Què és el Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia ?

Antecedents

A principis de l'any 2008 la Unió Europea, com a concreció del Paquet energia i clima, va iniciar el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses per l'energia sostenible local, una iniciativa a europa per canalitzar i reconèixer la participació del món local en la lluita contra el canvi climàtic, i que ha aplegat milers de ciutats i pobles d'Europa en un moviment únic.

El Pacte va evolucionar i ampliar els seus compromisos incloent l'adaptació al canvi climàtic a partir del 2015 sota el nom de Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia.

En els darrers anys el món local ha treballat de forma exitosa per implantar accions per mitigar el canvi climàtic (promoció energies renovables com la biomassa, l’energia solar, l’eficiència energètica sobretot en edificis i l’enllumenat públics, i l ‘estalvi d’energia tant en el sector públic com de cara a la ciutadania i les empreses).

Però davant el repte que suposa el canvi climàtic, també ens cal actuar per adaptar-nos als canvis que tenim ja a sobre. 

Al nostre país més de 700 els municipis s'han adherit al Pacte d’Alcaldes inicial, dels quals més de 200 a la província de Barcelona, i per tant, ens els darrers anys s’ha fet molta feina de planificació però també de concreció i execució d’accions que han generat estalvis d’energia, d’emissions de gasos d’efectes hivernacle i de recursos econòmics als ens locals.

El 2021, ha arribat l'hora de renovar la vostra ambició i els vostres compromisos climàtics.

 


El Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia

El Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia renova i amplia l'ambició climàtica europea i inclou accions de mitigació, adaptació i resiliència, i transició justa, sota un mateix paraigua en una sola iniciativa i constitueix el corrent principal del moviment Europeu que involucra les Autoritats Locals i la seva ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic.

Aquest Pacte té tres pilars principals:

Esdevé més ambiciós amb un compromís de reducció d'emissions de GEH més enllà del 55% per l'any 2030, mitjançant l'augment de l'eficiència energètica i un major ús de fonts d'energia renovables. I es fixa la visió d'assolir la neutralitat climàtica l'any 2050.

Incorpora el compromís d'avançar cap a la resiliència de les ciutats i pobles afegint la obligació de redactar un Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic i executar-ne les accions.  

Que el subministrament energètic sigui segur, disponible, equitatiu i sostenible i la transició energètica sigui justa i no deixi a ningú endarrere.

 


Destinataris

Els municipis són l'ens destinatari de la iniciativa.

El Pacte va ser la primera iniciativa europea que es dirigia directament als ens locals. 

Les administracions locals que participin es podran beneficiar del següent:

  • Visibilitat i comunicació del compromís climàtic del municipi al web de la iniciativa i al web de la Diputació de Barcelona;
  • Suport integral per part de la Diputació de Barcelona
  • Suport de l'Oficina europea del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia mitjançant el “taulell d’ajuda” per a qüestions de funcionament i esdeveniments específics de la iniciativa;
  • Treball en xarxa, intercanvi i oportunitats de capacitació mitjançant esdeveniments regulars i la plataforma online de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la pròpia iniciativa;
  • Suport de coneixement mitjançant materials, guies i eines per analitzar, planificar, implantar i fer el seguiment de les accions locals en energia i canvi climàtic;
  • Un marc per fer el seguiment i fer els informes comú als municipis que participin;
  • Sinèrgies amb els agents implicats rellevants a través del Club del Pacte d'Alcaldes i amb d’altres iniciatives de la UE. Un accés més fàcil per als fons europeus que s’hi destinin.

Compromisos

Els municipis adherits al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energiaes comprometen a executar accions per assolir reduccions d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de com a mínim el 55% a l'any 2030 - o l'objectiu actualitzat en el seu moment per les autoritats europees i nacionals - i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació, l'adaptació al canvi climàtic i una transició justa. (Compromisos del Pacte).

Per portar a la pràctica aquest compromís polític el signataris del Pacte, tenen dos anys per redactar un Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) (metodologia per redactar PAESC de la Diputació de Barcelona). 

El PAESC inclou:

  Un inventari base de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del municipi. 

  Un Pla de Transició energètica local.    

  Una Avaluació de riscos i vulnerabilitats climàtiques a escala supramunicipal.

  Un Pla d'acció local d’adaptació al canvi climàtic amb perspectiva supramunicipal.  

Per elaborar aquests estudis i documents compteu amb el suport de la Diputació de Barcelona.  Si voleu saber com els ens locals poden concretar aquest compromisos pas a pas i com es concreta el suport de la Diputació de Barcelona, passeu al següent apartat.