Legionel·losi: prevenció i control

Legionel·losi: prevenció i control

La prevenció i control de la legionel·losi, d'acord amb la normativa, insta els municipis a dur a terme una sèrie d'activitats:

  • Manteniment i control del cens d'empreses amb torres de refrigeració i condensadors evaporatius.
  • Col·laboració en la funció inspectora de les instal·lacions susceptibles de transmetre legionel·la recollides a l'annex I. Realitzar la funció inspectora de les instal·lacions de baix risc: Humectadors, fonts ornamentals, sistemes urbans de rec per aspersió, elements de refrigeració per aerosolització a l'aire lliure, sistemes d'aigua contra incendis, sistemes d'aigua d'instal·lacions interiors d'edificis no previstos a l'article 2.2 c. del decret 352/2004 i altres aparells que acumulin aigua i puguin produir aerosols.
  • Implantació dels Programes de prevenció i control de legionel·la (PPCL) i Programes sanitaris davant la legionel·la (PSL) de les seves instal·lacions.

Control sanitari d'instal·lacions de baix risc susceptibles de transmetre la legionel·la

Per a municipis entre 10.001 i 50.000 habitants.

Període de sol·licitud: del 28 de desembre de 2023 al 31 de desembre de 2024

Persona de contacte:
Josep Lana
ssp.sambiental@diba.cat

Assessorament per a l'avaluació del risc d'instal·lacions susceptibles de transmetre legionel·losi, conforme a la classificació del Decret 352/2004.

Per a municipis fins a 10.000 habitants i de 50.001 fins a 100.000 habitants.

Període de sol·licitud: 28 de desembre de 2023 a 31 de desembre de 2024

Fitxa descriptiva

Persones de contacte:
Pilar Serrano
ssp.sambiental@diba.cat

Magda Bertrán
ssp.sambiental@diba.cat

La legionel·losi és una malaltia que afecta a les vies respiratòries i que, depenent de les característiques del malalt, pot ser molt greu.

La via d'entrada a l'organisme és per inhalació d'aerosols contaminats procedents d’instal·lacions que generen aerosols durant el funcionament, proves de servei o manteniment, aquestes instal·lacions estan recollides de forma no exhaustiva en l’annex I del RD 487/2022.

Les competències municipals en matèria de prevenció i control de legionel·losi es troben recollides en el Decret 352/2004 , que distingeix dos àmbits competencials dels ajuntaments: com a titulars d'instal·lacions i com a administració competent en les activitats de control en col·laboració amb el Departament de Salut.

Factors que afavoreixen la transmissió de legionel·losi

La transmissió aèria de Legionella pneumophila té lloc quan es donen les circumstàncies següents:

  • La Legionel·la entra en les instal·lacions.
    Aquest fet pot prodüir-se per:
    • Ús d'aigua contaminada.
    • Falta d'aïllament de fonts de contaminació externa.
  • La Legionel·la es multiplica.
    La multiplicació es produeix per:
    • Ús de materials que faciliten la formació de biofilm.
    • Aigua estancada.
    • Falta de neteja i desinfecció.
    • Temperatures entre 20 i 50 °C.
  • La Legionel·la es pot dispersar.
    La dispersió ve afavorida per:
    • Falta d'eficàcia del separador de gotes en torres de refrigeració.
    • Ús de carxofes de dutxa amb orificis petits que afavoreixen l'aerosolització en sistemes d'aigua calenta sanitària.
    • Dispositius que polvoritzen o aerosolitzen aigua.

Mesures preventives

Les mesures preventives es troben recollides a l’article 7-2 del RD 487/2022, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris de prevenció i control de legionel·losi.

Les mesures preventives per evitar la transmissió de legionel·losi consisteixen en:

  • Garantir l'eliminació o la reducció de zones brutes, l'acumulació de brutícia, així com els estancaments mitjançant un bon disseny i el manteniment de les instal·lacions i equips.
  • Evitar les condicions que afavoreixen la supervivència i la multiplicació de legionel·la, mitjançant el control de la temperatura de l'aigua i la desinfecció de la mateixa.
  • Minimitzar l'emissió d'aerosols.
  • Aplicar mesures correctores per mitigar el risc.

Es troben recollides en el Reial Decret 487/2022, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris de prevenció i control de legionel·losi i el Decret 352/2004, de 27 de juliol pel qual s'estableixen les condicions higienicosanitàries per a la prevenció i el control de la legionel·losi.

Podem diferenciar dos àmbits competencials:

  • Com a titular d'instal·lacions:
    • Establiment del pla de prevenció i control de legionel·la (PPCL), adaptat a les particularitats i característiques de la instal·lació o del pla sanitàri front la legionel·la, recomanat per a les instal·lacions més complexes.

El pla de prevenció i control de legionel·la ha de constar com a mínim de:

  • Diagnòstic inicial amb la descripció detallada d'aquesta incloent dades tècniques i de funcionament, disseny i ubicació, plànol o esquema de funcionament hidràulic actualitzat, identificació dels punts de presa de mostra i de possible emissió d'aerosols.
  • Descripció dels programes de manteniment i revisió de la instal·lació i equips amb assignació de responsabilitats; programa de neteja i desinfecció de la instal·lació i de tractament de l'aigua, en cas necessari; programa de mostreig i anàlisi de l’aigua; i programa de formació del personal d'acord amb les característiques de la instal·lació i d'acord amb les funcions assignades als operaris.
  • Documentació i registres de les activitats i controls dels programes, resultats, incidències i mesures correctores.

El Pla de Sanitari davant de legionel·la:

Aquest pla es recomana per a les instal·lacions prioritàries definides a l'art. 2.11 del RD 487/22 (les freqüentades per persones d'especial vulnerabilitat: centres sanitaris, sociosanitaris i penitenciaris). El pla s'ha de basar en l'avaluació del risc i constarà dels aspectes següents:

  • Avaluació del risc: identificació dels perills, priorització dels riscos, determinació dels punts crítics i descripció de les mesures correctores amb verificació de la seva eficàcia.
  • Mesures de control i verificació
  • Gestió i comunicació
  • Avaluació continuada del pla sanitari
  • Com autoritat sanitària competent l’administració competent en les pot dur a terme les següents activitats de control:
    • Elaborar directrius en el seu àmbit competencial sobre l’aplicació del RD
    • Revisar la documentació del PPCL de la instal·lació o, si escau, auditar el PSL.
    • Controlar oficialment el correcte compliment del RD amb la inspecció d’instal·lacions i el control de paràmetres o qualsevol altra comprovació que es consideri oportuna, inclosa la presa de mostres d'aigua que es realitzarà segons el que disposa l'annex VI, i les seves anàlisis segons l'annex VII.
    • Dictar les mesures per corregir, prevenir o minimitzar el risc.
    • Establir el cens d'empreses amb torres de refrigeració i condensadors evaporatius (art. 4 del Decret 352/2004).
    • Col·laborar amb el Departament de Salut en cas de brot epidèmic.

L'annex I del RD 487/2022 estableix una relació no exhaustiva de les instal·lacions i equips:

  1. Sistemes d'aigua sanitària.
  2. Torres de refrigeració i condensadors evaporatius.
  3. Equips de refredament evaporatiu.
  4. Centrals humidificadores industrials.
  5. Humidificadors.
  6. Sistemes d'aigua contra incendis.
  7. Sistemes d'aigua climatitzada o amb temperatures similars a les climatitzades (≥ 24 ºC) i aerosolització amb/sense agitació i amb/sense recirculació a través de raigs d'alta velocitat o la injecció d'aire, gots de piscines polivalent amb aquest tipus de instal·lacions, gots de piscines amb dispositius de joc, zones de jocs d'aigua, bolets, cortines, cascades, entre d'altres.
  8. Fonts ornamentals amb difusió d'aerosols i fonts transitables.
  9. Sistemes de reg per aspersió al medi urbà o en camps de golf o esports.
  10. Dispositius de refredament evaporatiu per polvorització mitjançant elements de refrigeració per aerosolització.
  11. Sistemes de rentat de vehicles.
  12. Màquines de reg o baldeig de vies públiques i vehicles de neteja viària.
  13. Qualsevol element destinat a refrigeració i/o humectació susceptible de produir aerosols no inclòs a la resta de punts.
  14. Instal·lacions d'ús sanitari/terapèutic: Equips de teràpia respiratòria; respiradors; nebulitzadors; sistemes d'aigua a pressió en tractaments dentals; banyeres terapèutiques amb aigua a pressió; banyeres obstètriques per a parts i instal·lacions que utilitzin aigües declarades mineromedicinals o termals.
  15. Qualsevol altra instal·lació que utilitzi aigua en el seu funcionament i produeixi o sigui susceptible de produir aerosols que puguin suposar un risc per a la salut de la població.

Les instal·lacions que més freqüentment estan associades a brots epidèmics són:

Esquema bàsic de funcionament d'una torre de refrigeració

Els sistemes de climatització i alguns processos productius d'activitats industrials generen gran quantitat de calor que cal dissipar en l'ambient. Quan per a la refrigeració del sistema s'utilitza aigua, aquests sistemes s'anomenen torres de refrigeració

L'aigua que arriba a les torres a través del sistema es troba a temperatura elevada i, per tant, se'n produeix l'evaporació d'una part i simultàniament es formen aerosols d'aigua, mentre que la resta de l'aigua ja refredada torna al circuit. El fonament del principi físic de dissipació de calor és el refredament evaporatiu.

A les torres de refrigeració, i amb la finalitat d'afavorir l'evaporació, es crea un fort corrent d'aire mitjançant l'ús de ventiladors. Aquests corrents d'aire circulen en sentit contrari al de l'aigua.

El mètode més emprat a les torres de refrigeració és aquell en què l'aigua més calenta es polvoritza des de la part superior i el corrent d'aire circula en sentit contrari, de baix a dalt.

Per aconseguir una eficàcia més gran de la pèrdua de calor d'aquests aparells s'utilitza a l'interior un material de farciment amb un disseny que augmenti la superfície de contacte entre l'aigua i l'aire.

Per evitar que es produeixin pèrdues d'aigua en arrossegar-se gran quantitat de gotes pel corrent d'aire, s'utilitza un dispositiu anomenat separador de gotes, situat a la sortida del corrent d'aire.

A la part inferior se situa una safata que recull tota l'aigua que cau, una vegada refredada. Generalment a la safata s'instal·la un dispositiu regulador del nivell de l'aigua (flotador o boia) de tal forma que permeti l'entrada d'aigua de renovació a mesura que es produeixin les pèrdues al circuit.

El fenomen fisicoquímic de l'evaporació, base d'aquests aparells, és precisament el factor de risc sanitari en la transmissió de legionel·losi. Per tant, l'aplicació de mesures preventives (consulteu apartat "Mecanismes de transmissió i mesures preventives") que evitin l'entrada, multiplicació i dispersió de legionel·la és vital per assegurar la innocuïtat d'aquestes instal·lacions

Esquema simplificat d'un sistema d'aigua calenta sanitària amb acumulador i circuit de retorn

descripció del sistema d'aigua calenta sanitària

Els circuits de distribució d'aigua calenta sanitària d'instal·lacions de certa grandària, normalment, estan dissenyats de forma que existeixi un acumulador i un circuit de retorn de l'aigua. Amb aquesta finalitat, s'haurà de disposar d'una bomba de recirculació amb vàlvula antiretorn. Només les instal·lacions que disposin d'aquests dos elements: acumulador i circuit de retorn són considerades d'alt risc.

Els serpentins de calefacció o els circuits dels bescanviadors i els acumuladors de calor es poden recobrir fàcilment d'incrustacions, que poden desprendre's i sedimentar juntament amb altres partícules en suspensió presents en l'aigua, i formar un sediment que fa disminuir el rendiment tèrmic del sistema i, per tant, pot produir un descens de la temperatura de l'aigua.

Els sediments i les incrustacions afavoreixen l'acantonament de legionel·la i disminueixen l'eficàcia de la desinfecció perquè dificulten l'acció del clor sobre els microorganismes. Aquest fenomen facilita el creixement de microorganismes i es creen les condicions òptimes per a la seva proliferació. Cal, doncs, que en els sistemes d'aigua calenta es realitzi un tractament i/o un manteniment que redueixi la formació d'incrustacions i corrosions.

El compliment del programa de manteniment dels acumuladors, carxofes de dutxa i altres sistemes dels circuits d'aigua calenta sanitària evitarà l'aparició de legionel·losi.

Reial decret 487/2022, de 21 de juny, pel qual s'estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi. Entrada en vigor el 2/01/2023

RD 830/2010, de 25 de juny, pel que s'estableix la normativa reguladora de la capacitació per a realitzar tractaments amb biocides. Aquesta norma modifica l'article 13 del RD 865/2003.

Decret 352/2004, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les condicions higienicosanitàries per a la prevenció i el control de la legionel·losi.