Pla d'ús públic
L'ús públic és un dels grans eixos de gestió dels espais naturals inclosos dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ja que és un tema clau per a la dinamització dels municipis de l'espai protegit. Però també cal tenir en compte que l'ús social dels espais té un impacte sobre el medi natural. Per aquest motiu, en el marc del conveni signat amb l'Obra Social 'la Caixa', la Diputació de Barcelona ha engegat la redacció del Pla d'ús públic del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Aquest pla pretén ser un instrument que serveixi per a ordenar totes les activitats en el lleure que es desenvolupen dins el Parc, alhora que és una eina per al desenvolupament socioeconòmic dels municipis que l'integren.
Els principals objectius del Pla són:
- Identificar la situació actual d'oferta dels equipaments i serveis d'ús públic en el Parc Natural de Sant Llorenç i el seu entorn.
- Identificar la demanda que es produeix per part dels visitants.
- Analitzar l'encaix i correspondència entre la oferta i la demanda.
- Descriure els principals recursos turístics del Parc.
- Posar de manifest els principals impactes (socials, econòmics i ecològics) que produeix l'ús públic sobre el Parc Natural.
- Analitzar els agents implicats en la gestió de l'ús públic i la seva articulació executiva.
- Proposar un model d'ús públic en el Parc que regeixi la gestió futura.
- Establir els criteris bàsics i orientacions del model d'ús públic desitjable per aconseguir la compatibilitat amb els recursos naturals.
- Planificar la infraestructura necessària per a la seva recepció.
- Ordenar els accessos al Parc i les activitats que es realitzen dins el Parc.
- Proposar els programes i actuacions necessàries.
Aquest pla és una oportunitat per a què el conjunt del Parc i la gestió de l'ús públic es faci de forma conjunta en tot el seu àmbit per tal de donar una oferta coherent i estructurada i que satisfaci la demanda.
Per aquest motiu, s'ha obert un procés de participació pública en la que els Ajuntaments dels municipis del Parc i els membres de la comissió consultiva, podran aportar informació i realitzar esmenes sobre els documents del Pla i treballar de forma conjunta per a idear el futur de l'ús públic dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
La memòria provisional del Pla d'ús públic del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, conté una descripció de les principals dades d'ús públic disponibles en el Parc i també de les principals conclusions de diagnosi que se'n poden extreure.
La informació s'estructura en dos grans blocs:
A. Antecedents i contextualització
En aquest apartat es pot consultar un primer marc d'introducció del Parc i el medi que l'envolta, així com el marc normatiu del Pla i la metodologia de la seva realització. En el capítol A3 s'exposa el marc conceptual de l'ús públic en espais naturals.
- A1. Introducció. Juny 2009 [en format pdf]
- A2. Marc normatiu. Juny 2009 [en format pdf]
- A3. Marc conceptual. Juny 2009 [en format pdf]
- A4. Metodologia. juny 2009 [en format pdf]
B. Diagnosi
En aquest apartat s'exposen les principals bases i conclusions de l'anàlisi i diagnosi de la oferta, que es complementen amb les de la demanda, capítols B1 i B2. Pel que fa a l'aportació socioeconòmica de l'ús social sobre els municipis propers al Parc, l'impacte es desgrana en el capítol B3. I en el capítol B4 els possibles efectes de l'ús públic i el possible impacte ambiental de les activitats, així com la valoració de la capacitat de càrrega ambiental del Parc. Finalment en el capítol B5 s'apunten les principals conclusions que deriven en els objectius d'ús públic, capítol B6
En el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac la gestió del seu ús públic ha de caminar per tal d'arribar a tenir un Parc on es garanteixi la compatibilitat de la conservació dels seus valors naturals i culturals amb l'ús i gaudi del parc, i on el lleure es desenvolupi de forma ordenada i permeti la posada en valor del patrimoni natural. Així doncs l'educació ambiental hi ha de tenir un paper important i cal implicar als visitants i als municipis del Parc en la conservació de la natura. Per aconseguir-ho el Parc ha de tenir uns equipaments de qualitat, preparats per a rebre els visitants i per a reduir-ne el seu possible impacte negatiu sobre el medi.
La gestió de l'ús públic serà encaminada per tal que interfereixi el mínim possible en la conservació del patrimoni natural i els valors del Parc. Així doncs es treballarà per reduir la pressió en els espais més visitats i fins i tot sobrefreqüentats i paral·lelament per condicionar els espais freqüentats per tal de minimitzar i corregir el seu impacte.
De forma general es treballarà en la descentralització dels accessos i per aconseguir que part dels visitants que entren per l'eix central de Matadepera, Mura i Talamanca accedeixi per les carreteres més perifèriques amb l'objectiu d'aconseguir una descentralització de la visitació i una reducció de la sobrefreqüentació de la zona central.
Com a criteri prioritari cal la promoció d'un servei de transport públic útil i de qualitat per a fomentar el seu ús entre els visitants.
Paral·lelament la xarxa d'equipaments del Parc ha de treballar per donar un servei al visitant del Parc i oferir un sistema d'acollida de qualitat en el que es treballi per a l'educació ambiental i la sensibilització del visitant cap a la conservació dels valors naturals en general.
Els equipaments del Parc proporcionaran les instal·lacions i activitats necessàries encaminades a augmentar els coneixements dels seus visitants sobre el patrimoni natural i els seus valors i per tal d'augmentar la seva sensibilitat cap a la necessitat de conservació.
A continuació s'exposen els documents de la proposta. En el document Ordenació es pot trobar els principals criteris d'ordenació, esbossats en el text d'aquesta web i l'encaix normatiu del Pla d'ús públic. En l'apartat Zonificació hi ha les principals zones d'ús públic i les seves estratègies zonals. Les propostes de gestió i ordenació per a programes d'actuació (accessos, informació, educació ambiental, etc.) es troba inclòs en l'apartat Programes proposta, i va acompanyat pel document Resum de les actuacions. Finalment, en el document Revisió s'inclou el procés de revisió del document.
- Ordenació. Juny 2009 [en format pdf]
- Zonificació. Juny 2009 [en format pdf]
- Programes proposta. Juny 2009 [en format pdf]
- Resum d'actuacions i programes. Última actualització 02/04/2008 [en format pdf]
- Revisió. Juny 2009 [en format pdf]
Ordenances d'ús públic
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac és un espai per a l'ús públic de responsabilitats, on es fomenta que el visitant actuï d'acord amb el valor i la fragilitat de la natura i amb el respecte que mereix el patrimoni natural, històric i arquitectònic que es troba en ell .
L'objectiu genèric de les presents Ordenances d'ús públic és l'establiment de les garanties necessàries per assegurar la conservació del patrimoni natural i cultural, així com l'exercici de les activitats econòmiques admeses, i fer possible, alhora, les activitats de lleure que siguin compatibles en l'àmbit del Parc.
Als següents enllaços podeu visualitzar i descarregar-vos la cartografia provisional relacionada amb el Pla d'ús públic en formats PDF i JPG. Els mapes en format PDF han estat preparats per imprimir en DIN-A3 a escala indicada en cada un d'ells. Els mapes en format JPG es poden imprimir en DIN-A1
Mapes de diagnosi
- Accessos (actualitzat 09/07/07) [en format pdf]
- Recursos (actualitzat 09/07/07) [en format pdf]
- Equipaments (actualitzat 09/07/07) [en format pdf]
- Freqüentació (actualitzat 09/07/07) [en format pdf]
- Activitats (actualitzat 09/07/07) [en format pdf]
- Impactes (actualitzat 09/07/07) [en format pdf]
- Zones vulnerables (actualitzat 09/07/07) [en format pdf]
- Zones conflictives (actualitzat 09/07/07) [en format pdf]
Mapes en format JPG
- Accessos (actualitzat 09/07/07) [en format jpg]
- Recursos (actualitzat 09/07/07) [en format jpg]
- Equipaments (actualitzat 09/07/07) [en format jpg]
- Freqüentació (actualitzat 09/07/07) [en format jpg]
- Activitats (actualitzat 09/07/07) [en format jpg]
- Impactes (actualitzat 09/07/07) [en format jpg]
- Zones vulnerables (actualitzat 09/07/07) [en format jpg]
- Zones conflictives (actualitzat 09/07/07) [en format jpg]
Mapes de proposta d'ordenació
Mapes en format PDF
- Pla d'accessos (actualitzat 04/04/2012) [en format pdf]
- Xarxa d'equipaments (actualitzat 02/04/2008) [en format pdf]
Mapes en format JPG
Un dels principals eixos de l'ús públic dins el Parc són els equipaments d'acollida dels visitants. En el Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac s'hi troben punts d'informació, centres d'informació, centres de visitants, entre d'altres.
En el catàleg d'equipaments es fa un recull dels seus equipaments i es dóna la seva principal informació.
Oficina del Parc
Centres d'informació
- Centre d'Informació La Mola. Juny 2009 [en format pdf]
- Centre d'Informació El Marquet de les Roques. Juny 2009 [en format pdf]
- Centre d'Informació La Muntada. Juny 2009 [en format pdf]
- Centre d'Informació de Mura. Juny 2009 [en format pdf]
- Centre d'Informació Pont de Vilomara i Rocafort. Juny 2009 [en format pdf]
Centres de visitants
- Centre de Visitants Coll d'Estenalles. Juny 2009 [en format pdf]
- Centre de Visitants Casanova de l'Obac. Juny 2009 [en format pdf]
Punts d'informació
- Punt d'Informació de Monistrol de Calders. Juny 2009 [en format pdf]
- Punt d'Informació de Talamanca. Juny 2009 [en format pdf]
Centres de documentació
Àrees d'esplai
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac és un espai pers amb diferents problemàtiques d'accés motoritzat al medi natural que cal regular i ordenar per tal de fer-les compatibles amb la realitat social i garantir la conservació dels excepcionals valors ambientals del patrimoni natural, cultural i paisatgístic del Massís de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Davant aquesta situació existent, el Pla d'ús públic proposa la redistribució de visitants, tant dels que accedeixen a peu com amb vehicle motoritzat, treballant per aconseguir disminuir els visitants dels espais més freqüentats (Coll d'Estenalles, Montcau, La Mola)
El Pla d'accessos que proposa el Pla d'ús públic es basa en la promoció d'un model respectuós amb l'entorn i sempre que sigui possible cal la utilització de mitjans no agressius, com anar a peu o el transport públic. Pel que fa a l'accés motoritzat i en relació als objectius comentats proposa la ordenació d'una xarxa de camins rurals que permeti unir els diferents nuclis dels municipis del Parc. Aquesta xarxa, la Xarxa bàsica d'ús públic, té l'objectiu d'anar més enllà dels límits del Parc Natural, i intenta desviar la circulació existent dins el Parc cap a espais més perifèrics dins els municipis que en formen part.
La recopilació de la informació pretén donar la informació sobre els camins disponibles en els inventaris comarcals dins els municipis del Parc així com la regulació legal actualment vigent per tal de facilitar les tasques per a la definició d'aquesta xarxa de camins rurals que ha de servir per a desviar la circulació existent dins el Parc cap a espais més perifèrics.
Així doncs a continuació es fa un resum de les principals implicacions de la Llei 9/1995, de 27 de juliol, de regulació de l'accés motoritzat al medi natural i el Decret 166/1998 que la desenvolupa i la Xarxa bàsica de vies i camins del Pla especial del parc natural. Paral·lelament es realitza el treball cartogràfic necessari de recopilació de la informació dels inventaris comarcals de camins per a facilitar el treball de creació Xarxa bàsica d'ús públic d'accés al Parc.
Documents
Cartografia de la Xarxa bàsica d'ús públic
Mapa en format pdf
Mapa en format jpg
Per tal de facilitar la lectura del Pla es proposa un document de síntesi en el que s'inclou breument la diagnosi del Pla, els criteris d'ordenació i els objectius i actuacions dels programes de proposta.
L'objectiu d'aquest document és facilitar la participació de les entitats i ajuntaments implicats en el procés.
Si us plau, podeu fer arribar els vostres comentaris a la següent adreça electrònica:
Moltes gràcies per la vostra participació.
Pla director del Monestir de Sant Llorenç del Munt
El Pla Director del Monestir de Sant Llorenç del Munt constitueix un document estratègic l’objectiu del qual és concretar els objectius de gestió del Conjunt Monumental del Monestir de Sant Llorenç del Munt, del seu entorn i dels seus accessos, i definir les actuacions necessàries per assolir-ne la consecució.
Les determinacions del PDCMEA seran d’aplicació sens perjudici de la normativa vigent del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Els objectius genèrics del Pla es resumeixen en els següents:
- Millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat de l’equipament, de les funcions que exerceix i dels serveis que presta.
- Ordenar i gestionar l’accessibilitat al cim.
- Fer difusió de les actuacions i valorar la consecució dels objectius marcats.
El conjunt monumental del Monestir de Sant Llorenç del Munt està localitzat al cim del que es coneix com La Mola (1.103 m). L’immoble fou declarat Monumento Histórico-Artístico l’any 1.931 i consta al registre de patrimoni de la generalitat de Catalunya com BCIN (núm. registre 158- MH).
Pla d'educació i sensibiltzació ambiental
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, com a requeriment del Pla d'ús públic i altres programes de gestió que participa (Carta Europea de Turisme Sostenible i Sistema de Qualitat), ha elaborat conjuntament amb els concessionaris i empreses de serveis ambientals vinculades al parc el Pla d'educació i sensibilització ambiental.
Aquest document, a part d'un nou marc de participació, vol ser una eina per millorar l'oferta educativa vinculada al parc i un compromís amb el medi.
Diferents processos participatius del parc han manifestat la voluntat de tenir una oferta d'educació ambiental coherent i com a marc comú el parc, a fi efecte de garantir la coherència de l'oferta pedagògica i amb l'objectiu fonamental de conscienciejar al visitant del patrimoni tan natural com cultural que l'envolta.
Pla de seguiment i recerca
Conservació de la Biodiversitat - Plans de seguiment i recerca. Sant Llorenç Obac
Pla d'informació al públic visitant
A través de convenis amb alguns ajuntaments de l'àmbit del parc es du a terme el Pla d'informació al públic visitant, que permet la contractació d'informadors, per atendre els visitants en els períodes de màxima afluència. L'any 2001, es va introduir la figura del coordinador, que serveix d'enllaç entre els informadors i el personal del parc.
Aquests informadors s'encarreguen de distribuir els tríptics i alhora d'orientar als visitants, desenvolupa aquestes tasques prioritariament en sectors als voltants dels seus municipis. Estan dotats d'un vestuari que els identifica i d'emissores de radiotelefonia. Les seves funcions bàsiques són:
-
Fer arribar als visitants la informació del parc lliurant el Mapa de l'informador, o bé de manera verbal directa.
-
Fer arribar als visitants informació específica sobre temes concrets: recomanacions per a la recollida de bolets, abstenció en la recollida de verd nadalenc, prevenció d'incendis, recollida selectiva d'escombraries, programa Viu el parc, informació sobre el Bus Parc, etc.
-
Col·laborar amb els gestors del parc en la posada en pràctica de dispositius d'ordenació de l'accés de visitants (aparcaments, etc.)
-
Atendre incidències.
-
Recollir informació sobre el nombre de vehicles estacionats en les àrees d'aparcament.
-
Recollir sistemàticament dades de les entrades de vehicles pels accessos al parc.
-
Realitzar enquestes als visitants.
Anualment es duen a terme dues jornades de formació, una, sobre tècniques d'informació i l'altra, de coneixement del parc.
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.