Ajuts per a la millora i adequació dels equipaments bibliotecaris

12/01/2021 08:18 h.

La Diputació de Barcelona destina 11,1 milions d'euros a la convocatòria d'ajuts per tal que els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades realitzin intervencions en teatres, museus, biblioteques i arxius, entre d’altres equipaments.

La convocatòria de subvencions és en règim de concurrència competitiva i el termini de sol·licitud és del 7 de gener al 26 de febrer de 2021.

Aquest pla pretén donar resposta a les demandes dels ens locals sobre les necessitats d’adequació d’equipaments culturals de tipologia diversa arreu del territori i a la vegada contribuir a la represa cultural efectiva i segura en el marc de la crisi provocada per la COVID-19. El paquet d’ajudes abasta tota la demarcació, afavorint un model territorial equilibrat i sostenible, i també dona suport i dinamitza el teixit productiu i empresarial local, incidint en la generació d’ocupació i de noves oportunitats per a les empreses executores de les actuacions.

11,1 milions d'euros en ajuts

La dotació pressupostària és d’11,1 milions d’euros, per al 2021 (5,1 milions) i el 2022 (6 milions). Els destinataris són els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) de la demarcació de Barcelona, exceptuant Barcelona ciutat. Els ajuntaments rebran una quantitat mínima de 25.000 €, mentre que les EMD el mínim serà de 10.000 €.

"La cultura, bé essencial"

El president delegat de l'Àrea de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, destaca la importància que aquestes mesures tenen per als ajuntaments i els seus municipis "en un moment en què la cultura s'ha demostrat com un bé essencial al nostre país, ja que ajuden al manteniment de l’activitat cultural al territori, atenent les necessitats estructurals dels equipaments perquè puguin donar un bon servei a la ciutadania".

Garcia Cañizares subratlla que "aquests ajuts estan repartits de manera equilibrada i que donen suport sobretot als municipis petits que poden tenir més dificultats per portar a terme aquest tipus d’actuacions”. I afegeix que "el pla també dona resposta a les demandes que la Diputació de Barcelona ha rebut dels ens locals per d’adequar els seus equipaments culturals a les exigències d’higiene i seguretat per la COVID-19".

Cal recordar que la Diputació, a través de l'Àrea de Cultura, té engegat des del mes de juny un Pla de xoc de suport al sector cultural per garantir i incrementar les aportacions econòmiques per a ens locals, entitats i creadors, en la represa de les activitats culturals.

Equipaments culturals locals

Els equipaments culturals que es poden beneficiar d’aquesta subvenció són els arxius, les biblioteques públiques integrades a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, els espais de lectura vinculats al servei de bibliobús, els equipaments escènic-musicals (teatres, auditoris i sales polivalents), els centres culturals polivalents, els museus i els jaciments patrimonials, entre d'altres.

Tipologia d’actuacions

Les actuacions a subvencionar són, entre d’altres, les millores estructurals (accessibilitat, seguretat i confort), eficiència energètica, connectivitat i adequació a l’entorn digital, adquisició equipament audiovisual, senyalització digital i mobiliari, modificacions estructurals per a canvi d’usos, accions d’adequació per la COVID-19, renovació de l’equipament escenotècnic dels espais escènics, renovació museogràfica i adaptació d’espais de lectura vinculats al servei de bibliobús. 

Més informació

La futura biblioteca de Vic

11/01/2021 10:35 h.

El president delegat de l’Àrea de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares i la gerent de la Gerència de Serveis de Biblioteques, Marta Cano, visiten les obres de la futura Biblioteca de Vic que es preveu que finalitzaran a la tardor del 2021. El futur equipament durà el nom de la dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés.

Aquesta biblioteca aposta per l’especialització de la música i la creació musical, aprofitant l’interès i l’important ecosistema local en la temàtica. L'Oficina de Programació i Qualitat i Avaluació de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha donat suport en tot el procés de planificació i de projecte, comunicat i compartit amb la ciutadania mitjançant la creació d’una web especifica de l'Ajuntament.

Més informació

Bon Nadal i un 2021 ple d'esperança

22/12/2020 14:36 h.

Regala't cultura

18/12/2020 14:02 h.

La cultura t'emociona. La cultura és coneixement i et fa lliure. Et transporta, et fa vibrar. La cultura és essencial, i, sobretot, és segura. Aquest és el missatge de la nova campanya de comunicació que aquest mes de desembre ha engegat la Diputació de Barcelona per donar suport en la reobertura segura de tots els equipaments i espais culturals.

A la demarcació de Barcelona disposem de biblioteques, teatres, auditoris, museus locals, sales d’exposicions i cinemes que representen la porta d’accés a la cultura presencial i que en els darrers mesos han vist afectada la seva activitat. En l’actual moment de restriccions, la cultura s’ha refermat com un bé essencial que convé preservar i mantenir per al desenvolupament individual i col·lectiu i per a la cohesió dels municipis.

Més informació

El bibliobús Montserrat es compromet amb els ODS

15/12/2020 18:47 h.

El Bibliobús Montserrat durant el tercer trimestre de l’any ha ofert als 12 centres educatius de primària de la seva ruta i a l’Institut de Vallbona d’Anoia treballar en diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Així, cada centre ha rebut una caixa amb llibres, revistes i una fitxa de proposta d’activitat sobre un ODS concret. A més, l’activitat s’ha complementat amb un espectacle relacionat amb la temàtica que tracta l’ODS.

El bibliobús Montserrat ha traslladat ambdós recursos (fons bibliogràfics i activitats) així com la motivació a les escoles per tal de treballar-hi conjuntament en els ODS.

Els ODS estan recollits en l'Agenda 2030 que marca l’acció global per al desenvolupament mundial sostenible fins a l’any 2030.  Són, en total, 17 objectius a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles.

Durant els propers dos trimestres està previst que els alumnes dels centres de primària de la ruta del bibliobús Montserrat continuïn treballant amb els ODS amb l’objectiu d’educar i implicar els infants en els grans reptes econòmics, socials i ambientals del nostre segle.

Més informació

Més serveis virtuals a les biblioteques

19/11/2020 12:51 h.

Per tal de fer front a les recent aplicades mesures de contenció de la COVID-19 que limiten l’accés a les biblioteques a la recollida i lliurament de documents reservats per al préstec; des de la Diputació de Barcelona s’han reforçat els serveis i activitats virtuals, inclosa l’aplicació de carnet virtual i l’adquisició de més títols per a  la plataforma de préstec digital eBiblio.

Aquestes mesures establertes a la Resolució SLT/2700/2020, de 29 d’octubre, per la qual es vol restringir l’activitat social per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, són semblants a la que es van aplicar just després del confinament i per això s’han reactivat els formularis de cita prèvia per a tots aquells usuaris que volen utilitzar el servei de préstec.

Tot i que s’han restringit els serveis i les activitats presencials a les biblioteques, des de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona es continua treballant per oferir tots els serveis bàsics essencials, com l’accés a bases de dades i recursos web com In-edit TVeBiblio o eFilm, així com per mantenir operatius els canals d’atenció a l’usuari a través de les bústies corporatives i les xarxes socials.

També continua activa tota la programació d’activitats virtuals en els nostres entorns digitals, principalment a través del nostres canals Youtube i Instagram i la plataforma Tellfy per els clubs de lectura virtual. Podeu consultar totes les propostes a la Biblioteca Virtual.   

Més informació

Dies Europeus de la Solidaritat Local 2020

16/11/2020 08:59 h.

Del 14 al 29 de novembre de 2020 tindrà lloc la cinquena edició dels Dies Europeus de la Solidaritat Local (EDLS), una campanya que vol donar a conèixer el rol que juguen els governs locals en la consecució del desenvolupament sostenible a nivell global i promoure una ciutadania informada i activa en relació amb els reptes que planteja aquest desenvolupament. El 2020 la temàtica central de la campanya serà el dret de refugi.

L’any 2019 la Xarxa de Biblioteques Municipals ja es va sumar a aquesta campanya coordinada per la xarxa europea de governs locals compromesos amb la cooperació internacional PLATFORMA, de la qual la Diputació de Barcelona n’és membre. Aquest 2020, amb el suport de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, volem donar continuïtat a aquesta col·laboració.

El nostre Club de lectura virtual del mes de novembre està dedicat a la literatura refugiada. La lectura serà “Yo voy, tú vas, él va” de Jenny Erpenbeck, un llibre que tracta la crisi dels refugiats i que va ser Premi Llibreter 2019 en la categoria Altres literatures.

La sessió del cicle De Paraula del proper 16 de novembre també girarà al voltant de la literatura refugiada ja que Paula Jarrin de la Llibreria Al·lots entrevistarà a Ousman Umar sobre el seu llibre “Viatge al país dels blancs”.

Cal destacar també l’exposició “El inf(V)ierno Serbio” del fotoperiodista Antonio Sempere que va passar dos anys a Sèrbia per documentar la crisi dels refugiats que arribaven a Europa per la ruta dels Balcans i que ara s’ha digitalitzat per poder-la gaudir des de casa

Així mateix hem elaborat un especial sobre el tema a la Biblioteca Virtual i en el portal infantil Gènius perquè els més petits de la casa aprenguin que els drets humans, la diversitat i la interculturalitat són valors indispensables per a la convivència i la sostenibilitat del món.

Més informació

La lectura més a prop

12/11/2020 11:55 h.

La Diputació de Barcelona ha aprovat un programa de suport a l’adquisició de llibres en català destinat a petits municipis perquè aquests puguin adquirir fons a les seves llibreries de proximitat i distribuir-los entre d’altres equipaments municipals, més enllà de les biblioteques.

Aquest fons de prestació, dotat amb 112 mil euros, està dirigit a finançar l’adquisició de llibres en català per posar-los a l’abast de la ciutadania a través de diferents equipaments municipals: escoles, casals d’avis, centres de joves, etc. i així afavorir la reactivació econòmica dels comerços especialitzats locals, bàsicament, les llibreries.  

El recurs va destinat a tots els municipis d’entre 300 i 3.000 habitants; tots els municipis de menys de 300 habitants però que tenen escola de titularitat pública;  i tots els municipis de 3.000 a 5.000 habitants sense biblioteca i/o bibliobús integrats a la Xarxa de Biblioteques Municipals.  

Aquesta fórmula permet distribuir el fons entre municipis que en la seva majoria no tenen biblioteca pública i que permetrà que cadascun d’ells rebi 1.018 euros per a l’adquisició de llibres en les seves llibreries de proximitat i així també contribuir a potenciar el sector editorial i llibreter del nostre país.

Nous horaris del servei de bibliobús

10/11/2020 17:49 h.

Els deu bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals han adaptat els seus horaris i prestació del serveis per complir les noves mesures del PROCICAT per tal de frenar els efectes de la COVID-19. 

Consulteu els horaris de pas pels diferents municipis i les condicions d’accés al bibliobús.

Escriure de Cinema

09/11/2020 11:34 h.

Aquest mes de novembre ha començat un nou projecte, Escriure de cinema, impulsat per la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Escola La Casa del Cine que proposa noves experiències participatives en un taller de crítica cinematogràfica.

L’activitat, conduïda pel crític i historiador cinematogràfic Antonio José Navarro, pretén oferir una perspectiva global tant de la història del cinema com de la metodologia d’aquest gènere literari, a fi que els participants puguin realitzar textos crítics al voltant de pel·lícules rellevants de diferents èpoques, estils i gèneres.

El tema triat per aquesta primera edició de l’activitat és «Utopia vs. Distopia. La mirada cinematogràfica sobre el futur» per analitzar el recorregut que ha fet el cinema al llarg de la història a l’hora de plantejar-se diferents models de societat en situacions tan complexes com l’actual.

Les biblioteques participants en aquest trimestre de l’any són: la Xavier Benguerel de Barcelona, Josep Soler i Vidal de Gavà, El Molí de Molins de Rei, Joan Oliva i Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú, Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, Salvador Cabré-Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet,  Maria Àngels Torrents de Sant Pere de Riudebitlles i Torras i Bages de Vilafranca del Penedès.

Més informació

Mostrando el intervalo 41 - 50 de 50 resultados.

No se ha configurado ninguna vista a mostrar.