Recursos per a la mobilitat internacional

En aquesta pàgina trobareu enllaços a recursos, experiències i documents útils tant per a elaborar projectes de mobilitat juvenil, com per a assessorar-los a l'hora d'endinsar-se en aquesta estimulant experiència.

1. Experiències viscudes per joves a Europa

Experiència de la jove polonesa Kamila en la seva estada SVE al Centre Europa Jove. 

Recull d'experiències de joves i treball a l'estranger del Consell comarcal del Barcelonès.

Ens Preparem per a l'acció! Segon vídeo, d'una sèrie de tres, que van presentar els i les joves representants del municipi de Sant Cugat del Vallès en la seva presentació a Lille dins del projecte Joves sense Fronteres, finançat pel programa Joventut en Acció de la Comissió Europea.

Camps de treball o de voluntariat [enllaç web SCI Catalunya]

Intercanvis juvenils: El Arco de la Paz [enllaç web Nexes]

Servei de Voluntariat Europeu (Nexes): Un EVS Euro-Africà: creuant experiències i visions per a la transformació social, un projecte per a promoure el voluntariat entre Europa i Àfrica. Primer d'una sèrie de 3 vídeos.

Reflexió sobre diverses maneres de fer un desplaçament solidari.

  • Joves amb idees. Es tracta d'un projecte audiovisual de la Direcció General de Joventut que vol fer visibles els i les joves que, malgrat les dificultats del context, tenen iniciatives i les tiren endavant. Anar a la llista de reproducció.

2. Vols saber més sobre la Unió Europea? Què en pensen els i les joves

European Youth Parliament, entitat que promou la realització de reunions simulant les sessions del Parlament Europeu protagonitzades per joves. 

Webserie De Erasmus amb la meva família: informació sobre els programes de la Unió Europea a través de diversos personatges que participen en les oportunitats que ofereix Erasmus+, la Xarxa Eures o el programa Marie Curie, entre d'altres.

Erasmus+. Programa d'educació, formació, joventut i esport de la Unió Europea.

Portal Europeu de la Joventut. Informació sobre oportunitats i iniciatives per viure, estudiar i treballar a Europa.

Your First Eures Job: informacions sobre mobilitat professional a Europa.

European progress microfinance facility, microfinançament per a joves emprenedors

Creative Europe, programa de suport a diversos àmbits relacionats amb la cultura i la creativitat.

Europe for Citizens, programa que dona suport a la memòria històrica (European Remembrance) i al compromís democràtic i la participació cívica (Democratic engagement and civic participation).

The SALTO-YOUTH Resource Centres: eines per a sol·licitar i participar en projectes, cursos, intercanvis, formacions, etc.

Eurodesk opportunity finder, cerca de socis, convocatòries, cursos, etc.

  • Eryica, Xarxa europea de centres d'informació juvenils.
  • Xarxa europea d'informació Eurodesk.
  • Use-it.

Camps de treball o camps de voluntariat. Un camp de treball o camp de voluntariat és un projecte d'entre 1 i 4 setmanes en què un grup de voluntaris i voluntàries internacionals participen en un projecte en un ambient intercultural i donant suport a una associació local. A Catalunya els promouen:

Intercanvis juvenils. Els intercanvis juvenils són estades de diversos grups de joves de diferents països que durant uns dies comparteixen i reflexionen entorn a un tema concret sobre el qual després desenvolupen una activitat. Programa Erasmus+: Intercanvis Juvenils

Voluntariat de llarga durada. El voluntariat de llarga durada o Long Term Volunteering (LTV) és un projecte que té una durada d'entre 3 i 12 mesos en el que una persona de forma individual participa en un projecte promogut per una associació local. A Catalunya, l'entitat Servei Civil Internacional de Catalunya, gestiona aquest tipus de projectes. 

Servei de Voluntariat Europeu.  Acció de voluntariat emmarcada en el programa Erasmus+, que permet fer una estada de voluntariat de llarga durada a països europeus (en alguns casos també fora d'Europa) amb un suport econòmic que cobreix allotjament, manutenció, part del transport i proporciona uns diners de butxaca:

Voluntariat d’ajuda humanitària: voluntariat en accions humanitàries arreu del món.

Programa de Voluntariat de les Nacions Unides (PNUV)

Estades solidàries Setem, camps de solidaritat. A

Brigades de solidaritat.

Altres voluntariats: Wwoof: World Wide Opportunities on Organic Farms

ASEPROCE, Asociación Española de Promotores de Cursos en el Extranjero és una plataforma d'agències que gestionen cursos d'idiomes, entre d'altres. És de pagament i gestionen pràcticament tots els passos. 

Regne Unit:

França: FLE Qualité – aprenentatge del francès com a Llengua Estrangera.

Alemanya:

8.1. Informació general

Eurodesk opportunity finder, informació sobre beques, estudis, cursos, premis.

Eurydice, informació sobre els sistemes educatius per país (només Europa). 

Enic Naric, informació sobre l'homologació d'estudis i els els sistemes educatius per país (principalment països europeus però també alguns d'altres continents).

8.2. Secundària

AFS Intercultura, es tracta d'una associació que gestiona diversos programes de mobilitat, entre ells, cursos acadèmics a l'estranger. És de pagament i gestionen pràcticament tots els passos. Tenen algunes beques.

8.3. Batxillerat

ASEPROCE: l'Asociación Española de Promotores de Cursos en el Extranjero és una plataforma d'agències que gestionen cursos d'idiomes a l'estranger però també cursos acadèmics i feina temporal. Pel batxillerat, cal cercar "año académico en el estranjero". És de pagament i gestionen pràcticament tots els passos. 

8.4. Formació Professional

Erasmus+, amb les accions VET (CFGMitjà) i Higher education (CFGSuperior), permet la mobilitat d'estudiants en formació. S'han de gestionar des del propi centre d'estudis. Plataforma de mobilitat internacional en FP.

8.5. Carrera universitària

Erasmus+ Higher Education, són les antigues beques Erasmus per a estudiar un curs acadèmic a l'estranger. En el nou programa Erasmus+ han quedat englobades sota l'acció Higher Education. S'han de gestionar des del propi centre d'estudis.

  • informació sobre estudis a Europa
  • bachelorsportal.eu, amb informació dels cursos de llicenciatura, màsters i postgraus que es realitzen a les universitats europees.

Ajuts a la mobilitat Erasmus+: VET (Vocational Education and Training). Per estudiants de FPGM. S'han de gestionar des del propi centre d'estudis. Més informació al web de l'Injuve.
Eurasmus és un recurs destinat a estudiants per a la recerca de pràctiques i a la preparació d'un programa d'estudis a l'estranger (recerca d'allotjament, vida social, guia de la ciutat...).

Beques Erasmus+: Higher Education. Per estudiants de FPGS i Universitat: S'han de gestionar des del propi centre d'estudis. Més informació enllaç web

Beques Eurodissea: Eurodissea és un programa d'intercanvi de l'Assemblea de les Regions d'Europa (ARE) que ofereix pràctiques de tres a set mesos, a l'estranger, a joves que busquen feina i tenen entre 18 i 30 anys. L'objectiu és proporcionar-los alguna experiència Professional i donar-los l'oportunitat d'aprendre o millorar una llengua estrangera. 

Beques Leonardo Da Vinci (fins 2015) i Eurodissea a través del SOC: El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ofereix beques per fer una estada de pràctiques professionals en empreses o entitats públiques o privades a l'estranger (Europa), a joves que cerquen feina, mitjançant els programes Eurodissea i Leonardo Da Vinci – Projecte Motiva 3. El SOC gestiona aquests dos programes, selecciona les persones beneficiàries de les beques i fa el seguiment i avaluació de les estades.

El Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) ofereix un recull de recursos proporcionant informació sobre la realització de pràctiques en organismes internacionals, on es recull, entre d'altres, pàgines webs i associacions d'organismes que gestionen pràctiques, beques, els tipus de pràctiques que ofereixen organismes públics i empreses privades.

The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) és una organització internacional que promou l'intercanvi en pràctiques universitàries 

Programa de pràctiques professionals remunerades de l'Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales (AIESEC).

Beques y lectorats internacionals del Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación de España (MAEC) i de la Agencia de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID).

Erasmus Intern proporciona un espai web de trobada entre els estudiants que busquen una oportunitat de pràctiques a l'estranger i les empreses o institucions que ofereixen pràctiques. 

Trobar feina a l'estranger:

Móncat és un portal web del Departament d'Empresa i Ocupació que ofereix un suport integral a la mobilitat de la ciutadania. S'hi poden trobar els serveis que la Generalitat posa a disposició de qui decideix retornar a Catalunya i també informació pràctica per a qui vol residir i treballar en altres països del món.

Els principals canals de cerca de feina qualificada són els serveis públics d’ocupació. En les seves webs trobareu cercadors de feina i recursos amb informacions generals sobre el procés de cerca de feina o l’àmbit professional en diversos països en concret:

Xarxa Eures: Xarxa de cooperació per l’ocupació i la lliure circulació de persones treballadores que integra tots els serveis públics d’ocupació de l’Espai Econòmic Europeu. Funciona com una oficina de treball a nivell europeu. A Catalunya, els processos de selecció es fan a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

SEPE Servicio Público de Empleo Estatal (Espanya).

EU Careers European Personnel Selection Office. Oficina interinstitucional que selecciona personal per cobrir les necessitats de contractació de les institucions de la UE.

Més enllà de cercar feina qualificada, et pots plantejar fer una experiència professional a l'estranger fora del teu sector. És recomanable quan es vol cercar feina qualificada a l'estranger i es necessita guanyar confiança amb l'idioma i amb l'àmbit professional del país. És també una bona oportunitat per les persones que busquen una experiència professional i vital a l'estranger durant un període curt, per millorar l'idioma, per guanyar autonomia, etc.:

El Programa Au Pair per a treballar a l'estranger cuidant els fills i filles d'una família i convivint amb ells.

Informacions generals:

"Vida y Trabajo”. Apartat del web de la Xarxa Eures on trobareu informació sobre aspectes pràctics i altres temes importants a tenir en compte de cara a preparar una mobilitat internacional.

CV Europass: Format estàndard de currículum que contempla un apartat per reflectir competències professionals i un altre pel marc europeu comú de referència per a les llengües.

 

Registre de viatgers: El registre de viatgers del Ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y de Cooperación recull les dades personals i del viatge per a què, en cas d'emergència greu es pugui localitzar les persones ciutadanes registrades.