07/07/2020 06:29 h.

L’envelliment actiu per a tothom, a debat en la 29ena Escola d’Estiu de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar

Comparteix

   

La segona conferència de l’Escola d’Estiu de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar ha plantejat, el matí del dilluns 6 de juliol, els reptes de futur de l’envelliment actiu en l’era Covid. Per això, ha comptat amb la participació d’Alexander Kalache, epidemiòleg, exdirector del programa d'envelliment global de l'Organització Mundial de la Salut i autor del concepte d’envelliment actiu.

La sessió, que s’ha fet de forma telemàtica, ha estat moderada per Antoni Rivero, de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB, i presidida per Lluïsa Moret, diputada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona.

Moret ha fet referència a la crisi de les cures, que “tot i no ser nova, ha pres noves dimensions amb la pandèmia pel que fa a la soledat de les persones grans, els aspectes emocionals, la sobrecàrrega de les cuidadores familiars i el paper de les professionals que estan a primera línia en l’atenció domiciliària o les residències”, i ha defensat que “hem d’abordar els reptes al voltant de l’atenció domiciliària i comunitària a les persones grans, sempre des de la perspectiva de l’envelliment actiu perquè no podem permetre que la Covid-19 suposi un retrocés en les oportunitats d'un envelliment actiu per a tothom”. Ha recordat, també, que aquest és un paradigma amb què es treballa a la Diputació de Barcelona i als pobles i ciutats de la província, i per al qual Alexander Kalache ha estat un referent.

Amb la finalitat, doncs, de seguir impulsant el coneixement, la innovació i el compromís amb l’envelliment actiu en aquests moments de pandèmia, Kalache ha reflexionat sobre els reptes en un context global de longevitat i d’urbanització en augment. Ha destacat que quan parlem d’envelliment actiu ens referim a un procés al llarg de la vida, que és necessàriament multidimensional perquè fa referència a aspectes de salut (molt condicionats per l’entorn i hàbits de vida) que ens ajuden a viure més temps amb bona capacitat funcional; de coneixement, de participació, de seguretat i de protecció. Amb la finalitat de promoure l’envelliment actiu de forma intersectorial, va impulsar la Xarxa mundial de ciutats i comunitats amigables amb l’edat, en el marc de l’Organització Mundial de la Salut, que actualment aplega 1157 comunitats i ciutats, en un projecte que també es promou des de la Diputació de Barcelona als municipis de la província.

Finalment, Kalache ha fet referència al context de la Covid, que “ens porta a avançar en el diàleg intergeneracional involucrant el sector públic, l’acadèmic, el privat (que és part de la solució), les famílies i la societat civil”. També ha esmentat la necessitat que l’envelliment actiu es promogui en els barris i entre les persones més vulnerables, que són també les més afectades per la Covid, i que tingui en compte la diversitat en totes les seves dimensions: identitat sexual, capacitat funcional, nacionalitat, nivell socioeconòmic, religió, estat de salut, grup d’edat, cultura, etc. Així mateix, ha defensat que cal “desenvolupar una cultura de la cura amb un enfocament centrat en la perspectiva de gènere, garantir el dret a la inclusió social i promoure la solidaritat intergeneracional”.

Rivero ha clos la sessió ressaltant idees com la necessitat d’ “incorporar l’envelliment actiu en totes les polítiques”, “la importància del suport comunitari informal i del transport”, i els reptes de “l’heterogeneïtat, l’aprendre a aprendre, acabar amb l’edatisme i promoure la solidaritat intergeneracional”.

La 29ena edició de l’Escola d’Estiu es desenvolupa durant la setmana del 6 al 10 de juliol amb el lema “El potencial transformador dels municipis, una aposta per a la cohesió social”, i ofereix un conjunt de conferències i taules rodones telemàtiques adreçades a càrrecs electes i professionals dels ens locals de la província de Barcelona.

Per a més informació, podeu consultar la web de l'Escola d'Estiu.