Desembre 2022 - #161
TwitterYoutube
Instal·lació fotovoltaica Instal·lació fotovoltaica

Instal·lació fotovoltaica

Instal·lació fotovoltaica

El Ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous 22 de desembre incrementar en 50 milions d’euros el projecte Renovables 2030, que arribarà a una dotació econòmica que frega els 120 milions d’euros. Aquest augment comportarà que els ens locals puguin tirar endavant actuacions per reduir significativament la dependència energètica, el preu de la factura i l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. 

Un cop executats els projectes subvencionats amb els gairebé 120 milions, es calcula que l’autosuficiència energètica del conjunt dels ajuntaments que rebin els ajuts arribarà al 22%, la seva factura energètica es reduirà 35 milions d’euros anuals i l’emissió de CO2 a l’atmosfera disminuirà en 50.400 tones.

Oferim 20 recursos econòmics, tècnics i materials per acompanyar els ens locals en els grans reptes ambientals: transitar cap a un model energètic renovable i just, adaptació al canvi climàtic, millorar la recollida de residus, avaluar la contaminació ambiental i empoderar la ciutadania cap a una nova cultura de la sostenibilitat.

El diputat Xesco Gomar inaugura la jornada El diputat Xesco Gomar inaugura la jornada

El diputat Xesco Gomar inaugura la jornada

El diputat Xesco Gomar inaugura la jornada

Amb el lema "Protagonitza la transformació. És el moment", el Congrés Nacional del Medi Ambient, Conama, ha posat el focus en l'impacte que tenen els projectes ambientals. L'objectiu: accelerar el ritme cap a la transformació.

La Sala Dinàmica de la Diputació de Barcelona va ser escenari de presentació del projecte transformador Renovables 2030, que té com a objectiu implantar, de manera generalitzada, les energies renovables i les comunitats energètiques als municipis de la província. Durant la sessió es van abordar els set reptes principals en transició energètica als quals han de fer front els territoris i els ens locals.

CONAMA 2022. La governança, la biodiversitat i les solucions basades en la natura

Sessió sobre SbN

Sessió sobre SbN

Les administracions supramunicipals, com la Diputació de Barcelona, tenen un paper rellevant a l’hora d’abordar la infraestructura verda i augmentar la biodiversitat urbana.

CONAMA 2022. Les polítiques fiscals i tributàries, eines per fomentar l’ús de la bicicleta a la feina

Sessió tècnica sobre mobilitat a la feina

Sessió tècnica sobre mobilitat a la feina

La bicicleta deixa de ser un mer mitjà de transport i es converteix en una opció modal necessària en un context d’escassedat dels combustibles fòssils.

CONAMA 2022. Prop de 500 persones visiten l'estand de la Diputació

El joc d'escapament 'Qüestió de temps'

El joc d'escapament 'Qüestió de temps'

L’estand ha constat d’una zona d’informació per a les persones visitants i la proposta d’un joc d’escapament (escape room) sobre emergència climàtica.

CONAMA 2022. Llegim el riu, un exemple de ciència ciutadana

Sessió tècnica d'Educació ambiental

Sessió tècnica d'Educació ambiental

En el marc de Congrés Nacional de Medi Ambient, es va presentar Llegim el riu, iniciativa de recerca participativa de preservació del patrimoni fluvial a l'entorn del Llobregat.

CONAMA 2022. Les comunicacions tècniques d’Acció Climàtica

L’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona ha presentat en aquesta edició de Conama vuit comunicacions cientificotècniques que recullen part del treball que s’està fent des de l'Àrea a favor del medi ambient i la sostenibilitat.

Go top

Governança

El 28 de febrer i l'1 de març de 2023, V Fòrum de Medi Ambient i Món Local

L’acte se celebrarà al Recinte del Centre de Congressos del TecnoCampus Mataró-Maresme i comptarà amb la participació de professionals reconeguts de l’escena nacional i internacional i experiències del món local i sectors vinculats amb l’activitat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona.  

Go top

Renovables 2030

Granollers projecta una planta solar fotovoltaica amb una subvenció de Renovables 2030

El 54% de la producció fotovoltaica es destinarà al subministrament elèctric de la planta de compostatge del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i de l’estació depuradora d’aigües residuals del Consorci Besòs-Tordera. 

Centelles planeja un parc solar i instal·lacions fotovoltaiques amb un ajut d'1,5 M€ de Renovables 2030

El parc solar s’ubicarà al polígon industrial la Gavarra. Les fotovoltaiques s’instal·laran a les cobertes del Casal Francesc Macià i de la pista poliesportiva de l’Escola Ildefons Cerdà i als aparcaments de la zona esportiva i de l’Institut Pere Barnils.

Gestió tributària i bonificacions de la transició energètica

El Grup de treball d'educació per la transició energètica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat es va reunir l'11 de novembre de forma monogràfica per continuar el cicle de sessions dedicades a la fiscalitat local per promoure la transició energètica. En aquesta darrera sessió es van explicar, entre altres, els criteris d'aplicació de les ordenances fiscals i de les bonificacions per a instal·lacions d'energia solar fotovoltaica i punts de càrrega de vehicles elèctrics.

Go top

Adaptació al canvi climàtic

Pla comarcal de resiliència al canvi climàtic del Baix Llobregat

Acte de presentació

Acte de presentació

El document, elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona, proposa línies d’acció prioritàries per adaptar-se el territori als efectes del canvi climàtic.

Presentat el Pla de sostenibilitat del Garraf

El Pla es va presentar al novembre al Consell Comarcal

El Pla es va presentar al novembre al Consell Comarcal

El treball té com a objectiu acompanyar els municipis de la comarca a assolir la neutralitat climàtica el 2050 i dotar-los d’eines per a l’adaptació als efectes del canvi climàtic.

Què és una coberta verda?

Les sessions del mes d'octubre del cicle de seminaris tècnics sobre accions locals d'adaptació al canvi climàtic de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat van estar dedicades a les cobertes verdes i productives, un sistema constructiu concebut com una estratègia per a l'adaptació al canvi climàtic.

Go top

Contaminació atmosfèrica

Estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil

L'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental realitza estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil. Al web pots consultar els darrers estudis lliurats als ajuntaments.

Estudis de la qualitat de l'aire amb les unitats mòbils i amb les unitats de partícules

Al nostre web pots consultar les ubicacions actualitzades de les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica i de les unitats de partícules. També hi trobaràs els darrers estudis lliurats als ajuntaments.

Go top

Residus i Economia circular

El Cercle de residus i neteja viària fa balanç de l’any 2021 en la 19a edició

La Diputació de Barcelona ha organitzat els tallers de la 19a edició del Cercle Intermunicipal de residus i neteja viària els dies 3 i 8 de novembre, on s’han presentat els resultats de l’any 2021.

Plataformes informàtiques en la gestió de deixalleries

El servei d'Assessorament i Suport a les Deixalleries ha elaborat una fitxa informativa sobre les noves eines tecnològiques en deixalleries, que faciliten la gestió d'aquestes instal·lacions.

Aprenentatges sobre economia circular

Durant l’any 2022, el Grup de treball d'economia circular al món local de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha realitzat un nou cicle de tallers sobre economia circular dedicat especialment al coneixement i casos pràctics sobre economia circular i indústria, i a la compra pública circular.

Go top

Educació i Sostenibilitat

Es presenta la 'Guia per elaborar el pla director d'un equipament d'educació ambiental'

Presentació de la publicació, el 17 de novembre

Presentació de la publicació, el 17 de novembre

La publicació, elaborada per l'Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona, es va presentar el 17 de novembre a Can Serra. Està disponible en format paper i digital

Prop de 400 alumnes participen en l'aprenentatge servei de la 2a edició de Mercats sostenibles

La campanya s'ha realitzat entre octubre i desembre

La campanya s'ha realitzat entre octubre i desembre

La campanya, impulsada per la Diputació, s'ha realitzat a nou mercats municipals de Vilafranca del Penedès, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Terrassa, Vilanova i la Geltrú i Igualada.

Nou escoles estalvien 20.000 euros en la factura energètica del curs 2021-2022 amb el programa 50/50

En el 50/50 han participat 15 centres educatius

En el 50/50 han participat 15 centres educatius

50/50, Passa l'energia i A-prenem el sol són tres projectes d'educació ambiental per reduir el consum energètic a les escoles i instituts. Durant el curs 2021-2022, hi han participat 33 centres de 15 municipis de la província.

Fins al 20 de gener es poden demanar les agendes i calendaris escolars del medi ambient per al curs 2023-24

L'agenda de l'any vinent se centra en els 'limits'

L'agenda de l'any vinent se centra en els 'limits'

Les sol·licituds les poden fer els ajuntaments i els consells comarcals. La temàtica de les agendes i calendaris del curs 2023-24 se centrarà en la noció "límits", des d’un punt de vista individual però sobretot ambiental i planetari.

Educació ambiental, plàstics i salut

La jornada, emmarcada dins del cicle 'Divendres amb futur', tenia per objectiu intercanviar impressions i recollir quines les motivacions, les barreres i les necessitats dels ens locals per impulsar projectes en matèria de prevenció de residus plàstics. El cicle ha estat organitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Go top

Formació

Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient s’ha treballat un itinerari formatiu pensat per al personal tècnic municipal de medi ambient.

Go top

Recursos

Infografia d'idees Infografia d'idees

Infografia d'idees

Infografia d'idees

Posem a disposició dels ajuntaments, les escoles i la ciutadania un seguit de recursos, projectes i campanyes per sensibilitzar sobre la problemàtica ambiental que implica la utilització dels plàstics d'un sol ús.

Al web trobaràs un gran ventall de recursos Al web trobaràs un gran ventall de recursos

Al web trobaràs un gran ventall de recursos

Al web trobaràs un gran ventall de recursos

En el marc de la Setmana europea de la prevenció de residus 2022, dedicada a la Moda circular i sostenible, hem incorporat un gran ventall de recursos digitals i virtuals al portal interactiu "Moda circular i sostenible". També hem publicat la tercera temporada de la "Websèrie FTM (Fes-ho tu mateix!)", on repassem, de manera dinàmica i visual, 16 maneres de reduir residus.

Go top

Agenda

  Centre d'Estudis del Mar (passeig Marítim, 72. Sitges).
Consulta les properes activitats!

  27 de gener de 2023. De 9:00 a 14:00 h. Espai Francesc Bonnemaison. Carrer Sant Pere més baix, 7. Barcelona. Inscripcions obertes.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l´Educació Ambiental, les gerències d´Espais Naturals i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona organitzen una jornada on es debat el paper que ha de jugar l'educació ambiental de les administracions en el marc de l’actual crisi ecosocial.

  28 de febrer i 1 de març de 2023. TecnoCampus Mataró-Maresme. Carrer d'Ernest Lluch, 32. Mataró. Inscripcions obertes.

Punt de trobada entre tots els agents públics i privats de l’àmbit de la sostenibilitat, i, en especial, per posar en valor la feina realitzada des del món local i des de la Diputació de Barcelona.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Durant els darrers 12 mesos hem compartit experiències, hem après, hem millorat i hem creat aliances i sinergies entre els 311 municipis de la província. Desitgem que aquest 2023 continuem caminant plegats, perquè junts avancem cap a un món més sostenible i just. Deixem petjada a favor del planeta! Feliç 2023!

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors