Acte de celebració del 110 aniversari del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i 40 anys del Mètode SCCM de restauració monumental


Enguany es compleixen 110 anys de la creació del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona, avui Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), i 40 del Mètode SCCM de restauració monumental, anomenat així en homenatge a l’antiga denominació del Servei, plasmat en una primera publicació de 1985 que va ser ampliada el 1999.

Per aquest motiu el 26 de juny es va celebrar una sessió de tarda en la qual tècnics experts en patrimoni, tant de la Diputació de Barcelona com externs, van exposar les seves experiències i van compartir els seus criteris pel que fa a la restauració del patrimoni tant dins com fora de l’administració.

L'objectiu va ser difondre el procés de restauració de monuments mitjançant la participació de la col·lectivitat, tant els professionals que s’hi dediquen com qualsevol altre agent, per enfocar amb eficàcia l'acció i motivar la col·laboració activa en la conservació del patrimoni arquitectònic per a les futures generacions.

 

 

Data: 26 juny de 2024

Hora: 16:30 h

Lloc: Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Plaça Nova 5, 08002, Barcelona.

 

Condueix l'acte la periodista Aurora Masip i Treig.

PROGRAMA

16:30 h   Rebuda

16:45 h   Parlaments

  • Gemma Ferré i Pueyo. Secretària del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)
  • Josep Maria Boronat i Pujals. President de l’Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA)
  • Marc Castells i Berzosa. Vicepresident quart i diputat delegat d’Infraestructures, Equipament i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona

17:00 h   Presentació

17:10 h   L’actualitat del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i la seva tasca

  • José Luis Sanz Botey. Arquitecte. Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.
  • Antoni Barcons Grau. Arquitecte. Cap de la Secció Tècnica de Projectes, Obres i Manteniment del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.
  • David Galí. Historiador de l'art. Cap de la Secció Tècnica d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

18:00 h   Entrevista

  • Antoni González Moreno-Navarro. Arquitecte i cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona entre 1981 i 2008. Autor del Mètode SCCM de restauració monumental.

18:45 h   Col·loqui

  • Libe Fernández Torróntegui. Arquitecta. Dissenyadora d'experiències creatives relacionades amb la cultura. Creadora i editora de reharq.com, primer portal digital de format entertainment en l’àmbit de la difusió del patrimoni cultural.
  • Joan Casadevall Serra. Arquitecte. Fundador del Gabinet del Color, consultoria pionera en el desenvolupament d'una metodologia científica per a la caracterització cromàtica d'elements arquitectònics. Membre de l'Academia del Partal, Asociación libre de Profesionales de la Restauración Monumental.
  • Julià Esteban Chapapría. Arquitecte. Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic (1983-1992) i cap del Servei d'Arquitectura (1992-2010) de la Generalitat Valenciana. Membre fundador de l'Academia del Partal, Asociación libre de Profesionales de la Restauración Monumental.
  • Antoni González Moreno-Navarro. Arquitecte. Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (1981-2008). Autor del Mètode SCCM de restauració monumental. Membre fundador de l'Academia del Partal, Asociación libre de Profesionales de la Restauración Monumental.
  • Marco Antonio Garcés Desmaison. Arquitecte. Cap del Servei de Restauració (1987-1993) i cap de la Secció de Supervisió de la Direcció General de Patrimoni Cultural (1994-2022) de la Junta de Castilla y León. President de l'Academia del Partal, Asociación libre de Profesionales de la Restauración Monumental.

19:30 h   Torn de paraula al públic

19:50 h   Cloenda i pica-pica