Novembre 2022 - #160
TwitterYoutube
Gomar i Díaz amb les joves activistes climàtiques Gomar i Díaz amb les joves activistes climàtiques

Gomar i Díaz amb les joves activistes climàtiques

Gomar i Díaz amb les joves activistes climàtiques

 

Julieta Martínez, Helena Gualinga i Sara Cognuck són tres joves activistes d’Amèrica Llatina que ens han visitat per compartir experiències i buscar sinergies per abordar els reptes climàtics des d’un enfocament transversal i amb el suport imprescindible del món local. 

Foto: Ajuntament de Castellolí Foto: Ajuntament de Castellolí

Foto: Ajuntament de Castellolí

Foto: Ajuntament de Castellolí

 

El canvi de 1.661 punts de llum a 34 municipis de la província representa un estalvi econòmic de 184.200 euros/any i de 328.200 quilos d’emissions de CO2 a l’any. La substitució s'ha realitzat amb els ajuts del Catàleg de serveis de 2021.

El benzo(a)pirè, un contaminant a tenir en compte

Estudi realitzat a Casserres

Estudi realitzat a Casserres

Des del 2014, l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental estudia els nivells d’immissió del benzo(a)pirè (BaP) a l’aire a petició dels municipis mitjançant el Catàleg de serveis. La concentració d’aquest contaminant, que es determina amb les anàlisis dels filtres de partícules PM10, pot ser alta en alguns punts del territori.

La convivència amb l’arbrat, punt de debat al Cercle de l’enllumenat

La trobada es va celebrar a l'octubre

La trobada es va celebrar a l'octubre

La vintena de municipis que han assistit al taller del Cercle d’estalvi i eficiència en l'enllumenat, que es va celebrar a l’octubre, van debatre sobre la importància de tenir en compte l’enllumenat a l’hora de realitzar els treballs de poda i van abordar-ne la convivència amb la celebració d’activitats a la via pública.

L’ASDE ofereix assistència en la sol·licitud dels ajuts de l'Agència de Residus de Catalunya per a la implantació de deixalleries, dotats amb 500.000 euros

El servei d’Assessorament i Suport a les Deixalleries (ASDE) ofereix informació i assistència a les entitats interessades a sol·licitar les subvencions de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), destinades a la implantació de noves deixalleries, fixes i mòbils, així com l’ampliació, millores estructurals i equipaments auxiliars a les existents. Els ajuts adreçats als ens locals o a les administracions mancomunades que gestionen més d’una deixalleria permetran finançar parcialment les obres i accions necessàries per adequar les instal·lacions a la Norma Tècnica de Deixalleries del 2021 de l’ARC.

Go top

Renovables 2030

Bones pràctiques energètiques en equipaments i infraestructures municipals

S'ha celebrat la darrera sessió del cicle del Grup de treball de transició energètica al món local de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat dedicat a compartir bones pràctiques  energètiques en equipaments i infraestructures municipals. 

Una setantena de xarxes de calor a la província de Barcelona, amb el suport de la Diputació

La província de Barcelona té 72 xarxes de calor amb biomassa forestal amb una potència de 32.724 kW i una producció energètica de 40 GWh. La majoria de les instal·lacions han comptat amb el suport tècnic o econòmic de la Diputació de Barcelona per a la seva posada en marxa.

Go top

Contaminació atmosfèrica

Estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil

L'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental realitza estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil. Al web pots consultar els darrers estudis.

Estudis de la qualitat de l'aire amb les unitats mòbils i amb les unitats de partícules

Al nostre web pots consultar les ubicacions actualitzades de les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica i de les unitats de partícules. També hi trobaràs els darrers estudis lliurats als ajuntaments.

Go top

Residus i Economia circular

Aprofundim en la compra pública circular

Què és la compra pública circular? En què es diferencia de la compra verda? Aquestes van ser algunes de les preguntes que es van abordar als dos nous tallers del cicle 'Impuls de l'economia circular al món local', organitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Fòrum Ambiental i Inèdit.

Go top

Educació i Sostenibilitat

Prop de 8.000 alumnes participaran aquest curs 2022-2023 en les activitats del Centre d’Estudis del Mar

'La vida marina', una de les activitats

'La vida marina', una de les activitats

Un total de 7.890 alumnes de P3 a 2n de Batxillerat participaran en alguna de les activitats o tallers del Centre d’Estudis del Mar al llarg del curs escolar 2022-2023. Enguany, són 128 centres educatius de 41 municipis de la província.

Taller d'il·lustració científica sobre fauna del Mediterrani, al Centre d'Estudis del Mar

El taller va ser dirigit per Illustraciencia

El taller va ser dirigit per Illustraciencia

El mero (Epinephelus marginatus) va ser el fil conductor del taller, que va tenir lloc el 15 i 16 d'octubre al Centre d'Estudis del Mar. Cada participant va realitzar el seu projecte d’il·lustració sobre aquesta espècie.

‘Llegim el riu’, a les primeres jornades de ciència ciutadana de Sabadell

Presentació de Llegim el riu a Sabadell

Presentació de Llegim el riu a Sabadell

Les sessions es van celebrar el 18 i 19 d'octubre i van reunir representants dels àmbits científic i educatiu, que van compartir projectes a l'entorn de la ciència ciutadana.

Els mercats municipals de Mataró i Mollet del Vallès també diuen 'Adeu als plàstics d'un sol ús'

En aquesta edició, hi participen vuit localitats

En aquesta edició, hi participen vuit localitats

En aquests dos municipis, la campanya es desenvoluparà fins al 20 de novembre. Posteriorment, s'hi sumaran Terrassa, Vilanova i la Geltrú i Igualada.

Fem xarxa d'equipaments d'educació ambiental, a Mataró

Els membres del Grup de treball d'Educació per la Sostenibilitat de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat van compartir experiències locals.

Go top

Recursos

Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament

Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament

Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament

 

Amb motiu del recent avís preventiu de contaminació atmosfèrica aprofitem per aprofundir en els continguts de les Agendes escolars del medi ambient i el desenvolupem del curs actual, les quals busquen conscienciar sobre aquesta problemàtica i les conseqüències de respirar un aire en mal estat.

Dedicada a la Moda circular i Sostenible Dedicada a la Moda circular i Sostenible

Dedicada a la Moda circular i Sostenible

Dedicada a la Moda circular i Sostenible

La campanya, que es realitzarà del 19 al 27 de novembre, té com a objectius donar a conèixer estratègies de reducció de residus, fomentar la sostenibilitat arreu d'Europa; fer públiques accions i tasques dels diferents agents i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció). Enguany, la Setmana posa el focus en la moda circular i sostenible. 

Go top

Agenda

  Centre d'Estudis del Mar (passeig Marítim, 72. Sitges).
Consulta les properes activitats!

  14 de novembre. De 9 a 17.30 h. Espai Francesca Bonnemaison (c/ Sant Pere Més Baix, núm. 7, Barcelona).
Inscripcions i programa.

  16 de novembre

La trobada serà en línia. Cal inscripció prèvia mitjançant formulari.

  17 de novembre. 11 h. A Can Serra (Rambla de Catalunya, 126, Barcelona) i en streaming pel canal YouTube d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona

  Del 21 al 24 de novembre. Madrid.

Congrés Nacional del Medi Ambient.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors