El Centre Cultural el Casino de Manresa acull, de l'11 d'abril al 29 de juny, l'exposició "Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2022"
Del 6 d'abril al 15 de juny, l'exposició itinerant presenta un àmbit específic on es pot veure el Sant Boi de principis del segle XX com a destí d’estiueig de la burgesia barcelonina.
El Confluències és un espai de reflexió amb especialistes no relacionats amb la museologia per apropar-nos al museu des d’altres àmbits.
Es tracta d'un assessorament per a la intervenció de les pintures murals gòtiques de Sant Vicenç de Rus (Castellar de n'Hug, Berguedà) que es duu a terme a través del Laboratori de Conservació-Restauració de la Diputació de Barcelona.
Les dades del Cercle de Comparació Intermunicipal de Museus Locals (CCI-ML) de l’any 2023 també revelen que augmenta el nombre d’escolars que fan ús de les activitats educatives dels museus de la XML.
L'Oficina de Patrimoni Cultural (OPC)
Un servei especialitzat en la cooperació i promoció del patrimoni cultural local que té com a objectius:
- Potenciar polítiques municipals coherents, solides i integrals en relació al patrimoni cultural local.
- Consolidar un sistema territorial de protecció, estudi, conservació i difusió del patrimoni cultural de la província de Barcelona.
- Millorar l'oferta de serveis municipals relacionats amb el patrimoni cultural, incrementant la prestació i diversitat dels mateixos.
- Facilitar instrument i eines per a la gestió integral del patrimoni cultural local, contribuint a la presa de decisions dels òrgans de govern dels ajuntaments.
- Fomentar la comunicació i la difusió general de la informació sobre el patrimoni cultural de la província de Barcelona.
- Professionalitzar la gestió dels equipaments i programes d'actuació relacionats amb la conservació i difusió del patrimoni cultural local.
- Potenciar l'aprofitament i difusió de les noves tecnologies en la gestió del patrimoni cultural local.
- Connectar els centres productors d'investigació amb el coneixement, gestió i reflexió sobre el patrimoni cultural local.
Com s'organitza l'Oficina de Patrimoni Cultural?
L'Oficina s'organitza a partir de l'articulació d'un seguit de xarxes sectorials i/o territorials (Xarxa d'Arxius Municipals, Xarxa de Museus Locals, Programa d'Estudis del Patrimoni Cultural) que posen a l'abast dels municipis, un conjunt de serveis i accions de suport a l'organització, gestió, conservació, tractament, difusió i comunicació del conjunt de béns patrimonials presents en el territori i, sobretot, als equipaments culturals especialitzats que actuen des de l'àmbit municipal.
- Xarxa d'Arxius Municipals
- Xarxa de Museus Locals
- Estudis i projectes del Patrimoni Cultural Local
- Fons historicoartístic de la DIBA
Xarxa d'Arxius Municipals
L’estratègia d’assistència i cooperació als arxius municipals consisteix en el suport directe als ajuntaments de fins a 10.000 habitants, a través d’un equip d’arxivers itinerants i la compartició de recursos i serveis arxivístics i de gestió documental als ajuntaments amb responsable tècnic, a la província de Barcelona.
Xarxa de Museus Locals
L'estratègia de col·laboració i suport als museus locals de la província de Barcelona es realitza mitjançant una xarxa de serveis que, en termes d'igualtat i respectant el grau d'autonomia propi dels equipaments municipals, genera beneficis mutus afavorint les economies d'escala i potenciant el lliure intercanvi de públics i recursos tècnics.
Estudis i projectes del Patrimoni Cultural local
Programa dedicat al suport a les polítiques i estratègies dels ajuntaments en relació amb la conservació, la recerca, la difusió i la dinamització dels béns patrimonials del seu territori, especialment quan no estan vinculats a un servei municipal especialitzat.
Fons historicoartístic de la Diputació de Barcelona
Compost per obra artística i peces històriques etnològiques, està a disposició de la consulta ciutadana i de préstec i cessió per exposicions dels museus i col·leccions, esdevenint d'ús públic per a l’estudi i el gaudi comú.