09/07/2021 16:00 h.

Arrenca el projecte de ciència ciutadana ‘Llegim el riu’, a l’entorn del Llobregat

Comparteix

Foto: Eva Guillamet

Foto: Eva Guillamet

 

El 13 de juliol es posa en marxa el projecte Llegim el riu, una iniciativa de ciència ciutadana (recerca participativa) a l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, Anoia i Cardener, per afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció.

Llegim el riu, impulsat i coordinat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i que complementa el ja existent RiuNet, arrenca amb la participació de 15 municipis de l’àrea d’influència del riu Llobregat. El projecte s’inicia el 13 de juliol amb una sessió formativa en línia dels tàndems locals d’aquestes 15 localitats (formats per una persona tècnica de medi ambient i una altra de biblioteques). Aquestes parelles seran les que organitzaran els grups locals de voluntariat que participaran en les sortides de camp, previstes entre els mesos d’octubre i novembre. Durant el primer trimestre del 2022, previsiblement, es presentaran els resultats obtinguts i es faran propostes d’acció per ser incorporades en les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial d’aquests entorns. El procés científic estarà tutelat i dirigit pel Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.

 

Projecte transversal

Durant la presentació del projecte el passat 8 de juny, en què van participar en línia una seixantena de personal tècnic municipal de biblioteques i de medi ambient, la gerent de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Inma Pruna, va assenyalar el caràcter compartit de la iniciativa. Inma Pruna va recordar la Declaració d’emergència climàtica, aprovada pel ple de la Corporació al setembre de 2019, que subratlla la necessitat “d’impulsar iniciatives que considerin la preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals de forma transversal.” Inma Pruna va destacar que Llegim el riu “és una oportunitat d’arribar a la ciutadania a través d’aquests equipaments, com són les biblioteques, ben arrelats als nostres pobles i ciutats, i alhora una experiència de transversalitat interna en la mateixa Corporació però també en els ajuntaments.”

Per la seva banda, la gerent de Serveis de Biblioteques, Marta Cano, va assenyalar que “les biblioteques públiques són equipaments de proximitat compromeses amb el seu entorn i en aquest sentit ja fa anys que estem treballant en un model de biblioteca entès com un espai de descoberta, d’aprenentatge, un espai per a la ciutadania per compartir i per fomentar el pensament crític i la difusió del coneixement i la reflexió”. En aquest sentit va afegir: “Nosaltres apostem per aquest projecte perquè en aquests moments la defensa i el desenvolupament d’un entorn respectuós amb el medi ambient és un projecte cultural, educatiu i social compartit.”

Llegim el riu neix del plantejament de dues realitats: d’una banda, els sistemes aquàtics continentals són espais de gran valor ecològic i social que cal preservar; i de l’altra, els projectes de ciència ciutadana són una oportunitat per conscienciar activament la ciutadania. Així, doncs, la iniciativa vol complementar el projecte existent RiuNet impulsant espais d’innovació social creats a les biblioteques mitjançant comunitats de persones usuàries que treballen el mateix repte social vinculat a l’estat hidrològic i ecològic d’un riu. Llegim el riu és un projecte de recerca de ciència ciutadana centrat en el coneixement de la qualitat de l’aigua de diferents municipis de l’àrea d’influència del riu Llobregat i els seus afluents que ha de permetre la generació de noves dades, la recerca i la interpretació de la informació. Amb els resultats d’aquest procés científic ciutadà, es cocrearan amb la ciutadania recomanacions de polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial.  

El projecte és una oportunitat d’arribar a la ciutadania i alhora una experiència de transversalitat que ajudarà a preservar el nostre entorn natural per poder-lo gaudir més i millorar la qualitat dels nostres rius.

En aquesta iniciativa, també hi col·labora l’Associació Habitats, una entitat ambiental que impulsa el Projecte Rius, per tal de coordinar totes les propostes que actualment hi ha al territori.

Més informació: