Inauguració dels Dies Europeus de la Solidaritat Local 2023: Jornada "Avancem cap a una cooperació transformadora"

 

L'Oficina de Cooperació al Desenvolupament ha organitzat, el dimecres 15 de novembre al Pati Maning de Barcelona, una jornada destinada a personal electe i tècnic dels ens locals de la província amb l'objectiu de plantejar la pertinença de desplegar polítiques municipals de cooperació transformadora així com reflexionar sobre les novetats i reptes que presenta la nova llei de cooperació al desenvolupament.

La Jornada ha donat el tret de sortida a la 8a edició dels Dies Europeus de la Solidaritat Local (EDLS). La iniciativa està impulsada per PLATFORMA, una coalició paneuropea de ciutats i regions i té per objectiu impulsar i promoure les polítiques públiques de cooperació internacional que duen a terme els governs locals. La Diputació de Barcelona ha participat des dels seus inicis, l’any 2016, i coordina la campanya amb els ens locals de la província de Barcelona. 

Durant la jornada s'ha inaugurat l’exposició fotogràfica Welcome, Experiència del Refugi , amb una visita comentada per l’autor. L’exposició s’exhibeix en aquest espai fins al 30 de novembre. 

Programa

 

09.30h: Visita guiada a l’exposició “Welcome” a càrrec de l’autor de l’exposició

10.00h: Benvinguda i presentació de la jornada a càrrec de Il·lma. Sra. Núria Parlon, diputada adjunta a la Presidència i delegada de Relacions Internacionals, Agenda 2030, Agendes Urbanes i Innovació de Polítiques Públiques de la Diputació de Barcelona.

10.20h: Ponència "Les claus pels governs locals de la nova llei de cooperació pel desenvolupament sostenible i la solidaritat global”, a càrrec del Sr. Javier Gómez Gutiérrez, Conseller Tècnic en la Subdirecció General de Planificació i Coherència de Polítiques de la DGPOLDES*. [Consultar la seva presentació]

Modera: Sr. Antoni Montseny, director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona

11.00h: Pausa-cafè. 

11.30h: Diàleg “Què vol dir desplegar polítiques de cooperació transformadora?” *
-    Sra. Carla Cors, responsable de l’Observatori cooperació descentralitzada UE-AL
-    Sra. Manuela Mesa, directora de CEIPAZ i experta en Educació per a la Ciutadania Global

Modera: Sra. Sara Garrido, cap de la unitat d’educació per a la ciutadania global de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona

12.00h: Diàleg sobre experiències municipals: 
-    Sr. Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui
-    Sr. Sergio Gómez, regidor delegat de Polítiques Comunitàries de l’ajuntament de Cornellà de Llobregat
-    Sra. Lourdes Borrell, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat

Modera: Sr. Antoni Montseny, director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona

13.30h: Presentació del suport de la Diputació de Barcelona, a càrrec de la Sra. Marga Barceló, cap de l’Oficina de Cooperació al desenvolupament

14.00h: Cloenda

 

* La intervenció es farà en castellà

Javier Gómez Gutiérrez.
Enginyer industrial, és funcionari del cos Superior d’Enginyers Industrials des de l’any 2000 i funcionari del cos d’Assessors Facultatives de les Corts Generals des de l’any 2014. Ha desenvolupat la seva activitat professional en diferents àmbits professionals, tant a Espanya com a l’estranger, en concret a Dinamarca i el Líban. En aquest darrer país, i durant els anys 2021 i 2022, va tenir l’oportunitat d’iniciar els seus primers contactes amb el món de la cooperació. A l’actualitat, és conseller tècnic a la Dirección General de Politicas de Desarrollo Sostenible (DGPOLDES), al Ministeri de Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació.

 

Carla Cors Oroval.
És llicenciada en Ciències Polítiques i en Ciències de la Comunicació. Actualment és directora del Programa de Cooperació Descentralitzada amb Amèrica Llatina de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, des d’on coordina l’Observatori de Cooperació Descentralitzada EU-AL. Amb 30 anys d’experiència en cooperació internacional, ha treballat en diverses ONGDs com a consultora sènior en cooperació descentralitzada, polítiques públiques de participació ciutadana, gènere i moviments migratoris.

 

Manuela Mesa
Pedagoga especialitzada en Educació per a la Ciutadania Global i el Desenvolupament Sostenible. Doctora en Sociologia de l´Educació. Actualment és directora de l'Institut de Drets Humans, Democràcia i Cultura de Pau (DEMOSPAZ) a la Universitat Autònoma de Madrid i fundadora del Centre d'Educació i Investigació per a la Pau (CEIPAZ) que també dirigeix. Ha dirigit nombrosos projectes d'Educació per a la Ciutadania Global, el més recent realitzat per a la SEGIB: Diagnòstic i mapatge en el marc de la iniciativa de Ciutadania Global per al Desenvolupament Sostenible a l'àmbit iberoamericà. És docent en diversos màsters i compta amb nombroses publicacions sobre el tema que es poden trobar a la web de CEIPAZ.
 

Isidre Pineda i Moncusí - Alcalde de Caldes de Montbui
És elegit alcalde de Caldes de Montbui el 15 de juny de 2019, d'on ha estat regidor des del 2011. Nascut el 12 de març de 1987, és llicenciat en Ciències Polítiques i Periodisme per la Universitat Abat Oliba. Ha realitzat un Màster en Comunicació Política, Institucional i Corporativa en Entorns de Crisi i Risc per la Universitat Rovira i Virgili i un Postgrau en Lideratge Institucional i Gestió de Polítiques Públiques per la UManresa. Del 2015 al 2019 fou Conseller Comarcal i del 2019 al 2023 president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, entitat a la que segueix vinculat. Actualment és president de l'Associació de Viles Termals de Catalunya.legit alcalde de Caldes de Montbui el 15 de juny de 2019. Nascut el 12 de març de 1987, és llicenciat en Ciències Polítiques i Periodisme. Ha realitzat un Màster en Comunicació Política, Institucional i Corporativa en Entorns de Crisi i Risc per la Universitat Rovira i Virgili i un Postgrau en Lideratge Institucional i Gestió de Polítiques Públiques per la UManresa. És regidor de l’Ajuntament de Caldes des del 2011. Del 2015 al 2019 fou Conseller Comarcal de Turisme i del 2019 al 2023 president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Actualment és president de l'Associació de Viles Termals de Catalunya.

 

Sergio Gómez Márquez, - Regidor de Cornellà del Llobregat 
Mecànic industrial i treballador a SEAT. És regidor delegat de polítiques comunitàries des-de l’ any 2019 on treballa en Polítiques de cooperació, polítiques d’ ocupació, LGTBI, Mediació comunitària, migracions i memòria històrica.

 

Lourdes Borrell Moreno - Alcaldessa de l’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Llicenciada en Música (Liceu de Barcelona). Ha cursat estudis universitaris d'Història de l'Art per la Universitat de Barcelona. És Doctora per la Universitat de Barcelona en el Programa Societat i Cultura: Història, Antropologia, Art i Patrimoni. Directora de l'Aula de Música i Teatre Musical, escola associada a la UNESCO de Sant Feliu de Llobregat. És regidora des de 2007. Primera dona que accedeix a l'alcaldia de la ciutat de desembre de 2010 a 11 de juny de 2011. De 2011 a 2015 va ser portaveu del grup municipal socialista a l’oposició i vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Entre 2015 i 2019 ha estat la regidora responsable de polítiques d’esports, persones discapacitades, solidaritat i cooperació, salut pública i consum. Va ser consellera de Desenvolupament Econòmic, Estratègic i Agrícola al Consell Comarcal del Baix Llobregat fins al maig de 2023. 

 

 

Pati Manning

Adreça: C/ de Montalegre, 7, 08001 Barcelona