  • Màquines expenedores.

 

Normativa:

  • Reial Decret 895/2013, de 15 de novembre, pel qual es modifica el Reial Decret 1431/2003, de 21 de novembre, pel qual s'estableixen determinades mesures de comercialització en el sector dels olis d'oliva i de l'oli de pinyolada d'oliva (BOE núm. 275, de 16/11/2013).
  • Ordre del 9 de febrer de 1987, sobre normes específiques per a la preparació i la conservació de la maionesa d'elaboració pròpia i d'altres aliments amb ovoproductes (DOGC núm. 804 de 16/02/1987).

Inclou:

  • Venda de pa i/o pastisseria.Venda de pa i/o pastisseria amb degustació.
  • Elaboració i venda de pa i/o pastisseria amb cocció de productes semielaborats.
  • Elaboració i venda de pa i/o pastisseria amb obrador.
  • Elaboració o venda de xurros.

Normativa sanitària específica:

Vegeu la normativa específica de cadascun dels productes que es comercialitzin.

Inclou:

  • Elaboració i servei de maionesa i salses.
  • Venda de brous, consomés, sopes i cremes.
  • Venda de patates fregides i productes d´aperitiu.

Normativa sanitària específica

  • Reial Decret 2452/1998, de 17 de novembre, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l´elaboració, distribució i comerç de brous, consomés, sopes i cremes (BOE núm. 281, del 24/11/1998).
  • Reial Decret 126/1989, de 3 de febrer, pel qual s'aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l´elaboració i comercialització de patates fregides i productes d´aperitiu (BOE núm. 33, del 08/02/1989).
  • Ordre de 9 de febrer de 1987, sobre normes específiques per la preparació i la conservació de la maionesa d'elaboració pròpia i d'altres aliments amb ovoproductes (DOGC núm. 804, del 16/02/1987).
  • Reial Decret 858/1984, de 28 març, pel qual s'aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l'elaboració, circulació i comerç de les salses de taula (BOE núm. 112, del 10/05/1984).