Seguretat alimentària
El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona col·labora amb els ajuntaments en el foment i la protecció de la salut de les persones en relació als riscos derivats del consum d'aliments.
Aquesta col·laboració s'adreça principalment al control de les condicions higièniques i sanitàries dels establiments alimentaris de competència municipal (comerç minorista i restauració) així com al foment de les pràctiques correctes d'higiene en la manipulació d'aliments
- Línies de suport per als ajuntaments
- Recursos
- Documents
- Cercle de comparació intermunicipal
- Normativa
- Enllaços d'interès
- COVID-19
Si sou un/a particular contacteu amb el vostre ajuntament
Suport econòmic
Sol·licitud de suport econòmic per a Seguretat alimentària
Període de sol·licitud: del 28 de desembre de 2023 al 8 de febrer de 2024
Condicions generals de gestió i justificació dels ajuts econòmics:
Persona de contacte:
Alba Llorens
ssp.aliments@diba.cat
Suport tècnic
- Vigilància i control d´establiments alimentaris. Per a municipis fins a 10.000 habitants.
Període de sol·licitud: del 28 de desembre de 2023 al 31 de desembre de 2024
Persona de contacte:
Isabel Carceller
ssp.aliments@diba.cat
- Assessorament en seguretat alimentària. Per a municipis majors de 10.000 habitants o menors que no rebin el suport anterior de Vigilància i control d'establiments alimentaris.
Àmbits:
- Assessorament a personal tècnic municipal de nova incorporació per a la realització de visites de control oficial a establiments minoristes d'alimentació de diversos sectors.
- Assessorament puntual a personal tècnic municipal en la realització d'inspeccions a establiments minoristes que suposin algun tipus de complexitat.
- Assessorament puntual a municipis sense personal tècnic per a la realització d'inspeccions a establiments minoristes en cas de denúncia.
- Altres
Període de sol·licitud: del 28 de desembre de 2023 al 31 de desembre de 2024
Persones de contacte:
Mireia Colom
ssp.aliments@diba.cat
Magda Bertran
ssp.aliments@diba.cat
Recursos de seguretat alimentària
- Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària (PNCOCA)
- Guia d'establiments alimentaris. Agència de Salut Pública de Barcelona.
- Diagrama del procediment administratiu sancionador (ordinari i simplificat), aplicat en l’àmbit de les competències municipals de seguretat alimentària, i models dels documents administratius que formen part de les diferents fases del procediment.
- Criteris registrals per a establiments minoristes d'alimentació de Catalunya. Versió actualitzada setembre 2012 [en format pdf. 376 Kb]
- Document d'aplicabilitat. Versió novembre 2012 [en format pdf. 379 Kb].
Document explicatiu de com aplicar els criteris registrals.
- Document d'aplicabilitat. Versió novembre 2012 [en format pdf. 379 Kb].
- Fitxes de condicions higièniques i sanitàries dels establiments minoristes d'alimentació
Documents de consulta, adreçats a tècnics municipals i a operadors d'empreses alimentàries, que faciliten la informació més rellevant sobre les condicions higièniques i sanitàries que han de reunir els establiments minoristes d'alimentació i els de restauració, així com la normativa que les regula. - Protocols per al control i la classificació en funció del risc sanitari dels establiments alimentaris de competència municipal.
Documents que permeten avaluar de forma sistemàtica les condicions sanitàries dels establiments alimentaris de competència municipal.
- Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació
Models de plans d'autocontrol simplificats adreçats als operadors dels establiments alimentaris minoristes i de restauració, per implementar els prerequisits. Són fitxes àgils, sintètiques i molt fàcils de complimentar, que poden constituir una eina molt útil als operadors alimentaris en la seva obligació d'implementar els autocontrols. - Eina "Food Labelling Information System": Sistema d'informació sobre l’etiquetatge dels aliments. Comissió Europea
Documents d'interès
- Preguntes i respostes sobre el Reial Decret 1021/2022 pel qual es regulen determinats requisits en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç al detall AESAN. 13 març de 2024
- Què és el botulisme? ACSA. 2024
- Kebabs
- Bones pràctiques per a l’elaboració de kebab. ACSA i ASPB. 2024
- Infografia "Bones pràctiques per a l’elaboració de kebab". ACSA i ASPB. 2024
- Informe breu sobre els döner kebabs i recomanacions per preparar-los i cuinar-los de forma segura. Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). 2023
- Listeriosi:
- Vida útil d'aliments llestos per al consum llescats o tallats i envasats abans de la venda en establiments de comerç al detall AESAN. 13 març de 2024
- Data de caducitat en productes llescats o tallats en porcions, preenvasats en comerç minorista. ACSA 2023
- Indicació de la data de caducitat (vida útil segura) en embotits cuits, llescats o tallats en porcions, preenvasats en el comerç minorista. ACSA 2022
- Establiment de la vida útil segura de determinats aliments a punt per al consum, llescats i preenvasats en el comerç minorista en relació amb el risc de Listeria monocytogenes. ACSA 2022
- El control de Listeria monocytogenes a les cuines de col·lectivitats de risc. ACSA 2020.
- Prevenció de la listeriosi en bars, restaurants, botigues d’alimentació i menjadors col·lectius. ACSA 2020
- La neteja i desinfecció de les llescadores és clau per prevenir la listeriosi. ACSA 2019.
- Listeriosi. ACSA 2018.
- Informació al consumidor:
- Criteris i procediments per establir la data de consum preferent en aliments no peribles. GENCAT i IRTA. Novembre 2022
- Informació alimentària obligatòria pels aliments envasats al comerç minorista. ACSA 2022
- Saps quina informació s’ha d’incloure en l’etiquetatge del teu formatge?. ACSA 2022.
- Informació d’al·lèrgens en els establiments de restauració. ACSA 2018.
- Ous:
- 100 preguntas sobre el huevo. Instituto de Estudios del Huevo 2022.
- Venda d’ous a granel en el comerç al detall. ACSA 2020.
- Condicions de conservació de fruites tallades per la meitat en establiments de comerç al detall. Informe del Comitè Científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Febrer 2022.
- Bones pràctiques d'higiene en el transport d'aliments. ACSA 2021.
- Els rentavaixelles industrials. ACSA 2021.
- Aprofitament segur dels aliments:
- Preguntes i respostes per garantir la seguretat alimentària en les donacions i l'aprofitament alimentari. ACSA, 2021.
- Directrius sobre els sistemes de gestió de la seguretat alimentària per a les activitats de la venda al detall del sector de l'alimentació, inclosa la donació d'aliments. Comissió Europea, 2020.
- Extensió de la data de consum dels aliments. Criteris per a l’aprofitament segur.
Opinió aprovada pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària a l’abril de 2018. - Les dates t'ajuden a no malbaratar aliments. ACSA 2018.
- Anàlisi de perills de determinats petits establiments minoristes i donacions d'aliments
Dues opinions científiques de l'EFSA traduïdes al castellà per l'AECOSAN. 2017 i 2018 - Guia de bones pràctiques d'higiene per a l'aprofitament d'excedents alimentaris. Comunitat de Madrid. Ajuntament de Madrid 2017.
- Consum d'algues:
- Acrilamida:
- L’acrilamida en els aliments. ASPB 2020.
- Acrilamida. ACSA 2018.
- Autocontrols i anàlisi de perills:
- Directrius sobre els sistemes de gestió de la seguretat alimentària per a les activitats de la venda al detall del sector de l'alimentació, inclosa la donació d'aliments. Comissió Europea 2020.
- Anàlisi de perills a petits establiments minoristes i per a la donació d’aliments
Dues opinions científiques de l'EFSA traduïdes al castellà de l'AECOSAN. 2017 i 2018 - Simplificació dels prerequisits en determinats establiments del comerç minorista d'alimentació. Febrer 2013
- Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació
Models de plans d'autocontrol simplificats adreçats als operadors dels establiments alimentaris minoristes i de restauració, per implementar els prerequisits. Són fitxes àgils, sintètiques i molt fàcils de complimentar, que poden constituir una eina molt útil als operadors alimentaris en la seva obligació d'implementar els autocontrols. - Els autocontrols als establiments alimentaris: Els prerequisits
Orientats a informar als operadors dels establiments alimentaris sobre les mesures necessàries per prevenir els riscos sanitaris procedents de l'entorn.
- Recomanacions de consum d'hortalisses de fulla per a la població infantil per presència de nitrats. AESAN. 2020
- Mesures de flexibilitat
- Document d'orientació sobre les excepcions per a aliments amb característiques tradicionals en el marc del Reglament (CE) núm. 2074/2005. Agència espanyola de seguretat alimentària i nutrició. 2019
- Document marc sobre la flexibilitat en l'aplicació dels reglaments d'higiene als establiments alimentaris de Catalunya. Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut. 2014.
- ¿Quieres vender alimentos por internet?
AESAN. 2019 - Guies de pràctiques correctes d'higiene (GPCH), d'autocontrol i documents relacionats amb les bones pràctiques
Per ajudar als ajuntaments a promoure la implantació del sistema d'autocontrol en els diferents sectors alimentaris. - Peix cru o semicru:
- Desinfecció de vegetals de consum en cru:
- Tracteu la llet crua amb seguretat . ACSA 2018.
- Consumeix tonyina amb seguretat . ACSA 2018.
- Manual sobre las cinco claves para la inocuidad de los alimentos
Document de l'OMS dirigit a instructors en l'àmbit de la seguretat alimentària, estructurat en dues seccions: A la primera es proporciona material de referència, i a la segona s'exposen les cinc claus per a la innocuïtat dels aliments on es detalla la informació bàsica que figura al pòster Cinco claves para la inocuidad de los alimentos de l'OMS. 2007
.
.
Enllaços d'interès
- Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)
- Salut Alimentària. Generalitat de Catalunya (ASPCAT)
- Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)
- Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN)
- Sociedad Española de Seguridad Alimentaria (SESAL)
- European Food Safety Authority (EFSA)
- Associació de Veterinaris Higienistes de Catalunya (AVHIC)
- Mapa de perills alimentaris. Centre de Recerca en Governança del Risc (GRISC) i l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Guies i recomanacions
- Reforç de les mesures d’higiene i manipulació per al sector minorista d’alimentació i restauració comercial en situació de pandèmia del virus SARS-CoV-2. Diputació de Barcelona. Revisada el 3 de juny de 2020.
- Resum de les pràctiques recomanades als establiments minoristes i restaurants durant la pandèmia de la COVID-19. Infografies. Diputació de Barcelona.
Més informació en relació amb la COVID-19 a l'espai web específic.