Presents a CONAMA dins la sessió de diàleg i treball ¿Cómo construir ciudades diversas a través de las Agendas Urbanas?

19.12.2024

Espai d'intercanvi per explorar solucions efectives, bones pràctiques i mecanismes de col·laboració entre municipis.

El passat 3 de desembre, en el marc del Congrés Nacional de Medi Ambient (CONAMA), vam participar a la sessió de taller i debat ¿Cómo construir ciudades diversas a través de las Agendas Urbanas?. Ocasió per posar en relleu l’impacte positiu que les Agendes Urbanes tenen sobre el territori.

Aquesta sessió, conduïda per Paisaje Transversal i organitzada juntament amb el Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana (MIVAU), posa fi a una sèrie de trobades pràctiques realitzades al llarg d’aquest any amb la implementació dels Plans d’Acció de l’Agenda Urbana com a fil conductor. Amb l’objectiu de promoure bones pràctiques, solucions efectives i establir una xarxa de col·laboració entre municipis. A més de propiciar les condicions per generar punts de reunió entre el sector públic i privat per tal de construir ciutats i territoris més sostenibles i més equitatives.

L’estructura de la sessió va constar d’una primera exposició dels resultats obtinguts de les trobades pràctiques prèvies realitzades al llarg de l’any: D’Europa al Barri a Santa Coloma de Gramanet, El Foro de las Ciudades de Madrid 2024, la II jornada de Viladecans 2030 o l’Smart Citu Expo World Congress.

A continuació, van tenir lloc tres espais de diàlegs en els quals van participar diferents ens locals, empreses del sector privat i diferents xarxes de ciutats. El primer diàleg es va dedicar al paper de la col·laboració públicoprivada en la implementació de las Agendes Urbanes Locals, al segon diàleg es va presentar el projecte “Ciudades que se Superan” impulsat per ONU Habitat España, i el tercer als vincles entre el programa “Missions” de la Comissió Europea i l’Agenda Urbana. La sessió va cloure amb un taller que consistí en dissenyar una eina pràctica que facilités als municipis la implementació de les seves agendes.

Pilar Cervantes, cap del Servei d’Urbanisme, va explicar al segon  espai de diàleg el suport que presta la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals (XAUL)  a la iniciativa d’ONU Habitat  España “Ciudades que se Superan”. Un projecte que promou l’intercanvi d’experiències i la col·laboració en la realització de projectes urbans transformadors com a mecanisme per aterrar els objectius de la Nova Agenda Urbana i especialment de l’ODS 11 de l’Agenda 2030 en ciutats espanyoles intermèdies.

Més informació