Cinc PAEs de Vilafranca es posen al dia

Joan Manel Montfort i Guasch Tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior

 

Vilafranca del Penedès té voluntat de posicionar-se com a capital d’un territori, el Penedès, sostenible i saludable. Això passa per treballar per un model energètic que avanci en la reducció de les emissions de carboni a l’atmosfera i per fer un ús eficient dels recursos avançant cap a un model d'economia circular.

L'execució del projecte PAE Vilafranca-Olèrdola "Innovant per a la sostenibilitat del territori", amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha permès avançar en aspectes com la mobilitat sostenible i transició energètica, fomentar la innovació empresarial i millorar la integració paisatgística dels Polígons d’Activitat Econòmica.

Concretament, les diferents actuacions han contribuït a millorar la connectivitat entre polígons d’activitats econòmiques amb un carril ciclable; a posar la primera pedra d’un model d'autoconsum amb energies renovables instal·lant fotolineres a l’aparcament del Centre Àgora; a la millora paisatgística plantant una façana arbrada al llarg de l'eix de l'antiga N340; a l'estalvi energètic i a la millora de la confortabilitat dels diferents espais del Centre Àgora i al foment de la innovació i la millora de la competitivitat empresarial amb l'entrada en funcionament de l'espai lab.

Construcció d'un itinerari ciclable i per a vianants connectant cincs polígons entre els nuclis urbans de Vilafranca del Penedès i Santa Margarida i els Monjos passant pel municipi d’Olèrdola, amb qui s’ha coexecutat l’actuació.

El carril ciclable (amb carril per a bicicletes i carril per a vianants) connecta la trama urbana de Vilafranca amb els PAEs Av. de Tarragona, Domenys I, Clot de Moja, Estació de Mercaderies i Domenys II. El seu itinerari discorre majoritàriament en paral·lel a l’antiga carretera N340, amb una longitud d’1,9 Km. Aquesta actuació s’ha complementat amb la plantació d'estrat arbustiu al llarg del carril ciclable dintre del PAE Av. Tarragona, amb varietat d’espècies per afavorir biodiversitat de la zona i adaptades al clima mediterrani. En una segona fase es preveu la plantació d’arbrat.

L’objectiu d’aquesta actuació és augmentar la mobilitat a peu, en bicicleta o en patinet per reduir les emissions de CO2, millorant així la qualitat de l’aire.

Aquesta actuació millora la igualtat d’oportunitats per a les persones amb pocs recursos que no disposen de vehicle privat, i per a les persones que no disposen de carnet de conduir per tenir capacitats diverses. El recorregut està plenament adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a l’aparcament del Centre Àgora aprofitant l’energia solar per impulsar el Carsharing i afavorir la intermodalitat en el transport.
S’han instal·lat 2 fotolineres que consten de marquesines per a 12 places cobertes d’aparcament, un sistema de carregadors de vehicles elèctrics format per 6 carregadors de 7,4KW de potència cadascun i un sistema de producció d’energia fotovoltaica a la coberta de les fotolineres format per 90 plaques de 335Wpic cadascuna, amb una potència total de 30,15KWpic. Les plaques fotovoltaiques tenen una producció estimada útil anual de 34.190KWh .

L’energia elèctrica generada s’utilitza tant per al consum del Centre Àgora (climatització, instal·lacions informàtiques, il·luminació,...) com per als diferents carregadors de vehicles elèctrics instal·lats. 

La gestió és pública i gratuïta, i els usuaris poden utilitzar-la a través de la targeta integrada a l’aliança per la interoperabilitat de Catalunya.
També s’ha instal·lat un punt per a la recàrrega de bicicletes elèctriques.

L’actuació contribueix a la millora de la qualitat de l’aire disminuint la contaminació atmosfèrica i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, a la disminució de la contaminació acústica i a garantir l’autosuficiència energètica i a diversificar els recursos energètics.
La fotolinera compta amb dues places per a vehicles adaptats per a persones amb diversitat funcional.

 

Millora de l’eficiència energètica del Centre Àgora


A l’edifici del Centre Àgora, seu del Servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, viver d’empreses i hotel d’entitats del món econòmic comarcal, s’han dut a terme diferents accions, totes elles encaminades a la millora de l’eficiència, de l’estalvi energètic i de la confortabilitat:

  • Millora de l’envolvent. S’ha dut a terme un nou aïllament tèrmic col·locat per l’interior, tant en les façanes com en els sostres dels espais destinats a oficines i a espais comuns. En algunes zones s’ha dut a terme un canvi de les fusteries exteriors d’alumini, amb doble vidre de seguretat.
  • Millora de la insonorització d’espais comuns (aules de formació i sales de reunions) amb aïllament absorbent.
  • Millora de la climatització. Instal·lació d’un sistema elèctric de calefacció/refrigeració centralitzat, d’alta eficiència energètica per a posar en servei aparells de paret. 

L’actuació duta a terme al Centre Àgora amb la utilització d’energies renovables, procedents d’una font natural d’energia com són les plaques fotovoltaiques de la fotolinera situada a l’aparcament del Centre Àgora, és un exemple d’un objectiu global de l’Ajuntament de Vilafranca per fer més sostenibles i eficients energèticament diversos edificis municipals.

 

Construcció de l’espai Open Líving Lab al Centre Àgora


S’ha actuat en dues naus del Centre Àgora adequant l’espai en un Lab (140m2), dues sales de reunions i dues aules de formació (200m2) de nova creació.

El Lab és l’espai físic on s’ideen i prototipen els resultats dels projectes sorgits en el marc de l’Ecosistema d’Innovació del Penedès, una iniciativa del projecte Penedès Circular, des d’on es treballa per fer del Penedès un territori més sostenible i saludable.

Des de lab es vol impulsar la transició energètica i el canvi climàtic a través de la innovació, resolent els principals reptes del territori i de les seves empreses en l’àmbit de la sostenibilitat.
D’altra banda, la construcció d’aquest espai s'ha fet tenint en compte els criteris d’eficiència  energètica.

El lab del Centre Àgora és primer espai físic a la comarca destinat a fomentar la innovació per fer front als reptes estratègics del territori del Penedès.

 

Substitució de les lluminàries de VSAP per LED (fase 1)


En els diversos PAE entre Vilafranca i el terme municipal de Santa Margarida i els Monjos s’ha substituït l’enllumenat existent per enllumenat LED. Amb aquesta actuació es pretén obtenir una major eficiència energètica de l’enllumenat; una vida útil més llarga de les lluminàries, així com una disminució del cost del seu manteniment; un important estalvi energètic, situat al voltant d’un 42% i la reducció d’emissions CO2 associades.

Les lluminàries LED comporten la percepció d’un augment de la il·luminació, i alhora un augment de la percepció de la seguretat.

Totes aquestes actuacions tenen un ampli abast, ja que suposen una millora per a les més de 200 empreses que estan situades en aquests cinc PAEs i per als seus més de 2.000 treballadors i treballadores, que ja poden anar a treballar a peu, en bicicleta o en patinet elèctric. És un valor afegit per als polígons. El projecte ha estat realitat escoltant les necessitats de les empreses afectades.