04/12/2020 13:31 h.

La Diputació de Barcelona ha atès prop d’ 11.000 famílies amb risc de perdre la seva llar

Comparteix

  

  • El servei cobreix des d’aquesta tardor tota la població de la província, amb un total de 44 punts d’atenció que donen servei a 309 municipis.
     
  • La corporació ha destinat al Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) més de 8 milions d’euros des de la seva creació.
     
  • Per a l’any 2021 està prevista una inversió de prop de 2 milions més.


El Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH), que des del 2012 impulsa la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, ja cobreix 309 municipis de la província. Amb la posada en funcionament, el passat 16 de novembre, de l’oficina d’atenció de Cornellà de Llobregat finalitza el desplegament territorial d’aquest servei, que suma 44 punts d’atenció. Són dades que han presentat aquest divendres en roda de premsa la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, i el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons. Les oficines del SIDH ofereixen un servei gratuït d’informació, assessorament o intermediació a famílies amb dificultats per afrontar deutes hipotecaris o de lloguer.

Des de la seva creació el SIDH ha atès 10.566 famílies amb dificultats per afrontar despeses d’hipoteca o lloguer del seu habitatge habitual. Els serveis prestats han estat principalment casos relacionats amb intermediacions hipotecàries, amb el 70,54% de les consultes; 21,77% de casos vinculats al pagament de lloguer; i 3,43% de casos relacionats amb temes de consum. Finalment s’han atès un 4,27% casos vinculats amb el Lloguer Social Obligatori sense títol habilitant.

«En un moment d’emergència social com l’actual hem consolidat un servei útil i de referència per als ajuntaments i per a la ciutadania, que respon a la multitud de demandes i necessitats que identifiquen els serveis socials d’atenció primària» ha assegurat la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret.

Entorn a un 40% de les famílies ateses (4.288) han estat derivades des de serveis socials del municipi, fet que suposa aproximadament el 40% dels casos. Del total d’intermediacions realitzades pel servei, un 52,76% dels casos han finalitzat amb acord favorable per l’usuari. 

Servei en creixement

Fins el 30 d’octubre, s’havien gestionat al SIDH 2.909 casos; més que en tot l’any 2019 (2.747 casos). Només durant el mes d’octubre es van iniciar 351 expedients, una xifra que suposa el rècord d’obertures en un mes des de l’inici del servei. Es tracta de casos relacionats majoritàriament amb dificultats en el pagament de lloguers, una tendència que s’ha accentuat amb la pandèmia.

«Davant l’excepcionalitat de la crisi que estem vivint», ha explicat la diputada Moret, «consolidem aquest servei, cobrint el global de la província des d’una vessant proactiva i preventiva, centrada en garantir el dret a l’habitatge i en evitar els desnonaments». El paper del SIDH ha estat clau durant la pandèmia, incorporant l’atenció temporal a les persones que reclamin moratòries en el pagament de les quotes hipotecàries o de les rendes de lloguer.

Cobertura al 99% del territori

Al llarg d’aquests vuit anys la Diputació de Barcelona -a través de la Gerència de Serveis de Benestar Social i la Gerència d’Habitatge, Urbanisme i Activitats- , ha destinat 8.066.486 euros al SIDH. Pel 2021, el pressupost és d’1.900.000 euros.

«El SIDH és una història d’èxit, en primer lloc, perquè és una història de col·laboració», ha explicat el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons. «Ha estat molt important la feina dels Ajuntaments, dels Consells Comarcals i de la Generalitat a l’hora de fer els tràmits. Les administracions ens hem trobat per a fer aquesta feina», ha conclòs.

Durant la pandèmia per la COVID han entrat en funcionament els tres últims punts d’atenció del SIDH a Vic, Mataró i, l’últim, a Cornellà de Llobregat el passat mes de novembre. Amb aquestes incorporacions disposen d’atenció tots els municipis de la província; excepte Sabadell i Barcelona, que disposen de servei propi.

Acompanyament a la ciutadania en moments d’angoixa

Durant el procés d’assessorament i mediació hipotecària i de càrregues de lloguer, els professionals del SIDH acompanyen les persones i les famílies en la recerca d’una solució a les seves dificultats davant el pagament hipotecari o del lloguer de la seva llar. Aquest acompanyament resulta de vital importància donada la situació d’extrema angoixa emocional d’aquestes persones, la disponibilitat d’una professional de confiança que els pot proveir de coneixement i informació en la matèria, i la possibilitat de connectar-los amb la resta de recursos i serveis públics que els permeti resoldre la seva situació.

«El problema de l’habitatge és estructural» ha afegit el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, «i ara que l’estructura territorial està completa, hem de continuar excel·lint en la matèria. Sobretot, anticipant-nos a la problemàtica».

A les oficines del SIDH les persones reben l’assessorament d’un advocat i són informades de les possibles sortides per fer front al pagament hipotecari o deute del lloguer: opcions de restructuració i, si és el cas,  elaboren una proposta de modificació de les condicions del deute per presentar a l’entitat financera. Posteriorment, si és necessari, s’intervé davant els bancs a través del servei d’Ofideute de la Generalitat de Catalunya.

El SIDH al territori

Les 44 oficines del SIDH desplegades a la província de Barcelona corresponen a: SIDH Alt Penedès, SIDH Anoia, SIDH Arenys de Mar, SIDH Badalona, SIDH Bages, SIDH Baix Llobregat, SIDH Baix Montseny, SIDH Barberà del Vallès, SIDH Berguedà, SIDH Caldes de Montbui, SIDH Calella, SIDH Cardedeu, SIDH Castellar del Vallès, SIDH Castelldefels, SIDH Cornellà (obertura pròxima), SIDH El Prat de Llobregat, SIDH Esplugues de Llobregat, SIDH Garraf, SIDH Gavà, SIDH Granollers, SIDH L’Hospitalet, SIDH Sant Quirze del Vallès, SIDH Manresa, SIDH Maresme, SIDH Martorell, SIDH Mataró, SIDH CC Moianès, SIDH Mollet del Vallès, SIDH Montcada i Reixac, SIDH Osona, SIDH Pineda, SIDH Premià de Mar, SIDH Sant Adrià de Besòs, SIDH Sant Boi de Llobregat, SIDH Sant Cugat del Vallès, SIDH Sant Feliu de Llobregat, SIDH Sant Sadurní d’Anoia, SIDH Santa Coloma de Gramenet, SIDH Santa Perpètua de Mogoda, SIDH Terrassa, SIDH Vallès Oriental, SIDH Vic, SIDH Viladecans, SIDH Vilanova i La Geltrú.

El SIDH és un servei prestat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Agèn­cia de l’Habitatge de Catalunya (AHC), els ajuntaments i els consells comarcals i amb la participació dels col·legis d’advocats de la demarcació de Barcelona.

Per a més informació, consulteu la web de Benestar.