Curs: Planificació estratègica de continguts digitals als museus locals

Comparteix
15/02/2021 - 24/02/2021 12:00 - 14:00 o.patrimonic@diba.cat

Edició virtual. Plataforma Zoom

En l’actual context d’emergència, els museus i centres patrimonials han posat a disposició dels públics una quantitat important de continguts digitals amb la finalitat immediata de fer-se presents de l’única manera que les circumstàncies permetien. A vegades s’ha hagut d’actuar d’urgència, sense una estratègia prèvia de comunicació digital i de generació de continguts específics amb objectius a mig i llarg termini; en d’altres tampoc s’han pogut triar els canals a partir d’una anàlisi prèvia sinó a partir dels que es tenien més a mà.

Aquest curs es proposa amb l’objectiu d’oferir pautes per definir i desenvolupar l’estratègia digital d’un museu local. Es donaran criteris  per a la generació dels seus continguts digitals a tots nivells (educatiu, experiencial, de difusió de col·leccions, etc.) tenint en compte els usuaris de les accions digitals així com les eines i plataformes més habituals i adequades.

Docents

Conxa Rodà

Filòloga, especialitzada en estratègia i continguts digitals, ha treballat en comunicació i arquitectura web durant els 20 darrers anys. Ha estat directora de Comunicació a l’Institut de Cultura de Barcelona, on va impulsar, entre d’altres, el Canal Cultura. Responsable del projecte d'Internet al Museu Picasso, del 2006 al 2011, on va coordinar la renovació del web i va impulsar-hi les estratègies digitals: la destacable presència del museu a les xarxes socials va comportar el premi Best of the Web 2010 del congrés Museums and the Web als EUA.

Del 2012 al 2019 ha estat cap d’Estratègia, Innovació i Transformació Digital al Museu Nacional d’Art de Catalunya, on ha desenvolupat l’estratègia digital, fent especial atenció a la usabilitat i l’impacte social del web i el mòbil i en connectar experiències de visita digital i física al museu.

Va ser iniciadora i codirectora del Postgrau de Gestió Museística, IDEC-Universitat Pompeu Fabra (2010-2015). És docent al Màster de Gestió del Patrimoni de la UIC-Universitat Internacional de Catalunya (2016-2021) i codirectora del Curs d’especialització d’Estratègia Digital en Organitzacions Culturals, UOC-Universitat Oberta de Catalunya (2016-21).

És membre del Comitè internacional del programa Museums and the Web i del jurat dels seus premis, Best of the Web (2010-2020).

Pilar Delgado

Pilar Delgado és llicenciada en Història de l'Art, tècnica auxiliar en Arteràpia, màster en Comunicació Cultural, màster en Màrqueting Online i postgrau en Growth Hacking.

Ha treballat en projectes vinculats amb la comunicació i la gestió cultural, la crítica d'art, el comissariat i disseny d'exposicions, la coordinació d'esdeveniments i espais expositius, la consultoria cultural, l'aplicació d'eines 2.0 en l'àmbit de la cultura, i l'ensenyament digital per a gestors culturals.

Des de 2006 escriu al seu bloc «El Dado del Arte» sobre art contemporani, gestió cultural i comunicació cultural digital. Una faceta que combina amb la seva tasca com a docent habitual en graus i màsters de diferents universitats com la Universitat de Barcelona o la Universitat Internacional de Catalunya, i és ponent en congressos d'art i comunicació cultural com ARCO Bloggers (2013), Redes Sociales y Museos al MUSAC (2016), Ciencia en Redes (2016) o Comunica2 de la Universidad de Valencia (2017). 

Després de tres anys com a Social Media Strategist a Casa Batlló, des de 2018 és la responsable de Comunicació de Casa Vicens, la primera casa d'Antoni Gaudí.
 

Programa [pdf]

 

Assistents

Directors i personal tècnic dels museus de la XML.