Mapa i localització de les instal·lacions de biomassa
El març 2023 s’ha actualitzat el mapa de calderes de biomassa que han entrat en funcionament el 2022. Tot i que enguany ha estat molt complicat, amb alts preus de l’energia en general, poques instal·lacions de biomassa han entrat en funcionament. Hi ha una gran quantitat de projectes que es materialitzaran aquest any 2023 o principis de 2024, a través de les subvencions del Programa Sectorial Renovables 2030 de Diputació de Barcelona.
Pots consultar l’inventari de les instal·lacions de biomassa instal·lades en edificis de l’Administració Local al Sistema d'Informació Geogràfica del Sitmun (http://sitmun.diba.cat).
Enguany s’han instal·lat 2.124 kW de potència nova entre 9 noves calderes que s’han d’afegir a les 225 calderes ja existents als edificis municipals de la província. En total aquestes calderes estalvien 12.043 Tones de GEH (Gasos d’Efecte Hivernacle), promouen l’activitat econòmica local, la gestió forestal dels boscos així com la prevenció d’incendis i la reducció de les emissions associades als combustibles. A més, suposen un estalvi molt important pels municipis en substituir moltes vegades el gas natural o el gasoil, per estella forestal.
L’estella forestal prové de boscos propers així com el pèl·let, que es fabrica a menys d’un centenar de kilòmetres dels centres de consum. L’estella forestal és ideal per a grans consums d’energia tèrmica, en canvi, el pèl·let ho és per a instal·lacions més petites.
Està previst que aquest 2023-2024 entrin en funcionament 27 noves instal·lacions que ajudaran en tots aquests aspectes a reduir la nostra dependència energètica i també a ajudar als municipis a complir amb els seus objectius del Pacte de les Alcaldies.
Les xarxes de calor són les més interessants, ja que amb una sola instal·lació i unes canonades es connecten diversos edificis. La província de Barcelona, i Catalunya en general, és un dels indrets de l’estat espanyol amb major nombre de xarxes de calor.