La salut en les cures de llarga durada com eix estratègic de benestar i desenvolupament econòmic

Anna Rufí i Vilà Directora de Área Benestar Social de l’ Ajuntament de Vic.


La ciutat de Vic i la comarca d’Osona  amb 164.077 habitants té l’oportunitat de desenvolupar serveis de gran impacte econòmic el voltant de la salut, especialment en les cures de llarga durada. La necessitat de planificar i potenciar serveis  centrats en la persona i el seu benestar és important per assegurar un impacte econòmic positiu pel conjunt de Vic i comarca. 

 

El context

Com s’esdevé́ en la major part de territori i països desenvolupats, Vic i Osona estan davant d’un repte colossal que requerirà̀ de respostes diligents, pragmàtiques, transformadores i consensuades per fer front a l’augment de persones grans vulnerables, amb dependència i/o amb problemes de salut crònics -algunes de les quals amb necessitats complexes d’atenció́ i necessitats pal·liatives-, que condicionaran tant el volum de la demanda de serveis molt diversos que comportarà conseqüentment la creació d’empreses i serveis que s’han d’ajustar a les noves necessitats. La protecció de les persones en situació de dependència, s’ha convertit en un repte ineludible per als poders públics, i el desenvolupament de polítiques per atendre les cures de llarga durada està a l’agenda de tots els municipis, Vic i comarca no en són l’excepció. 

Aquesta realitat comporta un canvi de sensibilitat respecte l’etapa de l’envelliment, actualment ja es considera com un període d’oportunitats i una experiència positiva vinculada al cicle vital.  Aquest període que va des de l’edat de la jubilació fins al final de vida  passa per diferents etapes que necessita la implementació de serveis per adaptar-se a les necessitats vitals de les persones. 

És un moment de grans canvis sistèmics que ens afecten a tots i a totes i que requereixen de mirada  llarga per planificar unes ciutats i pobles saludables que posin les persones i la seva cura el centre de les diferents polítiques. 

 

L’estratègia i els agents 

Es calcula que un 5% de la població necessita cures de llarga durada i un 1% tenen necessitats d’alta complexitat. En el conjunt de Vic i comarca representen unes 10.000 persones, sense oblidar la necessitat de programes preventius pel conjunt de la població que tenen per objectiu principal retardar el màxim la necessitat de cures de llarga durada.

Vic i comarca conscients d’aquesta realitat aposta per una agenda amb diferents eixos d’actuació municipal on es tenen en compte aspectes ambientals, d’habitatge, sanitaris i socials on es creïn un entorn favorable  que permetin arribar a edats avançades en bones condicions de salut i de qualitat de vida. 

Vic i comarca compten amb una gran xarxa de servei i agents per posicionar Vic i comarca com a referents i impulsor de polítiques de cura de llarga durada. Creacció, OPE Manlleu, serveis locals d’ocupació, Centre de Formació Integral, la Universitat de Vic, el Centre d’Estudis Socials i Sanitaris, Osonament, Fundació Sant Tomàs, ADFO,  empreses d’atenció domiciliària, empreses tecnològiques, proveïdors sanitaris (Consorci Hospitalari de Vic, Hospital Santa Creu, Hospital Sant Jaume de Manlleu, atenció primària de salut entre altres i  els   proveïdors de serveis socials (residències, centre de dia, llar amb suport, teleassistència, servei atenció domiciliària, serveis de teràpia ocupacional entre altres), formen una xarxa de serveis i agents clau pel desenvolupament de nous serveis. Tots ells fa temps que són conscients de la necessitat d’abordar aquest repte, junts i a diferents nivells  s’han posat en marxa diferents línies actuacions que abarquen àmbits com l’ocupació, la formació, el desenvolupament tecnològic, l’habitatge entre altres. 

 

Les cures com a motor d’ocupació

Les cures són un motor econòmic i una oportunitat d’ocupació.  Les cures de llargada durada és un sector d’alta ocupabilitat, i s’ha de tenir en compte que en aquests moments tot el sector d’atenció a les persones està tensionat per la falta de personal preparat i qualificat. També està afectant el creixement del serveis. Una part de la població estan disposats a pagar per uns serveis que encara no existeixen i que facilitarien  les cures.  Properament amb col·laboració entre diferents ens locals s’iniciarà un estudi que aprofundirà en les condicions laborals del sector, així com un anàlisi de l’impacte  econòmic de l’oferta de serveis a través de xarxes informals per tal de fer propostes atractives per regularitzar aquesta activitat econòmica.  Paral·lelament s’analitzarà l’impacte econòmic de tot el sector a la comarca tenint en compte tots els serveis que d’una manera o altre estan relacionats amb la salut de la població. Sense oblidar que hi ha tot un sector de serveis relacionats amb l’oci, la cultura, l’esport,  que també són oportunitats de creació d’ocupació en serveis dirigits a una població jubilada amb capacitat econòmica plenament activa. 

Les cures de llarga durada requereixen nous perfils professionals per  atendre les necessitats, la formació també esdevé una oportunitat de desenvolupament econòmic ja que té un impacte directa en la millora de la qualitat dels serveis. És del tot necessari formar professionals amb capacitat per atendre diversitat de situacions i en diferents entorns; hospitalaris, domiciliaris, residencials, centre d’atenció diürna, atenció sòcio sanitària, .. A la comarca es compta amb la Universitat de Vic que amb la Facultat de Medecina, els Graus de Teràpia Ocupacional, Infermeria, Fisioteràpia, Psicologia, Educació Social i una gran oferta formativa de Màster, Postgrau és un generador de coneixement en l’àmbit de les cures de llarga durada. Una oferta de Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, i el Centre de Formació Integral de Manlleu que entre altres treballa per a la millora de les organitzacions empresarials de l’àmbit econòmic que formen part de la cadena de valor d’atenció a les persones. Tota aquesta oferta fa que Vic i Osona tingui opcions de formar professionals altament qualificats. 

La falta de personal en el sector per atendre les diverses necessitats farà necessari invertir en tecnologia que sigui un suport en els professionals i les pròpies persones per facilitar la seva cura. El desenvolupament de les TIC en el camp de les cures és una oportunitat de creixement econòmic de qualitat i que poden ser un incentiu per dotar de competitiva  la resta d’activitats. Sistemes d’informació, telemedicina, teleassistència avançada, laboratoris per provar nous productes d’atenció, domòtica, robots, són necessitats que requeriran inversions i una oportunitat per captar talent.

 

Els canvis en l’habitatge

Un altre àmbit que també serà de gran impacte  econòmic serà l’habitatge; l’adaptació dels habitatges existents així com  la construcció d’equipaments o rehabilitacions d’edificis  que tinguin en compte el nou model residencial també serà un àmbit de desenvolupament econòmic.

Ocupació, formació, TIC i habitatge són elements claus en el desenvolupament econòmic de Vic i comarca en l’àmbit de les cures de llarga però se’n podrien descriure molts altres.

 

Conclusions

La salut  és un eix transformador  pel desenvolupament econòmic per Vic i comarca, les cures de llarga durada és una oportunitat d’atraure diferents sectors econòmics de diferents disciplines i àmbits;  professionals de l’atenció social i sanitari, de la tecnologia, de l’arquitectura, .. Tots ells seran necessaris per desenvolupar serveis i propostes que tinguin per objectiu la salut i la qualitat de vida de les persones.  El mateix temps tots aquests serveis revertiran en la resta de persones que viuen el territori ja que també gaudiran de manera directa o indirecta d’aquests serveis. Tenir ciutats saludables acaba revertint a tota la població per igual. 

Potenciar la creació des serveis que tinguin com  a objectiu ser llocs on es visqui de manera saludable i tingui en compte les persones amb necessitat de cures de llarga durada és una voluntat de Vic com a ciutat a la mesura humana i també de la resta de municipis de la comarca.