09/05/2022 08:59 h.

Acte d'homenatge als deportats del Baix Llobregat als camps nazis

Comparteix

Acte d'homenatge a les persones deportades del Baix Llobregat als camps nazis celebrat el 8 de maig de 2022 al Parc de Torreblanca (Sant Feliu de Llobregat)

El passat 8 de maig va tenir lloc al Parc de la Torreblanca (Sant Just Desvern/Sant Feliu de Llobregat/Sant Joan Despí), de nou, l’acte d’homenatge als deportats i deportades als camps de concentració nazis, que té vocació de fer-se anualment. La jornada s’emmarca en els actes de commemoració al voltant del Dia d’homenatge i record dels deportats i morts en camps de concentració i de totes les víctimes del nazisme, que se celebra al voltant de cada 5 de maig, dia en què el 1945 es va alliberar el camp de Mauthausen, on van estar presoners més de 9.000 catalans i espanyols. Es per això que en aquest dia es fan actes per defensar la memòria històrica i afermar els valors democràtics contra el feixisme.

A l’acte, presentat pel periodista Sergi Picazo, hi van intervenir: Jordi Carbonell, conseller de Medi Ambient, Cultura i Memòria Democràtica del Consell Comarcal del Baix Llobregat; Joan Calvo, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps; Genoveva Català, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat; Enric Pujol, en representació de la Generalitat; i Pilar Díaz, diputada adjunta de Presidència de la Diputació de Barcelona i alcaldessa d’Esplugues de Llobregat. L’acte va estat acompanyat de diverses cançons a càrrec dels cantaires de la Federació d’Entitats Corals de Catalunya, i d’un recital poètic a càrrec de la companyia Acròbates Cultura. L’acte va cloure amb la lectura dels noms dels baixllobregatins deportats i deportades als camps de concentració nazis, i amb una ofrena floral al peu de l’olivera on l’any passat es col·locà una placa d’homenatge, al mateix Parc de la Torreblanca.

Pilar Díaz, en el seu parlament, va destacar que per la Diputació “la nostra prioritat és el reconeixement i reparació de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista, així com les víctimes de la deportació i l’exili. Cal reivindicar els fets, les persones i els valors de la lluita antifranquista a cadascun dels nostres pobles i ciutats, per tal de no oblidar. Cal recuperar la memòria dels resistents, els lluitadors per la democràcia, els que van morir afusellats, els que van patir presó, els deportats als camps d’extermini, els que van patir l’exili. Després de tants anys d’oblit, encara estem a temps de reivindicar la seva memòria i agrair-los la seva lluita per la llibertat, recuperant els seus noms, publicant-los als webs, o en plaques a l’espai públic, en homenatge al seu sacrifici, reparant la seva memòria i reivindicant la seva aportació. Per que reivindicant aquestes persones, transmetem uns valors que hem de projectar al futur, els del llibertat i la democràcia, en uns moments que sembla que els feixismes, el racisme i la intolerància tornen a rebrotar”. En aquest sentit, Díaz va posar en valor el Programa de Memòria Democràtica que ha posat en marxa la Diputació, en resposta a la creixent activitat que estan desenvolupant els municipis en matèria de Memòria democràtica.

L’acte fou organitzat per la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat que impulsa el Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL) Es va constituir el gener del 2020 i hi participen els ajuntaments de la comarca, entitats, sindicats, la Diputació de Barcelona, el Memorial democràtic de la Generalitat de Catalunya i experts de la comarca.

Enllaç al llistat de deportats