Equips multimèdia

La societat està en constant evolució i les necessitats culturals de la ciutadania es transformen, les biblioteques s’han d’adaptar a aquestes necessitats. Actualment, estem en un punt d’inflexió i es fan evidents i necessaris alguns canvis.

Aquestes noves necessitats requereixen una reflexió sobre quins usos i serveis oferim als usuaris i com ha de ser l’atenció que els hi donem. Un servei amb un tarannà proactiu que sigui capaç d’anticipar-se a les necessitats dels usuaris i que tingui en compte que la informació i la manera de relacionar-nos ens arriba majoritàriament pels mitjans audiovisuals i les telecomunicacions.

L’objectiu d’abastir amb equipaments audiovisuals i tecnològics és per cobrir les necessitats d’accés i democratització de la informació per adaptar-se als usos actuals que es donen i es puguin donar a les biblioteques i bibliobusos que integren la Xarxa de Biblioteques Municipals de la demarcació de la província de Barcelona.

Des de Gerència de Serveis de Biblioteques s’ha fet una reflexió i s’està treballant per apostar per la personalització del servei; anar més enllà de l’espai i apostar per una transformació bibliotecària on la difusió del coneixement, el pensament crític i el valor de la biblioteca passin a primera línia.

En els darrers anys hem vist com la societat i les biblioteques, seguint el model XBM, estan canviant, estem presenciant com les noves tecnologies – ordinadors, internet i tecnologies diverses- s'estan fent un lloc als nostres centres.

Les biblioteques hem hagut d’adaptar els espais per començar a oferir més serveis virtuals, on sigui més fàcil compartir i intercanviar coneixements. Ens trobem davant noves necessitats per parts dels usuaris i se’ns presenten noves oportunitats.

 

Alguns dels elements multimèdia adaptats a les biblioteques:

 

Pantalles informatives 

Les pantalles informatives són un element de comunicació pensades per oferir informacions que estiguin relacionades estretament amb la dinàmica de les biblioteques d’una manera visualment atractiva a els usuaris que visiten al biblioteca. La majoria d’informacions que apareixen a les pantalles informatives es reaprofiten dels continguts que ja estan introduïts a la Biblioteca Virtual i a les xarxes socials.

L’adquisició i el manteniment de les pantalles correrà a càrrec de l’ajuntament. El programari el pot mantenir la Diputació si s’opta pel programari de Diputació.

 

Per a més informació:

 

Pantalles de Novetats i +

Pantalles especialitzades que interactuen amb els usuaris i mostren informació sobre les novetats, els més prestats i les recomanacions.

El municipi es fa càrrec de l’adquisició i manteniment de de les pantalles (maquinari) i del mobiliari de suport necessari per a aquestes pantalles en cas que en vulguin posar.

La Diputació de Barcelona es fa càrrec de l’adquisició i el manteniment de l’aplicació que gestiona els continguts mostrats a la pantalla i de la configuració inicial del sistema operatiu.

 

Per a més informació:

 

Pantalles de jocs infantils 

Es tracta d’una tauleta tàctil amb jocs educatius ubicades a l’àrea infantil.

Els beneficis d’aquest servei són:

  • Incorporació d’un element lúdic a la biblioteca.
  • Un pas més endavant en la interacció de l’usuari: la pantalla tàctil.
  • Visibilitat de Biblioteca virtual (Gènius) en la biblioteca física.
  • Participació més enllà de l’ús individual: alguns jocs són multijugador.

És un servei optatiu, no es pretén estendre’l a totes les biblioteques, incorporar-lo o no depèn de l’interès de les biblioteques, de la disponibilitat d’espai dins de l’àrea infantil i de la disponibilitat de pressupost municipal per la part del servei que gestionarà el municipi.

Per a més informació:

 

Sales multisensorials 

Sales que utilitzen diferents dispositius, instruments i tecnologies per realitzar teràpia amb persones que tenen diverses discapacitats psíquiques i/o físiques.

Les possibilitats que ofereix la sala són moltes, ja que es tracta d’una sala molt versàtil i tot i que originalment s’enfoca a persones amb diversitat funcional, s’ha anat veient que s’hi poden fer més activitats i per a un tipus de públic més ampli.

Alguns dels elements que formen part de l’aula multisensorial són: pantalla, llums regulables, objectes sensorials diversos com làmpades de lava o feixos de llum de colors, ventilador per simular vent, plafons al terra sensibles al tacte, espais per seure (cadiretes o butaques/puff).

 

 

Aparells de megafonia general

El sistema de megafonia general a les biblioteques de la nostra xarxa s’utilitza per a emetre missatges generals de megafonia i per a dirigir música ambiental en les diferents zones de l’edifici.

La megafonia general en els edificis bibliotecaris és útil per a difondre:

  • Missatges d’informació general
  • Programació horària d’activitats mitjançant calendari intern
  • Megafonia sectoritzada per zones o plantes amb control de volum
  • Megafonia general en zones comunes i patis
  • Missatges pregravats de difusió d’activitats i actes
  • Control i programació de missatges i música

És primordial que el sistema de megafonia a instal·lar sigui de fàcil maneig i pràctics, amb una bona qualitat de so i amb una capacitat del sistema clara i concisa.

Les zones o espais a delimitar en el sistema de megafonia s’hauran indicat prèviament a la seva instal·lació, vetllant per a què tota  la biblioteca i les seves dependències quedin cobertes.

 

 

Per a qualsevol consulta, poseu-vos en contacte amb la Unitat de Programes i equipaments o bé al 93 402 22 22 ext.22838

Data d'actualització: 15/07/2022