09/10/2023 12:01 h.

10 d'octubre: Dia Mundial de la Salut Mental 2023

Comparteix

Confederación Salud Mental España

Confederación Salud Mental España

Salut mental, salut mundial: un dret universal

El proper 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, promogut per la Federació Mundial de la Salut Mental (DMH) i amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), sota el lema “Salut mental, salut mundial: un dret universal”. És un dia rellevant pel Centre SPOTT, on oferim atenció especialitzada a nois i noies i les seves famílies, amb problemàtica relacionada amb el consum de drogues i l’ús de les pantalles i donem suport i assessorem els ens locals en matèria d’addiccions.

 

Les TRIC i la salut mental


Actualment, parlar de l’ús i/o abús de les pantalles i salut mental és habitual, i encara més, quan ens referim a adolescents i infants. És ja en aquesta primera etapa de la vida que s’observa com la sobre estimulació visual i auditiva de les pantalles interfereix en els cervells en desenvolupament, tant a nivell neurològic, emocional com cognitiu.  

És la quantitat elevada de dopamina que es genera durant l’exposició a les pantalles que, després, comporta que el món natural -la vida real- sigui avorrida i sense suficients estímuls, portant als infants i/o adolescents sobreexposats a pantalles a tenir més tendència a la irritabilitat, necessitat de gratificació immediata (menor tolerància a l’espera i a la frustració...), a causa de l’alteració dels processos atencionals.
Malgrat que encara falten més estudis longitudinals per valorar aquesta generació que ha crescut com “natius digitals/orfes presencials”, ja es pot considerar com la sobre exposició a les xarxes socials o als videojocs afecta a les àrees que tenen a veure amb la regulació de les emocions i del còrtex prefrontal, encarregat de funcions executives com són l’organització, planificació, saber discriminar el que és important del que és secundari etc. 
Davant aquesta situació, la prevenció des de l’àmbit familiar suposa un pilar rellevant en l’abordatge de l’ús problemàtic de pantalles. Acompanyar i ajudar les famílies a gestionar l’ús de les TRIC és la base perquè els infants i adolescents aprenguin a fer-ne un ús responsable i saludable. 


Us convidem a consultar la Guia per a famílies “Educar en l’ús responsable de les pantalles”, el decàleg de bones pràctiques en l'ús de pantalles i la "Col·lecció Connecta-hi" amb recomanacions adreçades a les famílies sobre xarxes socials, videojocs, apostes en línia i ús de pantalles per edats.

 

         

 

El consum de drogues i la salut mental


L’adolescència és un període de canvis biològics, psicològics i socials en la transició de la infància a l’edat adulta, que amaga factors de risc per a la salut en general i pel consum de drogues en particular. Aquests factors poden ser: la baixa percepció del risc, la necessitat de ser acceptats pel grup d’iguals o la permissivitat social que es percep com una activitat propera, visible, normalitzada i integrada als espais d’oci.

Igual que amb les TRIC, l’addicció es genera sota el sistema de recompensa. El consum de drogues desencadena la segregació de dopamina al cervell i apareix l’efecte desitjat:  plaer, relaxació, eufòria...però, a mesura que s’augmenta la quantitat i la freqüenta del consum, el cervell crea tolerància i cada vegada es necessita més dosi per a obtenir els mateixos efectes, fins que es desenvolupa una addicció. En l’addicció es necessita consumir, ja no per a obtenir plaer, sinó per evitar el malestar i el síndrome d’abstinència, perdent el control i afectant a totes les àrees de la vida de la persona. 

És important abordar i informar que el consum de drogues genera efectes cognitius, emocionals i conductuals al cervell dels adolescents, que es troba en desenvolupament fins els 25 anys aproximadament. Per altra banda, s'evidencia que totes les drogues poden tenir efectes sobre la salut mental i poden desencadenar un trastorn mental o agreujar un altre preexistent. Amb freqüència, el consum està associat a trastorns afectius, com poden ser el trastorn per depressió, trastorn d’ansietat o trastorns de conducta. En altres casos, es pot associar a trastorns psicòtics, com és l’esquizofrènia o el trastorn esquizoafectiu. Quan abans s’inicia el consum de substàncies entre els menors pitjor és el pronòstic i per tant, una abordatge primerenc i l’atenció especialitzada són els dos eixos principals per una recuperació adequada. 

Per tal de reconèixer alguns senyals d’alerta respecte el consum de drogues i l’ús problemàtic de les pantalles, us convidem a consultar la infografia “La importància de la família en la prevenció del consum de drogues i l'ús problemàtic de pantalles en menors i joves.”
 

 


  

El Dia Mundial de la Salud Mental ofereix la oportunitat de conscienciar a la societat sobre els riscos del consum de substàncies i l’ús problemàtic de pantalles entre els adolescents i joves, però també ofereix la oportunitat de promoure accions preventives per a millorar el benestar de les famílies.