15/06/2022 07:10 h.

Detectats 283 possibles casos de maltractament a persones grans de la província, l'any 2021

Comparteix

La Diputació de Barcelona, a través del Servei Local de Teleassistència, va valorar l'any passat 417 casos i en 283 hi va trobar indicadors de possibles maltractaments. D’aquests, els més habituals són els psicològics (58,88%), seguits dels físics (30,74%), i els econòmics (14,48%).

 

El perfil de la persona que pateix una situació de maltractaments és el d’una dona (85,9%), major de 85 anys, i que accepta l’oferiment d’ajuda per part del servei en un 92,2%. Un 95,8% dels casos van presentar indicadors elevats i un 4,2% corresponen a casos amb indicadors suficients. D’altra banda, durant el 2021 des del Servei Local de Teleassistència es van atendre 239 emergències relacionades amb situacions de violència o conflicte.

En termes globals, entre els anys 2016 i 2021 des del Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona s’han valorat 2.263 casos de possible risc de maltractaments.


Protocol de prevenció, detecció i actuació davant la sospita de maltractaments a gent gran

Des de 2016 el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona compta amb un protocol de prevenció, detecció i actuació davant la sospita de maltractaments a gent gran. Aquest protocol està integrat dins l’operativa del servei, en col·laboració amb els serveis socials municipals.

El protocol té com objectiu fer front a qualsevol forma de maltractament a les persones grans i actua en tres àmbits: 1) Prevenció i sensibilització tant a les persones grans, professionals de l’atenció com a la població en general. 2) Detecció: valoració d’indicadors que poden alertar de situacions susceptibles de ser considerades casos de maltractaments tant des del centre d’atenció com en les intervencions domiciliàries. 3) Intervenció: en els casos amb indicadors suficients o elevats de possibles maltractaments es deriva als serveis socials municipals amb un pla d’intervenció acordat amb la persona usuària que pot incloure un augment de visites domiciliàries, de seguiments telefònics, assessorament específic, o silenciar el terminal.
 

15 de juny Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i els Maltractaments a les persones grans

Coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i els Maltractaments a les persones grans, la Diputació de Barcelona ha publicat una guia per conscienciar i donar pautes d’actuació tant a les persones grans com a les persones de l’entorn, i recorda que el benestar de les persones grans interpel·la a tota la societat, per avançar cap a la prevenció i detecció diària de tota situació desfavorable per aquest col·lectiu vulnerable.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el maltractament a les persones grans com una de les formes de violència més oculta, més silenciada i menys estudiada, i per tant, més desconeguda, menys detectada i menys tractada.

Les ODS

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

03 - Salut i benestar