Paisatge i desenvolupament econòmic local

Pel seu valor com a patrimoni cultural i natural, reflex d'identitat i de diversitat, el paisatge esdevé un recurs econòmic capaç d'atraure inversions, de crear llocs de treball i d'impulsar un turisme responsable i sostenible. L'activitat agrícola i ramadera troba en la qualitat del paisatge un valor que afegeix qualitat al producte.

D'aquí que l'OTEDE detecti en les polítiques de paisatge una eina per la millora i la valorització d'un dels recursos més preuats dels nostres municipis i, alhora, amb més potencial.

La consideració del paisatge com a factor del desenvolupament econòmic local, més enllà de la seva recuperació o preservació, ha donat lloc a diferents iniciatives que busquen mantenir la qualitat i els valors del paisatge, entès com a patrimoni que pot esdevenir recurs productiu i factor de competitivitat del territori.

El paisatge vincula el model d'ús i ocupació física del territori (les seves formes) amb el model de desenvolupament social i econòmic que hi predomina. És per això que el paisatge pot ser molt útil per abordar la gestió integrada dels dos conceptes.

Com que les formes del paisatge i el model de desenvolupament són indestriables, és imprescindible intervenir tant en les causes de les transformacions, en la lògica productiva i econòmica que hi ha al darrere, com en la formació de les valoracions socials i culturals dels paisatges, enteses com a qualitat de vida i identitat.

L'enfocament en clau de paisatge connecta amb la visió integral del territori que impulsa l'OTEDE i amb la seva visió del desenvolupament, més enllà de les polítiques clàssiques de promoció econòmica.

 

Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic
Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131-159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
T. 934 049 171
F. 934 022 785