Plenari II: Adaptació i resiliència. Aprenem de la natura ...

Al Monestir, es va fer un reconeixement a la feina feta des del món local en l’àmbit del desenvolupament sostenible i es va reflexionar i debatre sobre el futur.

 

L’adaptació i la resiliència van ser el tret de sortida del segon Plenari. En aquest cas es va mostrar realment com el canvi climàtic que estem accelerant amb la nostra activitat esdevé en un fenomen que ens afecta de manera transversal i que ha permès convocar en una mateixa taula de debat a professionals que es dediquen a la salut ambiental, la gestió forestal, l’estratègia ambiental, la pau, els conflictes i les desigualtats socials. Visions ecosistèmiques i humanes que ha quedat clar que trobin la manera d’entendre’s per avançar vers un futur millor per a tothom.

Temas

  • Eduard Pla, Investigador del CREAF “Hem comprovat que, efectivament, amb els plans d’acció i protecció forestal hi ha esperança que els boscos suportin millor les eventualitats que s’han incrementat amb el canvi climàtic: incendis, plagues…”                                        
  • Gabriel Borràs, Oficina Catalana de Canvi Climàtic "Aquest fòrum és una oportunitat única per replantejar la relació del món urbà amb la resta malgrat és cert que el 85% de la població vivim als 30 primers km de la línia de costa"                                                                                                
  • Tica Font, Investigadora C. DelàsEstudis per la Pau “El canvi climàtic està concebut com un multiplicador de les amenaces: catàstrofes naturals, degradacions mediambientals, competència pels recursos… que generen increments de pobreses localitzades, crisis humanitàries, manca d’estabilitat política, desplaçament forçós mediambiental…”                                                                                                   
  • Èrica Martínez, Investigadora d'ISGlobal “La imatge de l’ós polar en un tros de gel enmig de l’Àrtic ha fet molt de mal al canvi climàtic. A Catalunya hi ha efectes directes que es veuen a casa. Al voltant d’unes tres-centes morts anuals cada estiu es poden atribuir a l’augment de les temperatures, i aquesta xifra es pot multiplicar per vuit al 2050 si no s’hi posa fre”.
  •  
  • Frederic Ximeno, Comissionat Ecologia Urbana. Aj.Barcelona “Estem treballant com abordar la integració de les infraestructures de la ciutat des d’una perspectiva social. Estem a la fase de la urgència d’actuar en tots els fronts i de manera immediata (...) sinó passaríem d’una onada de calor cada quatre anys a de dos a quatre onades de calor anuals."
  • Vídeos referents dels continguts del plenari 
 
.
Fotos del plenari