01/09/2022 08:17 h.

Com es gestionen els telèfons mòbils fora d’ús?

Comparteix

Els telèfons mòbils han de ser gestionats com un residu quan acaben la seva vida útil. Així ho contempla la Directiva 2002/96/CE respecte la gestió de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE). La realitat és que no tots els telèfons mòbils es recullen per ser gestionats correctament, així que en funció del camí que segueixen quan arriben a l’última etapa del seu cicle de vida, tenen un impacte molt diferent, pot arribar a ser molt negatiu sobre l’entorn més proper.

La gestió òptima dels mòbils fora d’ús ha de ser iniciada per la ciutadania, que té l’obligació de dipositar-los en un punt de recollida habilitat o dur-los a la deixalleria. A partir d’aquí, els diferents gestors autoritzats de RAEE els transporten a una planta de tractament autoritzada on passen a ser els responsables del procés de reciclatge i reutilització amb la finalitat d'optimitzar al màxim la valorització dels seus components.

Aquest procés consisteix a pesar-los, classificar-los, i desmuntar els aparells en cinc parts (carcassa, placa de circuit imprès, cables, carregador i bateria). Es retiren els elements nocius i es duu a terme un procés de trituració industrial per al reciclatge dels seus components, que pot arribar a ser de fins a un 90% (plàstics (50%), metalls (25%) i fibra de vidre (15%)) i reutilitzar-ne components per a la producció d’altres telèfons o en altres sectors industrials.

Per afrontar el repte de la correcta gestió dels mòbils, hi ha diverses iniciatives que hi fan front. L'Agència de Residus de Catalunya ha impulsat la campanya “Reutilitza el teu mòbil” amb què a través de la instal·lació de punts de recollida habilitats, se’n fomenta la reutilització dels què encara poden allargar la seva vida útil o es facilita el reciclatge de la resta. Una altra iniciativa impulsada per la mateixa Agència és el programa “Generació Reset”, que promou la reparació, reutilització i reciclatge d’aparells electrònics entre l’alumnat de secundària fent servir la metodologia d’aprenentatge-servei (ApS).

Altres projectes destacats són el servei de reparació de telèfons mòbils de l’entitat Andròmines a Bon Pastor, Barcelona, i el projecte “Menja mòbils” promogut per un grup d’investigadors de la UPC de Manresa amb què s’aconsegueix reciclar fins al 40% dels metalls d’aquests aparells i també les seves bateries. Per altra banda, hi ha mercats de segona mà i botigues d’algunes deixalleries on es venen aparells electrònics usats i en bon estat i se’ls allarga així el seu cicle de vida.

Cada any, es generen 50 milions de tones de residus d’aparells elèctrics i electrònics, la majoria són d’Estats Units i Europa. D’aquests només el 20% es recicla i en la UE es recicla menys del 40% d’aquests residus. Pel que fa a Catalunya, l’any 2020 es van vendre 2,5 milions de telèfons mòbils. Fer una correcta gestió d’aquests residus és significatiu, si bé per cada telèfon mòbil reutilitzat s’estalvien 400L d’aigua i s’evita el consum de 40 kg de matèries primeres i l’emissió de 30 kg de CO₂.

 

Informació addicional:

 

Més informació i contacte amb l'ASDE:

 

 

L’ASDE ha pres un paper clau acompanyant les deixalleries en aquesta transició que té com a base l’economia circular.