03/04/2023 11:21 h.

Ciència ciutadana al Centre d’Estudis del Mar

Comparteix

El CEM participa en la plataforma de ciència ciutadana Minka (CSIC / ICM) per tal de descobrir la biodiversitat marina i litoral de les platges de Sitges.

Des de la primavera del passat 2022, el Centre d’Estudis del Mar (Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona) participa en la plataforma de ciència ciutadana Minka (CSIC / Institut de Ciències del Mar) aportant dades sobre la biodiversitat de les platges de Sitges (Garraf). La plataforma Minka es tracta d’una comunitat oberta en línia, on la ciutadania pot aportar observacions de qualsevol organisme per tal de disposar de dades de distribució i mostrejos sobre diferents espècies i hàbitats d’interès. La mateixa plataforma dona suport en la identificació de les espècies fotografiades així com altres característiques de biodiversitat.

Perfil del CEM a la plataforma Minka

Des del passat mes de maig de 2022 des del CEM s’ha estructurat el projecte Platges del CEM que correspon en la delimitació de les platges de La Barra, Terramar i Anquines de Sitges. Aprofitant totes les activitats que es desenvolupen al centre (activitats escolars, de caps de setmana, casals d’estiu, entre d’altres) s’utilitza la plataforma per penjar totes les observacions en el transcurs de les mateixes.

Amb un total de 449 observacions de 121 espècies diferents, es consolida el projecte amb la voluntat de sumar-hi nous observadors per participar-hi. De les observacions del projecte destaquem les 5 espècies més observades al litoral sitgetà: el sarg (Diplodus sargus) (16), l’alga verda acetabulària mediterrània (Acetabularia acetabulum) (16), la rabossa morruda (Tripterygion tripteronotum) (14), la salpa (Sarpa salpa) (12) i l’amenaçada gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) (12). Es poden consultar totes les observacions del projecte Minka platges del CEM a : https://minka-sdg.org/projects/platges-del-cem

Relacionat amb el projecte, el proper dia 27 de maig organitzarem una activitat de Biomarató en esnòrquel i ciència ciutadana per tal d'identificar i fotografiar la biodiversitat marina de les platges de Sitges i seguir col·laborant amb el projecte de ciència ciutadana Minka.

L'objectiu de l'activitat és aprendre a observar la biodiversitat existent a les nostres platges i fotografiar i identificar el màxim d'espècies possibles. Un cop identificades les espècies es compartiran les fotografies a la plataforma de ciència ciutadana de l'Institut de Ciències del Mar, Minka.
 

Més informació sobre el projecte Minka Platges del CEM: https://www.diba.cat/web/cem/-/projecte-minka-a-les-platges-del-cem-ciencia-ciutadana

Més informació sobre l’activitat de Biomarató i ciència ciutadana: https://www.diba.cat/web/cem/-/biomarato-ciencia-ciutadana-maig