Febrer 2024 - Núm. 1

SocialDiba

Butlletí de Sostenibilitat Social,
Cicle de Vida i Comunitat

Nova convocatòria d’ajuts per a les entitats del Tercer Sector Social

 

A finals de febrer està previst aprovar la nova convocatòria de subvencions per a entitats sense finalitat de lucre, per donar suport als projectes duts a terme per les entitats del Tercer Sector Social que treballen a la província de Barcelona. El proper dimarts 5 de març a les 17.00h durem a terme una sessió informativa per presentar les principals novetats de la convocatòria. Per inscriure's cal emplenar el següent formulari.

Inici dels espais de diàleg amb electes al territori

Iniciem les visites al territori amb la creació d'espais de diàleg comarcals amb les alcaldies i les regidories dels àmbits de serveis socials, convivència, diversistat i cicle de vida. Durem a terme una sèrie de trobades periòdiques, encapçalades per Alba Barnusell, diputada presidenta de l'Àrea; Filo Cañete, diputada de Cures i Cicle de Vida; i Javi Silva, diputat de Joventut, per compartir els reptes en aquests àmbits i identificar les necessitats concretes a les quals la Diputació de Barcelona pot donar suport. Si teniu dubtes sobre l'oferta de recursos, contacteu-nos per a més informació.

Obert el període de candidatures del Premi Josep M. Rueda i Palenzuela

Fins el 30 de març es pot participar a la 13a edició del Premi Josep M. Rueda i Palenzuela. El guardó vol impulsar l’acció social comunitària a través del reconeixement de projectes i actuacions d’intervenció que potencien els vincles entre els actors socials del territori, impulsen la participació ciutadana i fomenten la convivència. El Premi, de caràcter biennal i d'àmbit territorial de Catalunya, té una dotació econòmica de 5.000 euros per al millor projecte d'intervenció i una de 2.500 per al segon. Consulteu les bases del premi.

Conveni per a l'impuls de les polítiques d'ús del temps

Hem refermat el compromís de la Diputació de Barcelona amb l'impuls de les polítiques de l'ús del temps amb la signatura d'un nou conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Barcelona Time Use Initiative (BTUI). El Conveni recull diversos acords per avançar en el dret al temps, és a dir, millorar la conciliació i la distribució equitativa del temps, reduir les desigualtats i millorar la sostenibilitat i la productivitat.

 

Go top

A FONS

Dia de la Internet Segura

Amb motiu del Dia de la Internet segura, celebrat el 6 de febrer, recuperem el curt "Desconnectats" creat pels participants de Cornellà de Llobregat del programa Salto del Eje. Els joves ens mostren, amb la seva mirada, els riscos de l'ús de la xarxa.

 

Go top

SERVEIS SOCIALS BÀSICS

No us perdeu la 19a Jornada dels Cercles de Serveis Socials

 

Amb motiu del Dia Mundial de la Justícia Social, que se celebra el 20 de febrer, la Diputació de Barcelona ha signat una moció on refermem el compromís per assolir la cobertura de les necessitats bàsiques, la promoció social i l’accés a una vida digna per a tothom. En el marc d’aquesta commemoració, el 22 de febrer tindrà lloc a Barcelona la 19a Jornada Anual del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials, un espai privilegiat pel coneixement i debat sobre la situació i reptes dels Serveis Socials. La Jornada comptarà amb la participació de persones expertes de l'àmbit acadèmic i professional. Us podeu inscriure a la sessió completant aquest formulari.

Nou mapa de recursos d’exclusió residencial i sensellarisme

Ja teniu a la vostra disposició el mapa de Recursos i serveis de suport i atenció a l’exclusió residencial i al sensellarisme, que permet visualitzar i ubicar al territori de la província serveis destinats a persones en greu risc d’exclusió residencial, en situació de sense llar, o altres situacions derivades de la mancança de recursos habitacionals. L'eina permet fer consultes i cerques, filtrant per àrees bàsiques de serveis socials bàsics i pel programa d’atenció a persones sense llar.

 

Go top

VULNERABILITAT SOCIAL I DEPENDÈNCIA

Abordatge de la soledat no desitjada

El programa Nexes, que vol donar resposta a la soledat no desitjada de persones grans, va intervenir el 2023 en 300 casos i està previst que superi el miler de beneficiaris a mitjans de 2024. La finalitat del programa és detectar persones majors de 65 anys que es trobin en situació de soledat no desitjada i facilitar-los suport i acompanyament per revertir aquesta situació i així millorar el seu benestar. El programa Nexes s'està implementant a una vintena d'ens locals que van fer la sol·licitud a través del Catàleg de Serveis.

 

Go top

CONVIVÈNCIA I DIVERSITAT

El "Salto del eje" tanca l'edició 2023 i deixa com a llegat 7 curtmetratges

Beth Magre / Diputació de Barcelona

Beth Magre / Diputació de Barcelona

​​​​​​Els participants barcelonins de "Salto del eje", el programa per a la inclusió social que impulsa la creació i producció de cinema entre adolescents d’entorns vulnerables, van assistir al gran acte de cloenda en format festival on es van exhibir tots els curtmetratges elaborats al llarg de 2023. La trobada va ser un reconeixement als més de setanta adolescents i joves de set municipis de la província que han participat al programa. La iniciativa, de caràcter estatal, ha estat impulsada per l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil i el Ministeri de Cultura i Esport, en col·laboració amb Federació Pantalla, i el 2023 la Diputació de Barcelona el va posar en marxa a la província dins del projecte Barris i comunitats: motors de transformació social.

Presentem el mapa de Serveis de Mediació

Amb motiu del Dia de la Mediació, que es commemora el 21 de gener, s'ha posat en marxa la campanya "En cas de conflicte, tria mediació" per posar en relleu la pràctica mediadora en l'abordatge dialogat dels conflictes amb l’ajuda de professionals de la mediació. Com a novetat d'enguany, hem creat el Mapa de Serveis de Mediació Ciutadana, una eina que permet consultar la informació relativa als serveis de mediació ciutadana municipals. En el marc d'aquesta efemèride, el 18 de gener es va celebrar la jornada anual del Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis de Mediació Ciutadana. Durant la sessió es van presentar les conclusions de l’Informe anual del cercle, creat a partir de la comparació i anàlisi de les dades aportades pels serveis de mediació dels ens locals participants durant l’any 2022.

 

Go top

INFÀNCIA

Nou recurs per a l'atenció de la infància vulnerable

Com a novetat del catàleg 2024, posem a disposició dels ens locals un grup de treball de professionals dels serveis socials bàsics per a l'intercanvi d'experiències, l'aprenentatge i l'elaboració conjunta de documents pràctics en la intervenció amb infància i adolescència en risc i/o en situació de violència. Aques recurs ofereix suport per introduir a les novetats legislatives de la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral de la infància i adolescència contra qualsevol forma violència (LOPIVI).

Municipis que inverteixen en infància

Durant el 2023 hem acompanyat els ajuntament de Terrassa i Canovelles en dos projectes d’anàlisi del Mesurament de la inversió en la infància i l’adolescència per quantificar la despesa que beneficia a la infància i adolescència, conèixer la seva traçabilitat i disposar d'eines per reflexionar sobre futures accions en aquest àmbit. Els dos projectes formen part de la segona onada de la prova pilot realitzada en el marc del Conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Unicef Comitè Espanyol-Unicef Comitè Catalunya per a la Difusió i Promoció de la Convenció sobre els drets de l’infant a la província de Barcelona. L'acompanyament forma part del Catàleg de Serveis.

 

Go top

ADOLESCÈNCIA

Adolescències: reptes, propostes i orientacions per a les polítiques municipals

Us convidem a conèixer aquesta publicació de 2023 que presenta reptes i necessitats de l’adolescència des de la perspectiva del cicle de vida i l’enfocament del Desenvolupament Positiu Adolescent. El document s'ha elaborat a partir d’una anàlisi duta a terme per un grup multidisciplinari de persones expertes i contrastada amb adolescents.

Coneixes les càpsules "Connecta-hi"? 

En el Dia mundial de la internet segura, celebrat el 6 de febrer, tornem a posar en valor les càpsules de la "Col·lecció Connecta-hi" amb vídeos i materials de recomanacions adreçats a les famílies i professionals per promoure el bon ús de les pantalles.

 

Go top

JOVENTUT

L'Escolta Jove, escollit per participar al Congrés Internacional d'orientació

Diputació de Barcelona

Diputació de Barcelona

El programa Escolta Jove, que busca potenciar els Serveis Locals de Joventut com a agents clau en l’orientació i l’acompanyament per al desenvolupament vital de les persones joves, serà exposat al Congrés internacional d'orientació al llarg de la vida que se celebrarà a Sant Sebastià el 22 i 23 de febrer. El projecte, impulsat per Joventut de la Diputació de Barcelona, té com a objectius específics impactar en la millora del benestar de les persones joves a través del treball de les competències socioemocionals i acompanyar-los en el desenvolupament del seu projecte de vida. Consulta la informació sobre el recurs al Catàleg.

Participem al projecte europeu "Youth monitor. Local and regional public policy for youth"

S'ha celebrat la primera jornada de treball del projecte europeu, que té com a objectiu crear una eina de suport per a la definició i l’elaboració de polítiques públiques de joventut als territoris que hi participen. Aquesta eina valuosa permetrà reunir informació pel seguiment i l'avaluació de l’impacte de les polítiques de joventut i així poder donar respostes efectives en els àmbits de l’habitatge, l’ocupació, l’emprenedoria, el benestar emocional dels i les joves.

Experiències en l'àmbit de l'acompanyament vivencial a la província

L'exposició de projectes d'acompanyament socioeducatiu i vivencial presenta experiències i bones pràctiques a la província de Barcelona que tenen l’acompanyament vivencial com a metodologia de relació amb la persona jove, entesa com un canvi de mirada, d’entendre les persones joves, d’aproximar-s’hi, de tractar-les, de relacionar-s’hi, oferint espais d’escolta i acompanyant des de les seves potencialitats. En l’exposició hi participen 16 projectes elaborats per diferents ens locals i consells de la província. De l'1 de març fins el 4 d'abril, la mostra itinerant es podrà visitar a la biblioteca del Campus Mundet de Barcelona.

 

Go top

PERSONES GRANS

En marxa nous projectes del Servei Local de Teleassistència per al deteriorament cognitiu

Enguany el Servei Local de Teleassistència (SLT) inicia dos projectes per oferir atenció integral i adaptada a les persones amb risc de patir deteriorament cognitiu o demències. D’una banda es posa en marxa una plataforma d’exercicis cognitius per a tauleta o ordinador, amb monitoratge i seguiment de l'activitat. El SLT disposarà de 900 tauletes per garantir un accés equitatiu al projecte. D’altra banda, s’iniciarà un projecte pilot de teleassistència mòbil amb geolocalitzador per a persones amb deteriorament cognitiu inicial o conductes d’escapisme. El dispositiu funcionarà com a teleassistència mòbil i permetrà localitzar la persona i delimitar zones segures.

Actualitzem la Guia local de maltractaments a les persones grans

Els ens locals tenen a la seva disposició aquest model de guia per orientar i concretar les actuacions professionals en la gestió de situacions de maltractaments a les persones grans. La guia pot ser adaptada, implementada i avaluada d’acord amb les característiques i necessitats de cada territori, per dur-ho a terme també oferim un recurs de suport tècnic al Catàleg de serveis.

 

Go top

TEMES D'INTERÈS

Publicades dues recerques sobre models, tendències i experiències dels SSAD

S’han dut a terme dues recerques per conèixer models, tendències i experiències de prestació dels Serveis Socials d’Atenció Domiciliària (SSAD) en l’entorn europeu, estatal i català que apuntin línies d’innovació per a la millora dels serveis des de l’àmbit local. Les publicacions que recullen els resultats de les dues recerques ja estan disponibles:

 

Go top

FORMACIÓ

Formacions per als ens locals de la província de Barcelona

Good Studio (Shooterstock.com)

Good Studio (Shooterstock.com)

En els següents enllaços podeu consultar l'oferta formativa del primer trimestre de 2024 per als professionals dels ens locals:

 

Go top

LLIURAMENTS

Lliuraments i presentacions de plans locals

Durant les darreres setmanes s'ha presentat el Pla comarcal de prevenció de consum de drogues i ús problemàtic de pantalles del Consorci d'Osona de Serveis Socials. Aquest pla se suma a set plans locals més i un Protocol de consum de drogues i/o ús problemàtic de pantalles als quals hem donat suport tècnic des del SPOTT per a la seva elaboració. Per altra banda, també s'ha fet el lliurament de dos Plans d'actuació anual de polítiques locals de joventut, beneficiaris del recurs tècnic recollit al Catàleg de servis. Podeu consultar tota l'oferta de suports tècnic de l’Àrea des del cercador de recursos del catàleg.

 

Go top

AGENDA

L'exposició Controles? arriba a Mataró i Corbera de Llobregat

Després d'iniciar l'any a Torrelles de Llobregat i Sallent, al febrer l’exposició Controles? es pot visitar a Mataró i Corbera de Llobregat. L'exposició té com a objectiu informar sobre els riscos del consum de drogues i com prevenir-lo i reflexionar sobre el bon ús de les pantalles. Està adreçada a adolescents d’entre 12 i 15 anys, joves a partir dels 16 anys, famílies, professionals i adults que desitgin informació sobre el tema.

Esdeveniments d'interès

 

Nou butlletí SocialDiba

El nou butlletí de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat ofereix informació d'interès dels àmbits de serveis socials, convivència, cures i cicle de vida (infància, adolescència, joventut i gent gran). Aquesta publicació fusiona anteriors butlletins als quals estàveu subscrits/tes, i n'amplia i actualitza el contingut i format. Periòdicament rebreu els nous números del butlletí a l'adreça de correu electrònic que vau informar en el seu moment. Si no voleu mantenir la subscripció, podeu donar-vos de baixa.