Formar-se al llarg de la vida

Comparteix

Formar-se permet adaptar-se al món i transformar-lo. L’educació a temps complet en tots els temps i espais de la vida, ens fa créixer com a persones i ens empodera. 

Però ens formem de moltes maneres i al llarg de la vida, no només en els centres educatius i en les etapes escolars. El conjunt de la nostra formació dibuixa un paisatge educatiu on tot compte: l’educació formal, la no formal i la informal.

  • Educació formal: la que dona títols oficials
  • Educació no formal: no dóna títols oficials però la rebem d’un/a professor/a
  • Educació informal: s’adquireix a través d’amics, familiars, experiències, llibres,...

“En temps de canvis, els qui estan oberts a l’aprenentatge seran amos del futur. Els qui creuen saber-ho tot estan ben equipats per un món que no existirà.”

Eric Hoffer

Formar-se al llarg de la vida

Visita virtual

Allò que he après dels altres

Les paraules formació o formar-se ha variat molt. Abans, per formació solament enteníem els títols que s’havien aconseguit. Però això, per sort, avui en dia  ja no és així i hem vist que ens formem sempre i en tot moment. Tenim l’educació formal, la no formal i la informal. El primer pas és distingir-les:

  • Educació formal: formació que ens dona titulacions oficials.
  • Educació no formal: formació que rebem d’una persona capacitada en el tema. Tipus seminari, curset, conferència...
  • Educació informal: formació que rebem de les persones que ens rodegen o individualment per què tenim inquietuds, hobbies, curiositats... per exemple la meva avia m’ensenya a cosir, el meu avi m’ensenya a cuidar plantes, soc un gran lector i puc explicar moltes coses sobre els llibres, m’agrada fer caminades per la natura i conec camins...

Us proposem, per aquest dies, valorar tota l’educació informal que heu rebut pel vostre compte i de les persones que us envolten i  que ho compartiu. Podeu usar un full gran i situar a cada membre de la família, podeu incloure avis, tiets, cosins... A sota aneu escrivint el que heu anat aprenent de cadascú. També podeu escriure el que heu après sols.

Al final us quedarà un quadre magnífic i descobrireu que junts us heu ensenyat moltes coses.

Escolta la Pilar, el Juan i la Carme parlar de la seva formació.

 

Anima't a compartir les teves reflexions, opinions i idees. Ens encantarà recollir el teu testimoni o el resultat de l'activitat que hem proposat. 

Potser el pare et va ensenyar a cuinar?, l'àvia a jugar a les cartes?, la tieta a cuidar de l'hort? Quina part d'allò que saps fer o coneixes l'has après fóra de l'esola?

Ho pots fer des de l'etiqueta #transitardiba al nostre perfil d'Instagram o Twitter.