Llegim el riu a la primavera

Comparteix
Sortida de Llegim el riu. Foto: Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada

27/06/2023

Sortida de Llegim el riu. Foto: Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada

En les darreres setmanes hem realitzat les sortides al riu dels tàndems participants en el projecte de ciència ciutadana Llegim el riu a Cornellà de Llobregat, Olesa de Montserrat, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fruitós de Bages, Santa Joan de Vilatorrada i Sant Pere de Riudebitlles.

Però què és Llegim el riu? Es tracta d'un projecte que es fonamenta en la ciència ciutadana (recerca participativa) entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, Anoia i Cardener, per afavorir el coneixement d’aquest espai i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. Amb Llegim el riu sumem ciutadania i recerca ecològica dels rius a partir d’espais d’innovació social creats a les biblioteques municipals per afavorir el coneixement dels ecosistemes fluvials i la col·laboració ciutadana en la seva protecció.

Un cop feta la sortida dels tàndems participants, els diferents actors de cada grup local —ciutadania, biblioteca, ajuntament, universitat, entitats— participen en un procés de cocreació, on es recullen propostes de millora per al riu i els seus ecosistemes. Es tracta d'aterrar idees que es puguin traduir en accions senzilles, assolibles a curt termini i on puguin intervenir tant la ciutadania mateixa com les administracions involucrades, o bé, si és necessari, que es puguin traslladar a les institucions competents, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua, els Consells comarcals, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, les universitats, etc. L’objectiu és sempre que, després de Llegim el riu, puguem gaudir d’un riu millor.

Podeu veure què en pensen els i les participants en aquest vídeo:

 

Na Maria Soria i en Pau Fortuño del FEHM Lab Research Group de la Universitat de Barcelona ens expliquen algunes conclusions del projecte

 

Els rius i rieres de clima Mediterrani són ben variables, poden passar de grans cabals que fins i tot poden ocasionar inundacions en camps, pobles i ciutats de la vora, a un petit rajolí d’aigua i, en alguns casos, fins i tot poden esdevenir completament secs o amb basses desconnectades (serien els anomenats rius temporals). La fauna i flora que sustenten aquests rius i rieres resisteix de forma sorprenent aquestes pertorbacions naturals, ja que s’han adaptat a aquesta variabilitat durant milions i milions d’anys i disposen de mecanismes de resistència i dispersió que els fa capaços de tornar a colonitzar ràpidament el riu o riera que ha passat d’estar sec a portar aigua.

D’altra banda, més enllà de la quantitat d’aigua d’aquests ecosistemes, també cal parlar de la seva qualitat. L’aigua d’aquests rius i rieres és un recurs vital pels éssers humans, ja sigui per beure, per regar els camps, per produir aliments, per netejar o per processos industrials, entre d’altres. Malauradament, però, sovint fem servir aquests ecosistemes com a via d’evacuació de la majoria dels residus que produïm i això fa empitjorar la seva qualitat.

Si bé en els darrers 30 anys s’han incrementat el nombre d’estacions de depuració d’aigües residuals, encara queda camí per fer. Per exemple, tot i disposar d’aquestes depuradores, què passa quan patim un període llarg de sequera, com el que estem vivint actualment en una àrea tan densament poblada i industrialitzada?

Ens trobem en una situació on els rius i rieres del territori porten poca aigua, ja que fa molts mesos que plou menys del que sol ser habitual, però, al mateix temps, no s’han aturat les activitats domèstiques, industrials i mineres i, per tant, estem abocant la mateixa quantitat de contaminants en menor quantitat d’aigua. Què en resulta d’això? No cal ser Sherlock Holmes per deduir que aquests contaminants s’acaben concentrant molt més als rius i rieres, ja que no es dilueixen amb tanta aigua neta, fet que acaba afectant la majoria dels animals i plantes que habiten aquests ecosistemes produint, en alguns casos, la seva desaparició. 

Com a resultat de la pèrdua de biodiversitat, l’ecosistema passa a ser més simple i, per tant, es perden moltes de les funcions i serveis ecosistèmics que ens proporcionen els rius i rieres en bon estat i són més vulnerables davant de futurs impactes.

 

                     

                                                                            

Al projecte de ciència i participació ciutadana Llegim el riu, la ciutadania ha estat estudiant trams del riu Llobregat i alguns trams dels seus afluents, com el riu Cardener, el riu Anoia, la riera Rajadell, el torrent dels Bufadors, la riera de Rubí o el riu Riudebitlles. Arran dels estudis fets des del 2021 fins a l’actualitat hem observat com aquests dos anys han estat especialment secs a tota la conca del Llobregat. Hem vist passar les estacions típicament més plujoses sense que caigués una gota i com en els rius i rieres de la conca cada cop baixava menys aigua.

Ara bé, a més de la sequera, cal tenir present totes les alteracions hidrològiques que hi ha a la conca del Llobregat, tant aquelles vinculades a les infraestructures (per exemple, pous, canals de derivació, rescloses, preses) com a les extraccions d’aigua per a usos diversos (per exemple, camps de conreu, ús industrial, ramader, petits horts, camps de golf).

Com a resultat, els participants del Llegim el riu han observat un empitjorament de l’estat hidrològic (quantitat d’aigua disponible) a partir de la meitat de la conca. I no només això, també hem observat un empitjorament de l’estat ecològic a partir de la meitat de la conca.

 

Finalment, més enllà de la diagnosi dels diversos trams de la conca del Llobregat, la ciutadania i el tàndem biblioteca-ajuntament de cada municipi han cocreat, programat i, en alguns casos, dut a terme, tot un conjunt de mesures per conservar o millorar l’estat del seu tram de riu o riera o bé han realitzat tot un seguit d’activitats de divulgació i educació ambiental per a donar a conèixer aquests ecosistemes a la ciutadania del municipi. Cal remarcar que aquesta part del projecte és clau, ja que la salut i supervivència d’aquests ecosistemes tan sensibles i complexos depenen en gran manera dels esforços per a preservar-los i protegir-los de les amenaces i pressions derivades de les nostres activitats.

Llegim el riu, ciència ciutadana a la conca del riu LlobregatLlegim el riu és un projecte transversal de la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments i les biblioteques municipals, l’eina de ciència ciutadana RiuNet del grup de recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i l’Associació Hàbitats, que vol complementar un projecte de ciència ciutadana entorn del riu Llobregat i els seus afluents per afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció.

La pàgina web de Llegim el riu és: https://www.diba.cat/web/mediambient/llegim-el-riu