Butlletí Bibliosfera
desembre 2022 - #165
Ir arriba

Notícies

La Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona va acollir el passat 21 de novembre la presentació del Manifest de l'IFLA sobre la Biblioteca Pública 2022 que renova la missió de les biblioteques públiques per esdevenir centres referents de primer ordre que vetllen per l’educació, l’accés a la informació i a la cultura, el foment de la pau així com el benestar de les persones i de les comunitats en un nou context global, social i tecnològic.

El 18 de novembre es va presentar el programa “Labs portàtils tecnològics” a més de 40 representats de les biblioteques XBM. Els Labs portàtils tecnològics s’emmarquen dins del programa BiblioLab, amb la voluntat d’apropar la cultura maker a les biblioteques mitjançant un conjunt de mòduls fàcilment transportables.  A partir del mes de gener, els usuaris podran experimentar amb tecnologies que potenciïn la seva creativitat mitjançant infraestructures de producció a petita escala.

La ciutat ha acollit la trobada de les biblioteques participants a la segona convocatòria de The Europe Challenge. Aquest és un projecte impulsat per l’European Cultural Foundation i Democratic Society. El seu objectiu és el de destacar la posició de les biblioteques d’arreu d’Europa com a espais públics rellevants, segurs i oberts, des d’on es poden resoldre reptes locals, d’impacte global, implicant i compartint el coneixement de les seves comunitats.

El passat 28 d’octubre professionals de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona es van reunir a La Casa del Cine per avaluar el programa “Escriure de cinema”, identificar futures línies de treball i, com no podia ser d’altra manera, celebrar les 213 crítiques cinematogràfiques creades per usuaris d’alguna de les 28 biblioteques que han participat en les tres edicions d’aquest programa de crítica cinematogràfica.

Ir arriba

Destaquem

Dijous 1 de desembre part de l’equip de la Gerència de Serveis de Biblioteques van gaudir d’una jornada solidària fent de voluntaris a la cadena de classificació dels aliments del Gran Recapte del Banc d’Aliments. L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa alimentària en el nostre entorn, per afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments al llarg de l’any.

El perfil de TikTok de la Diputació de Barcelona ha guanyat el Premi Pilar Casanova de Comunicació Corporativa que atorga el Col·legi de Periodistes de Catalunya, en la categoria d’Innovació en Comunicació. Les biblioteques de la XBM han col.laborat amb la creació de continguts adaptats al llenguatge d’aquesta xarxa social per explicar els seus serveis.

Ir arriba

Recursos

Aquest Nadal la Biblioteca Virtual et porta un munt de propostes de literatura, cinema, tradicions i música. Idees per a totes les edats i gustos, i una selecció dels millors avantatges que t’ofereix el carnet de les biblioteques. 

Ja està disponible l’informe de la darrera edició del 19è Cercle de Comparació Intermunicipal de Biblioteques. L’objectiu del Cercle és oferir un espai de reflexió i d'intercanvi per a la millora contínua del servei bibliotecari municipal. Això s’aconsegueix a través de diverses dinàmiques de treball que permeten l’anàlisi de dades i indicadors individuals (enguany, a partir d’un mapa de relacions entre els indicadors del quadre de comandament) per a obtenir propostes de millora aplicables a cadascun dels serveis locals que hi participen. La valoració mitjana per part dels participants als tres tallers va ser molt bona: un 8,9.

Ir arriba

Agenda

Dissabte 17 de desembre a les 11h el president delegat de l'Àrea de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, i l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll i Ventura, inauguraran la nova biblioteca del municipi. Hereva de l’antiga biblioteca municipal Mn. Joan Avinyó aquesta biblioteca s'adapta a la seva comunitat com un instrument educador.

Dia: 17 de desembre
Hora: 11 h
Lloc: Biblioteca Mn. Joan Avinyó
Adreça: Verge de Montserrat, 49-57. Cubelles

Del 14 al 17 de febrer de 2023, l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona organitza les jornades Cultura: Versió 2050, quatre sessions en què diferents experts debatran sobre els reptes de futur que ha d'afrontar la cultura. L'objectiu és aportar reflexions i criteris que ajudin a bastir un consens a llarg termini entre tots els actors que conflueixen en l'activitat cultural i que serveixin per establir grans directrius per impulsar la cultura al nostre país. Més informació properament a les nostres xarxes socials, amb l'etiqueta #CulturaVersió2050.

Inscripcions obertes. Consulteu el programa: https://www.diba.cat/web/cultura/jornades-cultura-versio-2050

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web