23/11/2019 22:18 h.

Nous cicles de seminaris de la Xarxa

Comparteix

Transició energètica

Transició energètica

Sobre Transició energètica i d'Economia circular al món local

La Transició energètica i l'Economia circular són clau contra l'emergència climàtica. Els ajuntaments han de donar exemple i tenen un paper central per impulsar aquestes polítiques. La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona coorganitzen dos nous cicles de seminaris sobre Transició energètica al món local i sobre Economia circular al món local.

La Transició energètica és el pas més evident i inevitable a l'hora d'abordar l'emergència climàtica. Els ajuntaments han de donar exemple en aquest procés i començar a implementar, com més aviat millor, fonts d'energia renovables i sistemes d'eficiència energètica.

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat s’ha fixat, com a objectiu del nou mandat, generar espais d’intercanvi i coneixement per dotar els ens locals amb exemples, bones pràctiques i instruments per implementar projectes de transició energètica innovadors i disruptius.

La Diputació de Barcelona ofereix suport tècnic i econòmic als municipis per a la implementació de mesures de transició energètica, en el marc del Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia: projectes de fotovoltaica i biomassa, préstec d'equips de mesura energètica, programes d'eficiència energètica, activitats de sensibilització, i també l'oportunitat de pertànyer a col·lectius intermunicipals sobre energia.

És en aquest context que es presenta aquest cicle de seminaris sobre transició energètica al món local, que organitzarà una sessió cada dos mesos fins al final del 2020, per tractar diversos aspectes de la transició   energètica i sobre com aborda-la des del món local.

 

Programa del cicle

Sessió 1. Comunitats energètiques, 1a part (10 de desembre del 2019)

Programa

Inscripcions

Sessió 2. Operadors energètics municipals (28 de febrer del 2020)
Sessió 3. Autoconsum fotovoltaic en edificis municipals i habitatges de protecció oficial (30 d’abril del 2020)
Sessió 4. Transició energètica i acció climàtica en el sector domèstic (19 de juny del 2020) Setmana de l’Energia
Sessió 5. Finançament de les accions de transició energètica (9 d’octubre del 2020)
Sessió 6. Comunitats energètiques, 2a part (13 de novembre del 2020)

 


 

L’economia circular és un model econòmic orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum més eficients i resilients que preservin els recursos dins un cicle continu i n’optimitzin el valor. Les ciutats, pobles i ens supramunicipals juguen un paper important en l’economia circular i és una oportunitat per a la seva promoció econòmica, per al foment de l’ocupació i per al finançament de nous models de negoci.

Els ens locals poden actuar amb diferents rols. D’una banda com a impulsors, aplicant l’economia circular no només en la compra verda, sinó també en la forma de coordinar i gestionar processos i recursos interns. D'altra banda com a facilitadors, promovent la sensibilització i/o oferint eines a les empreses per orientar l'activitat cap a l’economia circular. I també, realitzant accions de sensibilització per a la ciutadania, perquè conegui quin rol es pot tenir com a consumidor/usuari per a promoure el canvi cap a l’economia circular.

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona seguim apostant en els nostres objectius estratègics per la promoció de l’economia circular i l’acompanyament al món local en el procés de coneixement, formació i identificació d’oportunitats al voltant d’aquestes temàtiques; per la qual cosa     comptem amb el suport expert de la Fundació Fòrum Ambiental.

Ja en l’anterior mandat hem elaborat material d’aterrament del concepte  que pot ser del vostre interès i ara volem anar un pas més enllà.

Iniciem una nova etapa amb el nou mandat, on es planteja oferir una continuïtat però també una nova etapa a través d’un nou cicle de tallers amb vàries sessions de treball. 

El cicle de tallers, Economia circular al món local, es concep com un espai per compartir les experiències locals entorn a l’impuls de l’economia circular, amb presència de perfils de promoció econòmica i de medi ambient; i que inclogui un enfocament pràctic i d’interacció i participació dels assistents.

El cicle té com a objectius oferir als ens locals:

  • Eines i recursos per a la dinamització dels grups d’interès, principalment a nivell intern dins dels ajuntaments i també a nivell extern de cara el sector productiu.
  • Disposar d’un espai per a la reflexió, per compartir els aprenentatges, identificar les dificultats i col·lectivitzar les inquietuds.
  • Conèixer amb més profunditat diferents experiències locals d’impuls a l’economia circular així com  experiències del sector privat.

Per aquest motiu, es proposa oferir una sèrie de sessions, que distingeixen entre un eix principal i un eix complementari, el qual tractarà de manera complementària diferents temes d’alt interès.

 

Sessions i previsió de calendari del nou cicle Economia circular al món local

  • 1a sessió: Immersió en l’economia circular.  Què hem de fer per arribar al nostre objectiu?                                        (4 de desembre del 2019 )
  • 2a sessió: Entendre el punt de partida. Experiència en profunditat d’un ens local. (1r trimestre 2020)
  • 3a sessió: Comprendre el metabolisme. Experiència en profunditat d’un ens local. (2n trimestre 2020)
  • 4a sessió (sectorial):   Les deixalleries del futur (3r trimestre 2020)
  • Octubre 2020: Hotspot Catalunya Circular
  • 5a sessió: Definir estratègies. Experiència en profunditat d’un ens local. (4t trimestre 2020)

 

Ordre del dia de la 1a sessió: Immersió en l’economia circular. Què hem de fer per arribar al nostre objectiu? (4 de desembre del 2019 )

9.00 h  Recepció

9.20 h  Benvinguda i presentació dels assistents

9.40 h  Quiz: què sabem de l’economia circular?

10.00 h   El Pla d’Impuls a l’Economia Circular i Verda 2019-2023.

10.30 h  Si volem aconseguir un objectiu, què hem de fer per arribar-hi?

11.15 h  Descans-cafè

11.45 h  Intercanvi de visions.

12.35 h  El cicle de tallers de 2020.

13.20 h  Catalunya Circular Economy Hotspot 2020

13.30 h  Tancament

 

Programa

Inscripcions: Secretaria tècnica de la Xarxa de Ciu-tats i Pobles cap a la Sostenibilitat. xarxasost@diba.cat  93 402 22 22 ext. 37212

Públic destinatari: electes i tècnics de Medi ambient d’ens locals així com membres de la Xarxa dels serveis de Promoció Econòmica. Es prioritzen les inscripcions en tàndem.