Tipus d'anàlisis que realitzem

Concretament, n'analitzem els següents paràmetres: 

  • Paràmetres físico-químics: terbolesa, pH, conductivitat a 20 °C, amoni, nitrit, nitrat, clorur, sulfat, sodi, calci, magnesi, potassi, duresa total, alumini, bor, cadmi, coure, crom, ferro, manganès, níquel i plom.
  • Paràmetres microbiològics: recompte d’Escherichia coli, bacteris coliformes, enterococ i Clostridium
    perfringens (incloses les espores).
  • Cada 5 anys es recomana realitzar un seguiment analític complert, on s’inclouen paràmetres com els hidrocarburs aromàtics policíclics, els plaguicides, metalls i oxidabilitat, entre altres.  

Els requisits per admetre a anàlisi una font natural són:

  • Bon estat de l’entorn de la font natural. Només s’analitzaran les aigües de les fonts naturals que no presenten, ni en les seves proximitats, abocaments o activitats industrials que malmetin la seva qualitat. Cal mantenir la zona immediata a la instal·lació (aproximadament uns 30 metres) lliure d'abocaments líquids i sòlids.
  • Tenir retolació adequada de l’estat de la font i que el pictograma estigui col·locat en zona visible.
  • Que sigui una font natural amb elevada freqüentació, amb fàcil accés i senyalització adient del camí.

Periodicitat de les anàlisis:

  • Les aigües de les fonts naturals s’analitzen un cop a l’any.

La qualitat de les aigües de les fonts naturals s’estableix d’acord amb el RD 3/2023 a l’Annex I. Aquesta norma vigent estableix els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà. Aquest Reial decret substitueix l’anterior de l’any 2003, el RD 140/2003.

En l’apartat A de l’annex I del RD 3/2023 s’estableixen els valors paramètrics dels paràmetres microbiològics, a l’apartat B s’estableixen els valors paramètrics dels paràmetres químics, a l’apartat C s’estableixen els valors paramètrics i els valors de no aptitud dels indicadors de qualitat i a l’apartat F s’estableixen els valors de referència dels paràmetres que caracteritzen l’aigua.

Segons aquesta norma, les aigües es qualifiquen en:

  • Aigua sense garantia sanitària: atès que les fonts no reben cap tipus de tractament desinfectant i, per tant, no es pot garantir la seva potabilitat, aquesta qualificació s’atribueix quan els resultats de les anàlisis no superen els valors paramètrics dels apartats A i B de l’Annex I del RD 3/2023) i no superen els valors de no aptitud de l’apartat C, tot i que poden superar els valors paramètrics de l’apartat C i els valors de referència de l’apartat F.
  • Aigua no apta pel consum: aquesta qualificació s’atribueix quan els resultats de les anàlisis superen els valors paramètrics dels apartat A i B de l’Annex I del RD 3/2023 o superen els valors de no aptitud de l’apartat C del mateix annex.

Tanmateix, tenim en consideració els valors recomanats en els butlletins que publica el Sistema d'Informació Nacional d’Aigües de Consum (SINAC ) del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. El SINAC és un sistema d'informació de salut que recull les dades sobre les característiques de l'oferta i la qualitat d'aigua per al consum humà que se subministra a la població espanyola.

A continuació, mostrem en una taula-resum, els paràmetres químics i microbiològics analitzats:

Finalment, mostrem els criteris de qualitat de les mostres d’aigua analitzades: 

Material utilitzat

  • Envasos: envàs de plàstic de 250 ml per a l’anàlisi físico-química i envàs de plàstic esterilitzat de 500 ml per a l’anàlisi microbiològica, identificats amb etiqueta.
  • Termòmetre
  • Nevera i blocs de gel
  • Full de camp

 

Condicions de mostreig

Amb l’objectiu d’obtenir una mostra representativa de l’aigua de la font, se segueix el següent procediment:

Si la font raja en continu: 

  • Prendre la mostra directament tenint cura de no arrossegar matèria que pugui estar al costat del broc i no recolzar-hi el pot. Si cal fer una neteja prèvia per poder tenir un raig d’aigua continu, s’ha d’esperar fins que l’aigua torni a sortir neta.

Si és una font amb aixeta:

  • S’ha d’obrir i fer córrer l’aigua per tal que la mostra no sigui l’aigua que es troba dins del tub. A títol orientatiu: extracció, com a mínim, de tres a quatre volums de l’aigua continguda en l’entubament o quan la temperatura sigui estable.
  • Desinfectar la boca de l’aixeta mitjançant una flama feta impregnant el cotó fluix amb alcohol de cremar i encenent-ho. Agafeu el cotó fluix amb unes pinces per no cremar-vos. La boca de l’aixeta s’exposa a la flama durant un minut per tal de desinfectar-la i no falsejar els resultats microbiològics.
Mireu que l’aixeta no contingui elements de plàstic que es puguin fer malbé. En aquest cas extreure’ls.

 

Seqüència de mostreig

  1. Obrir l'aixeta i deixar que corri l’aigua
  2. Lectura de la temperatura. Posar el termòmetre sota l’aigua una estona fins que s’estabilitzi la temperatura. Anotar la temperatura al full de camp.
  3. Destapar l’envàs de 250 ml i omplir-lo sencer, sense que entri en contacte físic amb la boca de sortida, fins a la tapa. És important que no quedin bombolles d’aire. Tapar, etiquetar i posar-ho dret a la nevera. Tancar la nevera.
  4. Desinfectar (si s’escau).
  5. Destapar l’envàs de 500 ml amb cura i no deixar la tapa sobre cap indret per tal de no contaminar-la (està esterilitzada) i omplir-lo sense que entri en contacte físic amb la boca de sortida fins a la marca del pot. Tapar, posar-ho dret a la nevera i tancar nevera.
  6. Omplir full de camp a tots els camps: data i hora de la presa de mostra/ referència de la mostra/ nom/ persona que realitza la presa de mostres i temperatura de l’aigua. Posar observacions si s’escau.

 

Transport de les mostres

  • Les mostres s’han de transportar en neveres amb blocs de gel per tal de mantenir-les sempre per sota els 4 °C. D’aquesta manera es garanteix que les mostres arribin en condicions òptimes al laboratori, fins i tot a l’estiu.
  • No és recomanable que transcorrin més de 6 hores des de la presa de mostres fins a l’arribada al laboratori.
En cap cas es poden superar les 24 hores.
Consulta els recursos d'aquest àmbit que oferim al Catàleg de serveis