16/11/2017 14:56 h.

La Xarxa obre la caixa d'eines de l'educació ambiental

Comparteix

La Xarxa ha iniciat el cicle obert de tallers La Caixa d'eines de l'educació ambiental.

 

La Xarxa ha iniciat el cicle obert de tallers La Caixa d'eines de l'educació ambiental, amb la celebració de dues sessions dedicades als fonaments de la participació i la comunicació ambiental, i a compartir experiències vivencials per seduir a la gent jove en la lluita contra el canvi climàtic.

Després de 40 anys d’educació ambiental a casa nostra, l’esquema conceptual del procés d’educació ambiental és conegut i consolidat així com els enfocaments sobre els quals aplicar l’educació ambiental a les ciutats i pobles també. De tot plegat s'en va parlar a la presentació del llibre Educació ambiental. D'on venim ? Cap a on anem ?

Els membre de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat han fet palesa la necessitat d’aprendre noves maneres d’apropar-se a la ciutadania per fer arribar els conceptes teòrics i tècnics per apoderar-se i promoure autèntiques transformacions en la ciutadania de les ciutats i pobles, veritablement sostenibles.

Noves eines, i pràctiques sobre com aplicar-les, que ens poden nodrir de camps diferents (des del marketing, la comunicació, a les xarxes socials, de les dinàmiques comunitàries i procés de participació ciutadana, a les eines de millora de funcionament en empreses) però que ben aplicades poden renovar les accions que fem habitualment, acostar-nos a nous públics, treballar d’una manera diferent amb el públic habitual...

L’objectiu d’aquest cicle de tallers obert és oferir diferents eines dels camps de la comunicació i la participació aplicats a accions d’educació ambiental municipal. Des de conèixer diverses eines en l’àmbit de la comunicació i les dinàmiques participatives aplicables a l’educació ambiental com a eina de la gestió ambiental municipal, aprendre a utilitzar les eines de forma pràctica, a compartir experiències i reflexionar com aplicar les eines en el camp específic de la sostenibilitat.

Fonaments sobre comunicació i participació. De l’estratègia a l’acció aplicada ala biodiversitat urbana

El primer taller es va celebrar el 20 d'octubre. Ana Villagordo va exposar diverses idees i exemples sobre com entendre i fer efectiva la comunicació ambiental. Per part de la Diputació de Barcelona, Carola Castellà va explicar com s'han repensat els processos de participació ciutadana en general, i Xavier Sabaté (Espai Tres) va repassar quins elements clau cal tenir en compte. 

El taller va comptar amb moments de participació de les pròpies assistents, els resultats del qual es poden veure a l'informe enllaçat.

Taller sobre comunicació i participació ambiental. Foto: Gonçal Luna

Com explicar el canvi climàtic a través d'experiències vivencials

El segon taller va servir per viure directament alguns exemples d'experiències vivencials per explicar el canvi climàtic, sobretot destinat a públic jove.

El taller va començar amb la participació de les assistents a un escape room simultani en quatre sales anomenat Sea level rise room.

Posteriorment es va passar de la pràctica a la teoria, es va debatre sobre l’estat de l’art sobre les últimes eines, tècniques i mètodes disponibles en l’àmbit de la comunicació i la participació aplicables al sector ambiental i climàtic. Entre d’altres coses es van mostrar exemple de ludifcació, activitats de rols i performance, storytelling, relatoria gràfica i visual, tecnologies “instant feedback”...

El taller va continuar amb dues activitats més: la xerrada accidentada i el relat gràfic de resum.

Relatoria gràfica per resumir el taller. Foto: Gonçal Luna

Propers tallers tractaran de les dinàmiques de treball en grup i creació de xarxes de suport a escoles per la sostenibilitat, com comuniquem les accions d’educació ambiental escolar a l’entorn, la ludificació aplicada a l’educació ambiental, com inspirem a l'acció en matèria de canvi climàtic o com promoure la participació ciutadania per millorar la recollida selectiva.