Lliurat a Lliçà de Vall el projecte executiu de restauració i reforç estructural de les façanes de la masia i la torre de Can Coll

Comparteix

28/06/2023

Un conjunt monumental format per la masia i una torre de defensa quadrada, de quatre plantes d’alçada, construïda al costat d’aquella el 1576 i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional el 1949.

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Lliçà de Vall el projecte bàsic i executiu de restauració i reforç estructural de les façanes de Can Coll, que ha estat dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) I ha tingut un cost de 18.000 euros.

El projecte proposa restaurar les façanes de la masia per tal de recuperar els esgrafiats originals i consolidar i netejar les façanes de la torre. Alhora es restauraran les fusteries amb alt valor patrimonial, se substituiran les més modernes i es repararan les reixes i porticons. Les actuacions previstes per al conjunt de les intervencions preveu una inversió de 489.801,29 euros, dividides en quatre fases per facilitar la seva execució.

Actualment les façanes estan repintades i la morfologia dels brancals i les llindes s’ha modificat, mitjançant el revestiment de part dels carreus de pedra que emmarquen les obertures. Els estudis previs realitzats indiquen que existeix un revestiment esgrafiat subjacent, restes del qual es poden observar en alguns indrets de la façana nord i en imatges històriques.

Aquest conjunt monumental inclou la masia, formada per un cos principal de tres crugies amb planta baixa, pis i golfes, d’origen anterior al segle XVI, que va ser reformat i ampliat cap a llevant al segle XVIII per dotar el conjunt de caràcter senyorial. L’any 2018 des del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local es va redactar el Pla director d’aquest conjunt monumental, que ordena les intervencions necessàries a realitzar en diferents fases, una de les quals és la restauració de les façanes de la masia i la torre.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 ”Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles“. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.