Disseny i producció d’exposicions sostenibles

Comparteix
27/09/2023 - 04/10/2023 10:00 - 14:00

26 i 28 setembre: recinte de l’Escola Industrial, aula 2Cde l’edifici Vagó.

4 d’octubre: Museu Palau Mercader de Cornellà (visita de l’exposició “Cossos que parlen”.

Construir per desconstruir, en això es basa l’arquitectura efímera. És per aquest motiu de «caducitat» que es fa necessari pensar en els impactes que pot generar la construcció dels espais que acullen patrimoni. Cal evitar el disseny d’exposicions temporals que creen residus permanents. Cal pensar, doncs, en criteris d’ecodisseny.

Amb aquest curs volem conèixer quins processos i materials podem considerar per minimitzar l’impacte ecològic quan produïm o organitzem exposicions des de les nostres institucions.

​​​​​​​

Objectius del curs:

  • Conèixer el procés de realització de les exposicions temporals, amb clau sostenibilista, considerant totes les etapes que el formen i els agents que hi participen.
  • Analitzar els criteris ambientals, tant genèrics com específics de construcció efímera, que ens ajudaran a tenir consciència ecològica.
  • Promoure les bones pràctiques als espais expositius dels nostres centres culturals.

 

Continguts:

  • De Pompeu Fabra a Varón Dandy. Reaprofitament i reciclatge en exposicions de producció pròpia: l’exemple del Museu de Badalona.
  • Diàleg amb els participants: experiències de produccions pròpies en els museus locals.
  • Visita tècnica de l’exposició “Cossos que parlen” al Museu Palau Mercader de Cornellà i classe pràctica a partir de les experiències dels participants.

Programa

Professores:

Anna Alcubierre

Doctora en Educació per la UdG. Forma part del personal docent investigador a EINA, Centre Universitari de Disseny i Art adscrit a la UAB, on fa classes al Grau de Disseny, al Màster de Disseny d'Espais i al Postgrau d'Exposicions, el qual coordina. També imparteix docència a l'Institut del Teatre. Estudià disseny a EINA, es llicencià en escenografia a l'Institut del Teatre de Barcelona, realitzà un curs de postgrau de Direcció d'Art a l'École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de París, i un màster Oficial Interuniversitari en Gestió Cultural a la UOC/UdG.

Acumula 25 anys d’experiència en l’àmbit museogràfic i escenogràfic. Actualment dirigeix l’estudi Espai e. Ha treballat a nombroses i destacades institucions: museus, centres culturals i teatres d’arreu de l’Estat Espanyol. Els seus projectes han estat reconeguts amb premis o mencions, com els Premis MAX, Premis FAD, Premis ACCA, Premis de l’AMC, Premi Ramon Roca Boncompte o Premi de la Cambra de Comerç.

Francesca García Almagro

Llicenciada en Història de l’Art (UAB). Formació i experiència en museologia, museografia, gestió cultural i disseny gràfic. Des de l’any 1989 treballa al Museu de Badalona, d’on va ser-ne directora (1999-2004). L’any 2004 va ser cap del Gabinet de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya; del 2009 al 2014, representant de la Junta de Museus de Catalunya i membre de la Junta de l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya. D’altra banda, és coautora de diverses publicacions i articles sobre la història de Badalona i de Santa Coloma de Gramenet, Actualment és  cap del Departament de Difusió del Museu de Badalona i des del 2014, és la responsable dels dissenys expositius de producció pròpia així com del disseny gràfic de bona part de les publicacions i activitats.

​​​​​​​

Fi termini inscripció:

Fins al 20 se setembre 2023

 

Enllaç per a inscripció: A partir del 24 de juliol

Place