11/04/2022 08:46 h.

El paper del món local per impulsar la descarbonització de la indústria

Comparteix

Seminaris tècnics sobre transició energètica local

Els 23 i 24 de març vam organitzar unes noves sessions dels seminaris tècnics de transició energètica local, en aquesta ocasió dedicats a la transició energètica i la indústria, i a conèixer com el món local pot ajudar les empreses en el procés de descarbonització.

Els seminaris s'han organitzat per part de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l'ICAEN i el suport tècnic d'Ecoserveis.

En les dues sessions que han conformat aquests seminaris tècnics sobre la transició energètica al món local s’ha posat el focus en la situació actual del mercat energètic, en el paper de la industria en la transició energètica i en les diferents tecnologies per impulsar la descarbonització del sector.

Podeu consultar tota la documentació, enregistrament i conclusions de les sessions del Seminari tècnic a l'enllaç.

 

De forma resumida, les sessions van començar amb ponència inicial d'en Jorge Morales de Labra, de Proxima Energia, que va desgranar la situació que viu el mercat del gas i el mercat elèctric per tal de saber la situació de preus que es troben ara mateix les empreses i els consumidors. Va fer un seguiment de la situació del gas el darrer any i escaig i les diferents dates claus com la no renovació dels magatzems de gas per part d'empreses russes i també el notable augment de les importacions de gas liquat des d'Estats Units. Tot plegat ha provocat un augment del 250% en el preu majorista d'electricitat espanyol a causa de la correlació amb el preu del gas natural als mercats europeus.

El gas és la principal raó de l'augment de la pujada del preu de l'electricitat, però també es va posar èmfasi en el funcionament del mercat elèctric i als “beneficis caiguts del cel”: aquests són la diferència que obté una planta generadora entre el cost de producció i el cost de venda assolit a causa del funcionament marginalista del mercat.

Tot seguit, en Quim Daura del Clúster d’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) va aterrar la situació a la realitat de les empreses i va exposar com hauria de ser una estratègia de descarbonització. Aquesta començaria per aplicar l'eficiència energètica per a reduir consums, seguir amb l'ús de de diferents tipologies de fonts d'energia verda, i finalment tenir en compte la importància de les emissions indirectes dels productes amb què ens proveïm per l'activitat pròpia de l'empresa.

La següent intervenció va ser a càrrec d'en Patrick Renau, de l'Institut Català d’Energia (ICAEN), que va repassar la realitat de la indústria en l'àmbit català amb xifres sobre la taula. Entre les més rellevants, destaca el consum d'energia final a l'any 2017, on la indústria va ser responsable del 26,9% del total, de tota aquesta energia, el 63% prové d'origen fòssil. També va presentar els diferents programes d'ajuts i subvencions de l'ICAEN i l'IDAE com a llavor per la promoció de processos de millora industrial i implementació de noves tecnologies.

També provinent del sector públic, en Santi Macià, del Servei de Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona, va presentar els resultats del Pla de modernització de polígons: la majoria d'intervencions han estat en matèria d'enllumenat públic i en punts de recàrrega de vehicle elèctric. Les diferents millores en l'enllumenat estan suposant estalvis fins al 50% de consum.

Per tancar la primera jornada de ponències, Anna Esmarats, de Creacció, va presentar els resultats del projecte Pro-Energia Osona, el qual se centra en la unió de serveis energètics de diferents empreses. Les principals activitats que duen a terme són la compra agregada d'electricitat, l'assessorament energètic, i la compra conjunta d'instal·lacions d'autoconsum. Aquesta última amb preus molt competitius i amb retorns d'entre 3,5-4 anys a causa dels elevats preus del mercat.

La segona jornada s'inicia exposant dues experiències al voltant de tecnologies per a la descarbonització.

La primera, de la mà d'en Jordi Cartanyà, de la Universitat Rovira i Virgili, sobre l'hidrogen verd. Entre els seus avantatges, destaquen el seu potencial com a font d'emmagatzematge, la seva aplicació en usos industrials, i la possibilitat d'ocupar el rol del gas natural. També presenta l'estat de la situació a Catalunya i destaca Tarragona com el centre neuràlgic de l'hidrogen verd.

En segon lloc, en Gil Lladó, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, va presentar el suport que ofereixen per a l’ús de l'energia fotovoltaica per a petites i mitjanes empreses. VA exposar les dades d'ús d'energia final a l'AMB i també el potencial de generació fotovoltaica dels polígons industrials metropolitans. Dels estudis realitzats, extreuen un potencial de 0,6GWp i segons les dades del Proencat 2050, l'objectiu és d'11GWp sobre coberta. En aquest moment, doncs, només s'ha executat un 0,32% del potencial i esmenta tots els recursos que posen a disposició dels ajuntaments i la indústria.

Per part de la Diputació de Barcelona, la Carme Melcion va exposar que ofereixen per a l'impuls a les comunitats energètiques entre d'altres també en polígons industrials. Es presenta en quatre fases, una primera d'estudi i viabilitat, una segona de definició jurídica i pla de negoci, una tercera de constitució i execució i una fase final de gestió de la comunitat.

Tot seguit, en Sergi Hernández de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, va presentar el projecte del Living Lab sobre transició energètica de l’Eix de la Riera de Caldes. El projecte inclou actuacions en diferents àmbits, com són l'estudi del potencial fotovoltaic, l'assessorament i acompanyament a projectes de generació i també el desenvolupament de formacions i jornades per a compartir experiències entre empreses.

Per acabar la jornada, es va presentar el projecte Indústria pel Clima. Laia Rosell d'Ecoserveis va repassar els beneficis de la biomassa com a font de calor industrial i va explicar el procediment per a incloure empreses dels diferents municipis dins el projecte: aquestes tenen l'opció de rebre un suport i assessorament al detall i posa en contacte a indústria i proveïdors.